Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belgische brug verbindt buurlanden

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Belgische brug verbindt buurlanden

© 2016 © IM&COM

Een nieuwe brug over de Rijn in Straatsburg verbindt sinds kort Frankrijk met Duitsland. De brug werd onlangs officieel geopend door Roland Ries, burgemeester van de Franse stad Straatsburg, en Toni Vetrano, burgemeester van Kehl in Duitsland.

Deze brug maakt het mogelijk te voet, per fiets en per tram te reizen tussen de ‘twin cities’ Straatsburg en Kehl aan weerszijden van de Frans-Duitse grens. Arcadis kreeg in december 2012 van de Compagnie des Transports Strasbourgeois de opdracht om, als lid van een consortium, het ontwerp en de begeleiding van de werken te verzorgen. Het brugdek werd gefabriceerd door Victor Buyck Steel Construction uit Eeklo.

De brug is 290 m lang en 16 m breed, en heeft een zogenaamde ‘bow-string’-structuur, een zelfverankerde boog (foto’s Cyrille Thomas/Atelier Marc Barani). Het kunstwerk maakt deel uit van de uitbreidingswerken van tramlijn D van Straatsburg naar Kehl. De brug ondersteunt het grensverkeer in de regio. Door de zachte vervoersmodi en het openbaar vervoer te versterken, zal het verkeer op de wegen afnemen. Bovendien vormt de brug een ankerpunt in het landschap van de oevers van de Rijn.

“Een brug naar Duitsland, dat bouwen we niet elke dag. Deze brug is een Europees symbool voor Straatsburg die onze eurometropool op de kaart zet. Het is een belangrijk moment in de wens van de stad om zich in alle richtingen uit te breiden, en niet langer met de rug naar Duitsland gekeerd te staan”, zegt Alain Fontanel, voorzitter van de Compagnie des Transports Strasbourgeois.

Een beetje Belgisch

Arcadis heeft samen met Marc Barani Architectes het ontwerp van de brug uitgewerkt. Voor de plaatsing van het brugdek moest het verkeer op de Rijn, een van de drukste vaarwegen voor goederen in Europa, een dag onderbroken worden. Deze ingreep moest al maanden voordien ingepland worden.

Het grensoverschrijdende kunstwerk is ook een beetje Belgisch. Het stalen brugdek werd gefabriceerd door Victor Buyck Steel Construction uit Eeklo, en vervolgens over het water naar Straatsburg vervoerd.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Binnenvaart in Vlaanderen ziet containertrafiek stijgen

Binnenvaart in Vlaanderen ziet containertrafiek stijgen

De binnenvaart op de Vlaamse waterwegen kan ondanks de viruscrisis mooie jaarcijfers presenteren voor 2020. Vorig jaar werden ruim 69 miljoen ton goederen vervoerd over de Vlaamse waterwegen. Dat is slechts een kleine daling met 1,65% vergeleken[…]

20/01/2021 | TransportLydia Peeters
Volkswagen toont concept mobiele oplaadrobot voor parkeergarages

Volkswagen toont concept mobiele oplaadrobot voor parkeergarages

Eerste Belgische elektrische bus van MAN is voor Hansea

Eerste Belgische elektrische bus van MAN is voor Hansea

Kapitaalverhoging voor Belgische producent elektrische bestelwagens

Kapitaalverhoging voor Belgische producent elektrische bestelwagens

Meer artikels