Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belgische cementproducenten willen tegen 2050 CO2-neutraal zijn

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Belgische cementproducenten willen tegen 2050 CO2-neutraal zijn

De Belgische cementsector engageert zich om tegen 2050 koolstofvrij cement te produceren. “Geef ons de tijd en de middelen om de omslag te maken naar een koolstofvrije productie in België. Als de normen voor productie in België te snel te streng worden, verhuist de productie naar het buitenland en is er geen controle meer op de productie”, stelt Eddy Fostier van Febelcem op de Concrete Day in Anderlecht. 

De Belgische cementsector heeft al heel wat inspanningen gedaan om de uitstoot van CO2 te reduceren. Tussen 2005 en 2015 nam die volgens Febelcem af met 28%. De CO2-uitstoot per geproduceerde ton cement ligt in België een stuk lager dan het Europese gemiddelde.
 
Om de CO2-uitstoot nog verder terug te dringen, werkt de Belgische cementindustrie op een aantal sporen: afval als alternatief voor fossiele brandstoffen voor het opwekken van de energie, het reduceren van het aandeel klinker in de grondstoffen voor het maken van cement en het afvangen van CO2 bij de productie. In Lixhe, in een cementfabriek van CBR, loopt een testproject voor het afvangen en reinigen van CO2. Die CO2 zou in principe kunnen hergebruikt worden. 
 
 
“Per geproduceerde ton is de ecologische voetafdruk van cement relatief groot. Maar je moet het hele plaatje bekijken. Op het geheel (cement verwerkt in beton) van bv. een gebouw is het aandeel van cement klein. Als je eenzelfde gebouw in beton, in hout of in staal optrekt, is de totale ecologische voetafdruk van het gebouw op de totale levensduur in beton het beste”, besluit Fostier.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Geslaagde editie van Concrete Day in Leuven

Geslaagde editie van Concrete Day in Leuven

De jongste editie van de Concrete Day, de hoogmis voor de Belgische betonsector, lokte dit jaar liefst 460 belangstellenden naar de Brabanthal in Leuven. Een mooie opkomst voor de Belgische BetonGroepering (BBG) in deze nog steeds uitdagende[…]

12/11/2021 | Concrete Daystudenten
Charter voor stortklaar beton

Charter voor stortklaar beton

GSS-systeem maakt volle wanden veiliger

GSS-systeem maakt volle wanden veiliger

Rewah, 
fabrikant sinds 1985

Rewah, 
fabrikant sinds 1985

Meer artikels