Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belgische aannemers bezorgd over toekomst

Belgische aannemers bezorgd over toekomst

De Vereniging der Belgische Aannemers van Grote Bouwwerken (VBA) publiceerde dinsdag de resultaten van haar jaarlijkse barometer die peilt naar het vertrouwen van de bestuurders. 68% maakt zich zorgen over de toekomst van zijn of haar onderneming. De bezorgdheid neemt sterk toe, want vorig jaar verklaarde slechts 36% zich zorgen te maken. Eén onderneming op de drie zal in de loop van de volgende twaalf maanden wellicht personeel moeten ontslaan. Deze ontslagen komen bovenop de ongeveer 14.800 banen die de voorbije vijf jaar al verloren gegaan zijn in de bouwsector. De aannemers hebben ook kritiek op het gebrek aan politieke visie op lange termijn.

De VBA vertegenwoordigt de zestig grootste aannemers die actief zijn in de burgerlijke bouwkunde en de bouw, goed voor een totaal omzetcijfer van 9 miljard ' of 15% van de bouwsector. De barometer 2015 weerspiegelt vooral pessimisme en bezorgdheid. 53% is heel bezorgd, 16% is bezorgd en 27% heeft matig vertrouwen. Slechts 5% van de grote aannemers heeft een volledig vertrouwen in de toekomst van zijn of haar onderneming op middellange termijn.

Eén op de drie zal personeel moeten ontslaan. De belangrijkste redenen voor deze bezorgdheid zijn de prijzenconcurrentie (66% van de aannemers), het gebrek aan openbare investeringen (57%), het tekort aan geschoolde werkkrachten (24%), de veiligheid op de bouwwerven (23%) en de vertragingen van de betalingen (19%). De bestelboeken zijn inderdaad leeg, de openbare aanbestedingen bevinden zich op een dood punt en projecten worden steeds weer op de lange baan geschoven.

De eerste gevolgen van de daling van de bestellingen die vorig jaar werd waargenomen, beginnen zich te manifesteren. In 2014 meende 24% van de bazen personeel te moeten ontslaan in de loop van de komende twaalf maanden en in 2015 denkt reeds 32% binnen afzienbare tijd personeel te moeten ontslaan. 32% van de aannemers zou dit jaar een status quo moeten kunnen behouden.

Het zal tevens moeilijk worden om geschoolde werkkrachten te vinden. 13% van de vacatures blijft openstaan. Er komt wel goed nieuws van de enkele aannemers die dit jaar starten met nieuwe bouwwerven en die mensen zullen moeten aanwerven (23% van de aannemers).

Wanneer hen gevraagd wordt naar oplossingen om de continuïteit van de openbare investeringen te garanderen, antwoorden de Belgische bazen in de bouwsector in volgorde van belangrijkheid een politieke visie op lange termijn voor de openbare werken (54%), een financiering van de projecten door pps (38%); het zoeken naar alternatieve financieringen (32%); de structurele vermindering van de courante overheidsuitgaven (24%), de tussenkomst van de privésector (24%) en de uitvoering van het plan Juncker (13%).

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

Definitief ontwerp voor publieke ruimte Antwerpse Slachthuiswijk

De stad Antwerpen keurde het definitieve ontwerp goed voor de eerste fase van de publieke ruimte van de Slachthuiswijk. Autoluwe speel-, sport- en ontmoetingsruimtes zullen de nieuwe en bestaande delen van de wijk aan Antwerpen-Dam[…]

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

872.000 euro voor Oost-Vlaamse plattelandsprojecten

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Kapitaalsverhoging voor Home Invest Belgium

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse

Eerste gebouwen klaar in Businesspark Rameis in Overijse