Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belgische architecten ontwerpen schoolcampus in Marokko

Gerelateerde onderwerpen :

Belgische architecten ontwerpen schoolcampus in Marokko

Het architectenbureau Conix RDBM Architects ontwierp de campus voor de Franse gerenommeerde Business School Essec dichtbij Rabat in Marokko. De campus beschikt over een oppervlakte van 5.400 m² en heeft een capaciteit voor 450 studenten. Er worden 100 studentenwoningen gebouwd. De opening is gepland in september 2016. Jean Michel Blanquer, directeur-generaal van de groep Essec, en Prestigia (immobiliëngroep Addoha) tekenden zopas het akkoord voor het project.

De nieuwe campus voor de École Supérieure des Sciences Economiques et Commerciales wordt gebouwd tussen Rabat en Kenitra, op de site Plage des Nations Golf resort, in de stad Sidi Bouknadel. De campus zal de naam 'Essec Afrique-Atlantique' dragen. De bouw past in de ambitie van Essec om een multipolaire instelling te worden en de internationale uitstraling te verstevigen. Het ontwerp voorziet de mogelijkheid om de campus in de toekomst met een derde gebouw uit te breiden, zowel wat het leercentrum als wat de studentenwoningen betreft.

Het ontwerp van Conix RDBM Architects is een aaneenschakeling van twee volumes, een educatief centrum en studentenwoningen. Het educatief centrum omvat op het gelijkvloers een grote inkomhal, twee amfitheaters, een cafetaria en een studentenfoyer. De twee gebouwen zijn parallel geplaatst en telkens van elkaar gescheiden door gepaste buitenruimtes. Deze ruimtes hebben elk hun eigen atmosfeer met een campusplein, groenperken en waterplaza's. De eerste verdieping herbergt de studentenadministratie, een kenniscentrum en ondersteunende functies. Op de tweede verdieping komen twaalf modulaire klaslokalen.

Het tweede gebouw, grenzend aan het educatief centrum, is ontwikkeld in een U-vorm voor de aanleg van gemeenschappelijke buitenpleinen en omvat 50 dubbele studentenwoningen en studio's voor de professoren. De hoofdgevel aan de zuidoostkant is opgevat als een 'barcode' en controleert tegelijk het natuurlijk daglicht en oogt visueel indrukwekkend. De interne samenhang van de klaslokalen bevordert verschillende samenwerkingsverbanden, individueel of in groep. De architectuur integreert tegelijkertijd zowel de waarden van Essec, zoals transparantie en pioniersgeest, als de bestendigheid voor toekomstige nieuwe leervormen.

De belangrijkste circulatieweg is een architecturaal statement in de vorm van een hangende loopbrug op de eerste verdieping die zich uitstrekt over de hele lengte van de campus. De brug zorgt ervoor dat bezoekers de campus percipiëren als één entiteit. De gevels aan de noordzuidkant zijn hoofdzakelijk opgetrokken in steen en zijn meer transparant om zo de interactie tussen de binnen- en buitenruimten te versterken. Op die manier vormen de stukken van de loopbrug tussen de gebouwen een natuurlijk verlengstuk van het interieur.

Het architectenbureau onder leiding van Christine Conix, Jorden Goossenaerts en Frederik Jacobs bestaat uit een team van 65 medewerkers die grensoverschrijdend werken vanuit vestigingen in Antwerpen, Brussel, Rotterdam en Terneuzen. Het bureau is nationaal en internationaal bekend door het Belgische paviljoen voor de Wereldexpo in Shanghai en de renovatie van het Atomium. Conix is al een paar jaar actief in Marokko dankzij het project Marchica, een initiatief van Koning Mohammed V. Het betreft de ontwikkeling van een volledig nieuw stadsdeel aan de lagune van Nador.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Inspirerende openhuizendag over toekomstgericht bouwen

Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) organiseert op zondag 26 september van 13 tot 18 uur een nieuwe editie van Mijn Thuis Op Maat. Architecten in heel Vlaanderen en Brussel zwaaien die dag exclusief de deuren open van hun knapste woningen. Wie[…]

Ontwerpers voor nieuwe scholen in Leuven bekend

Ontwerpers voor nieuwe scholen in Leuven bekend

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Architecten gekozen voor Manchester-project in Molenbeek

Architecten gekozen voor Manchester-project in Molenbeek

Meer artikels