Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belgisch paviljoen populair bij bezoekers wereldexpo Milaan

Belgisch paviljoen populair bij bezoekers wereldexpo Milaan

Het Belgische paviljoen is ontworpen door architectenbureau Patrick Genard & Asociados, in samenwerking met architect Marc Belderbos en het bouwteam Besix-Vanhout. Cenergie stond in voor de technieken. Het complex omvat drie centrale ruimtes die samen een oppervlakte van 2.717 m² hebben. De buitenruimte was oorspronkelijk niet voorzien, maar kon worden ingenomen nadat het voorziene buurland Oekraïne afhaakte van deelname aan de expo.

De bouw van het Belgische paviljoen kostte ruim 8 miljoen '. Het totale budget voor het Belgische paviljoen bedraagt iets meer dan 13 miljoen ', waarvan 2,1 miljoen ' Vlaams geld. Een deel van dat bedrag komt uit de winst die het Belgische paviljoen maakte op de wereldtentoonstelling in Shanghai.

Op dit moment verwelkomt België in Milaan gemiddeld 9.000 tot 10.000 bezoekers per dag, waardoor het paviljoen zich in de categorie van de twintig populairste paviljoenen bevindt. Voor concrete cijfers is het nog wachten tot eind oktober maar de verwachting is dat het Belgische paviljoen dit jaar 1 tot 1,5 miljoen ' zal overhouden aan de deelname in Milaan. Het geld moet komen van de verkoop van o.m. frieten, bier, chocolade en diamantjes.

De Vlaamse aanwezigheid zit ook in de architectuur, de bouwmaterialen en de designmeubelen. De materialen voor de bouw van het paviljoen werden met zorg gekozen. Er werd slechts weinig beton gebruikt.

Er is uitsluitend gewerkt met natuurlijke producten, waaronder veel duurzaam hout en eenvoudig te recycleren, isolerende en gemakkelijk af te breken modules zodat de voetafdruk op de tentoonstelling zo klein mogelijk blijft. Het gebruik van hout en glas van hoge kwaliteit (o.m. voor de geodetische koepel) illustreert de Belgische kennis.

Het exterieur van de Belgische tentoonstellingsruimte is opgebouwd uit een lange rij van houten dakvormige elementen en een glazen paviljoen. Het grote glazen bolvormige dak doet denken aan de grote serres van Laken, terwijl de houten elementen een ode zijn aan de traditionele boerderijstructuur die overal in België terug te vinden is. Het paviljoen is grotendeels autonoom inzake energie; er wordt een minimum aan afval en vervuild water geproduceerd. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

In gezamenlijke opdracht van de vier energieregulatoren, voerde PricewaterhouseCoopers (PWC) een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en de ons omringende landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en[…]

27/05/2022 | ElektriciteitActueel
Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette