Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belgisch-Nederlandse joint venture investeert 280 miljoen € in nieuwbouw voor verhuur

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Belgisch-Nederlandse joint venture investeert 280 miljoen € in nieuwbouw voor verhuur

(c) ION

Vastgoedspeler ION, bekend als projectontwikkelaar van onder andere De Boerentoren in Antwerpen, start een unieke samenwerking met de internationale institutionele vermogensbeheerders Bouwinvest Real Estate Investors en CBRE Global Investment Partners. Samen willen ze 280 miljoen € investeren in nieuwbouwwoningen en -appartementen die uitsluitend bestemd zijn voor de verhuurmarkt.
“België is traditioneel een kopersmarkt, maar we evolueren naar een situatie waarin 30% een woning huurt. In de komende jaren zal dit nog sterker evolueren, net zoals we het voorbije decennium in Nederland zagen”, zeggen de initiatiefnemers.
 
Vandaag is ongeveer 72% van de Belgen huiseigenaar. Een recente studie leert echter dat professionals in de sector verwachten dat het eigenaarschap tegen 2030 opnieuw zal zakken naar 65%, het niveau van 1995. In absolute aantallen gaat het dan om tienduizenden Belgen die bijkomend een woning huren in plaats van er zelf een te bezitten.
 
In grote steden zoals Brussel, Antwerpen, Charleroi, Gent, Luik en Leuven ligt het aantal woningbezitters inmiddels al onder de 55%. Zeker bij nieuwbouw - ook rondom de grote steden - zet een dalende trend zich stilaan in.
 
Dat de Belgische verhuurmarkt groeit, is voor een stuk te verklaren door een mentaliteitswijziging. Zo wisselen vele jongeren vandaag regelmatig van job, reizen ze veel meer, onderbreken ze al eens hun carrière, enz. Velen spenderen hun inkomen dan ook anders dan pakweg tien jaar geleden. Daarnaast wordt de aankoop van een nieuwbouwwoning financieel moeilijker voor een toenemend aantal Belgen.
 
Dit biedt mogelijkheden voor projectontwikkelaars en investeerders. Daarom start ION, samen met twee partners, een nieuw residentieel investeringsplatform: ION Residential Platform (IRP). Het gaat om een joint venture met twee internationale institutionele vermogensbeheerders: Bouwinvest en CBRE Global Investment Partners.
 
Bouwinvest en CBRE Global Investment Partners, namens één van haar klanten, nemen een gelijk economisch belang in de joint venture, ION neemt een minderheidsbelang en zal eveneens optreden als dienstverlener. Samen willen ze initieel 280 miljoen € te investeren in betaalbare, duurzame nieuwbouwprojecten met kwaliteitsvolle huisvesting. Die aanzienlijke investeringscapaciteit kan op termijn nog toenemen.
 
ION Residential Platform wordt meteen ook het allereerste niet-beursgenoteerde institutionele woningplatform van België. Het zal zich in de eerste plaats richten op de grootste Belgische steden. De projecten komen deels uit de pijplijn van projectontwikkelaar ION, maar zullen ook aangevuld worden met die van andere ontwikkelaars. Het platform wil in de komende maanden reeds een aantal aankopen realiseren.
 
IRP wil vooral ook een referentie worden bij huurders door kwaliteitsvolle en professioneel beheerde woningen aan te bieden. Daarnaast moeten de duurzame projecten van het platform ook actief bijdragen aan een meer klimaatvriendelijke woningmarkt. Voor de partners zal de joint venture dan weer een stabiel lange termijn rendement opleveren, met zicht op verdere groei in een aantrekkelijke nieuwe markt.
 
“De lancering van deze joint venture is een volgende stap in de ontwikkeling van ION, waarbij wij naast ontwikkelaar ook als belegger actief worden. Wij geloven in de Belgische markt voor huurwoningen en willen hier fors in groeien. Door de samenwerking met twee toonaangevende institutionele beleggers kunnen wij onze ambities versneld realiseren. Door het combineren van elkaars expertise zullen wij in staat zijn om snel te groeien en maximaal in te zetten op duurzaamheid en innovatie in deze nieuwe markt”, zeggen Davy Demuynck en Kristof Vanfleteren, de co-CEO’s van ION.
 
“Betaalbare en duurzame huisvesting ter beschikking stellen is één van onze belangrijkste doelstellingen. Bovendien is het ook één van onze voorkeursstrategieën op het vlak van investeringen in heel Europa. Deze investering stelt ons in staat om die strategie ten volle uit te spelen in een defensieve markt met sterke fundamenten op de lange termijn. We zijn verheugd om met ION en Bouwinvest samen te werken om een aantrekkelijk product en sterk platform te bouwen”, verklaart Line Verroken van CBRE Global Investment Partners.
 
“Betaalbare huisvesting als een beleggingscategorie biedt een interessante kans om zowel op financieel als sociaal vlak waarde te creëren. De fundamenten voor deze investering zijn sterk, als gevolg van aanhoudende verstedelijking en een groeiend woningtekort in stedelijke gebieden. Gezien de aanhoudende vraag en het lagere risiconiveau, zijn we enthousiast om onze investeringen in dit segment uit te breiden. Met deze investering verstevigen wij onze aanwezigheid in België en in het bijzonder de grootste steden. De investering draagt ook bij aan de doelstellingen van Bouwinvest om op lange termijn een solide rendement te realiseren en dat op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier”, besluiten Robert Koot en Jasper Petit van Bouwinvest.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Betaalbaar wonen is vrijwel heel Vlaanderen en vooral in de steden een grote maatschappelijke uitdaging. Het Sociaal Verhuurkantoor Mechelen en het stadsbestuur bundelen de krachten om daar structureel iets aan te doen. Tegen 2025 willen beide[…]

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Meer artikels