Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belgisch vernuft in duurzame Nederlandse woningen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Belgisch vernuft in duurzame Nederlandse woningen

Het dashboard geeft een helder overzicht van alle apparaten en technieken.

© Getty Images/iStockphoto

Energiezuinig en zelfs energieneutraal (ver)bouwen wordt een absolute noodzaak. De vraag om gebouwen anders te ontwerpen, te bouwen en op te volgen klinkt dan ook steeds luider.

De beursgenoteerde Nederlandse projectontwikkelaar VolkerWessels kiest daarom bij zijn MorgenWonen-bouwstandaard voor de Belgische scale-up ONE Smart Control uit Boechout. Dit bedrijf levert het brein van de woning, zodat energiemonitoring, de sturing van de technieken en de veiligheids- en comfortfuncties naadloos in elkaar overgaan.

Een huis bouwen in slechts één dag: in België kijken we er nog van op, in Nederland vindt het stilaan meer ingang. De woningen van VolkerWessels in de bouwstandaard MorgenWonen worden volledig samengesteld in de fabriek. Elke werkdag worden drie woningen ter plaatse op het bouwterrein in elkaar gezet. Het zijn duurzame woningen van hoge kwaliteit die volledig in hun eigen energie voorzien. Dit jaar zullen 800 MorgenWonen-huizen een ONE Smart Control-sturing krijgen.  

Om energieneutraal te zijn én te blijven, is monitoring van de energieproductie en het energieverbruik nodig. Aan de energiekern, een unit voor de zolderverdieping waarin technieken als verwarming, ventilatie en warmtepomp verborgen zitten, wordt daarom de ONE Smart Control-technologie toegevoegd. Dit is het brein van de hele technische installatie dat zowel aan energiemonitoring doet als kan voorzien in extra veiligheids- en comfortfuncties.

“Het is een strategische keuze om op een duurzame manier woningen te bouwen. ONE Smart Control doet daarbij meer dan enkel inzicht geven in het energieverbruik. Met het systeem worden de prestaties van elke individuele installatie geoptimaliseerd. Het platform sluit eenvoudig aan op de klassieke elektrische installatie waardoor de investeringskost beperkt blijft. Bovendien kiezen de bewoners zelf welke toepassingen voor huisautomatisering ze activeren”, aldus Hans Fabri, directeur van Homij, het installatiebedrijf van VolkerWessels.

Overzicht

Via een helder dashboard geeft de energiemonitoring met ONE Smart Control inzicht in de opbrengst van de zonnepanelen, maar ook in het elektriciteitsverbruik per toestel. De gegevens van de energiemeting kunnen gebruikt worden om toestellen en technieken aan te sturen. Is er veel zonne-energie, dan kan bv. de wasmachine volop draaien of de diepvries alvast wat harder koelen. Omgekeerd voorkomt de installatie dat op het verkeerde moment veel energie gebruikt wordt of dat het energieverbruik groter is dan wat de installatie kan dragen.

Daarnaast is een duidelijk overzicht van de status van de technische installatie van de woning beschikbaar. De installatie signaleert grenswaarden en rapporteert afwijkingen. Zo kan onderhoud op lange termijn efficiënt georganiseerd worden. De bewoner of beheerder ziet meteen of de ventilatie, warmtepomp, … in de woning extra aandacht nodig heeft. “ONE Smart Control is voor MorgenWonen een partner voor de lange termijn. Dagelijks worden de data van drie extra woningen zichtbaar op het energiemonitoring- en serviceplatform”, stelt Fabri.

ONE Smart Control brengt de technieken in een woning samen. Het is het brein van de hele technische installatie. Omdat de installatie dankzij powerline-technologie over het bestaande elektriciteitsnet communiceert, maakt ze van elektriciteitskabels heuse communicatiesnelwegen. ONE Smart Control wil slim wonen eenvoudig bereikbaar maken voor iedereen. Zo kunnen meer mensen op een intuïtieve en slimme manier veilig, comfortabel en energiezuinig wonen. ONE Smart Control levert zowel energiemonitoring als alle comfortfuncties. Het is de enige oplossing op de markt die dit alles op een geïntegreerde manier waarmaakt.

ONE Smart Control werd vijf jaar geleden in Boechout opgericht door Bert De Haes. De pionier in domotica vond dat huisautomatisering eenvoudiger en toegankelijker moest worden om succesvol te zijn en startte daarom zelf een bedrijf dat zijn eigen hard- en software ontwikkelt. ONE Smart Control wordt financieel gesteund door de Vlaamse investeringsmaatschappij Palmyra Brands die op haar beurt voor de helft eigenaar is van Armonea, actief in de private ouderenzorg. Daarnaast investeert ook het Eindhovense distributiebedrijf Copaco in de lancering van slimme woningen op de Nederlandse markt. Copaco kiest daarbij volledig voor ONE Smart Control.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Icopal en Monier zijn voortaan BMI Belgium

Icopal en Monier zijn voortaan BMI Belgium

BMI Belgium is een samensmelting van Icopal, Monier en Aerodek. Dankzij deze fusie zijn nu alle oplossingen voor platte en hellende daken, daksysteemcomponenten en waterdichte afdichtingen onder één en hetzelfde dak in het[…]

Van Hulle Bouwservice pakt uit met een nieuwe toonzaal

Van Hulle Bouwservice pakt uit met een nieuwe toonzaal

Drive-in bioscoop bij ATF wegenbouw

Drive-in bioscoop bij ATF wegenbouw

'Toekomst van baksteen ligt in circulariteit'

'Toekomst van baksteen ligt in circulariteit'

Meer artikels