Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belgisch team geselecteerd voor IVA-architectuurwedstrijd

Gerelateerde onderwerpen :

Belgisch team geselecteerd voor IVA-architectuurwedstrijd

Na twee dagen delibereren heeft een jury bestaande uit internationaal befaamde architecten negen regionale laureaten gekozen voor de architectuurwedstrijd International Velux Award (IVA) 2018. De regionale winnaars, waaronder ook een Belgisch team, zullen strijden voor de wereldtitel tijdens het World Architecture Festival dat in november in Amsterdam plaatsvindt. De laureaten werden gekozen uit 633 projecten ingediend door studenten uit 250 architectuurscholen uit 58 verschillende landen.

De juryleden, Carme Pigem Barceló, oprichtend vennoot van RCR Architects (Spanje), Li Hu, oprichtend vennoot van Open architecture (China), Rick Joy, directeur van Rick Joy Architects (Verenigde Staten), Saša Begovic 3LHD Architects (Hongarije) en Martin Pors Jepsen, de vicevoorzitter van het Velux Innovation Center, kwamen eind juni bij elkaar in Kopenhagen. Samen beoordeelden ze alle studentenprojecten die het gebruik van daglicht in de architectuur op een innovatieve manier voorstellen.

Alle ingediende projecten werden twee dagen lang geanalyseerd. Uiteindelijk weerhield de jury negen projecten die blijk gaven van sterke, authentieke en goed ontwikkelde ideeën, en dit in de categorieën ‘Daylight in Building’ en ‘Daylight Investigations’. Het Belgische team wist zich te onderscheiden in deze laatste categorie. Brice Lemaire, Xiaolan Vandendries en Julien Obedia, studenten aan de Université Catholique de Louvain, overtuigden de jury met hun project ‘Cover to Reveal’. 

“We hadden alle drie belangstelling voor de IVA-wedstrijd omwille van de unieke uitdaging. De categorie ‘Daylight Investigations’ bood ons de mogelijkheid om iets te doen met het belang van daglicht en de internationale dimensie ervan. Voor ons is natuurlijk licht één van de pijlers van de architectuur. Het draagt immers in grote mate bij tot de sfeer die een ruimte uitstraalt. De impact ervan is zowel visueel als spiritueel”, legt Brice Lemaire uit.

“Het was voor ons ook echt belangrijk om te werken rond en ons in te zetten voor een actuele problematiek die misschien niet voldoende bekend is bij het grote publiek. Na wat research viel onze aandacht op de verwoestijning, waarop we dan ook dieper zijn ingegaan”, licht student Julien Obedia de keuze van hun project toe.

De overige geselecteerde projecten zijn van studenten uit Portugal, Rusland, de Verenigde Staten, China, Nigeria en Canada. De projecten die de kandidaten voorstelden, benadrukten duidelijk een nieuwe trend. De jury merkte op dat de deelnemers in hun projecten veel belang hechten aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid over de grote problemen van onze tijd: openbare onrust, crisissen, vluchtelingen en klimaatuitdagingen. Ze gebruiken daarbij daglicht als verenigende kracht en praktische oplossing voor de gemeenschappen in de hele wereld.

“Ik heb projecten gezien die passen in thema’s zoals armoede, milieu, rampen en mensen met een handicap. Hieruit blijkt een ander type verantwoordelijkheid en realisme. Daar waar de mensen een paar jaar geleden optimistischer waren en spectaculaire nieuwe dingen toonden, gaat het er vandaag eerder om via architectuur iedereen te integreren en mensen op eenzelfde niveau te brengen”, zo benadrukte jurylid Carme Pigem Barceló.

World Architecture Festival

De vertegenwoordigers van elk team worden op 28, 29 en 30 november verwelkomd in Amsterdam om deel te nemen aan het World Architecture Festival. Op dat moment zullen ze hun projecten voorstellen en de opmerkingen van de jury krijgen. Tijdens dit evenement krijgen twee winnaars de grote prijs van 5.000 € overhandigd.

De winnende Belgen blikken terug op de aankondiging van deze selectie die hen alle drie verraste: “Het duurde zeker vijf minuten voor we begrepen wat er gebeurde. Voor de laatste fase gaan we ons concentreren op onze mondelinge toelichting en een filmpje. Hiermee willen we onze aanpak duidelijk maken aan de jury. Het is een kans die we voor de volle honderd procent moeten grijpen”, aldus Xiolan Vandendries.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe reeks Bouwmeester Labels geselecteerd

Nieuwe reeks Bouwmeester Labels geselecteerd

De Vlaamse Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) hebben voor de periode 2019-1920 aan drie onderzoeksvoorstellen het Bouwmeester Label toegekend. Het is de zevende keer dat het Team Vlaams Bouwmeester op zoek gaat naar sterke[…]

Curator voor Belgisch paviljoen Biënnale Venetië

Curator voor Belgisch paviljoen Biënnale Venetië

De essentie van circulair bouwen

De essentie van circulair bouwen

Bouw nieuw VRT-kantoor wordt uitgesteld

Bouw nieuw VRT-kantoor wordt uitgesteld

Meer artikels