Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

België verzandt in Europese economische middenmoot

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
België verzandt in Europese economische middenmoot

Ook in 2020 zal België op economisch valk in de middenmoot van Europa blijven zitten. De sputterende internationale handel zal ook de Belgische exportgroei doen dalen, zo blijkt uit de nieuwste Economic Outlook die kredietverzekeraar Atradius uitbracht met het oog op het nieuwe jaar.

De kredietverzekeraar verwacht dat de Belgische economische groei het middelmatig tot slecht zal blijven doen in vergelijking tot onze buurlanden. Met een verwachtte halvering in exportgroei en een structurele verdere daling van de inflatie doet België het een pak slechter dan bijvoorbeeld noorderbuur Nederland. Het meest verontrustende cijfer hierin is de Belgische staatsschuld: wanneer die als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) wordt geplaatst, lijkt ons land er even slecht aan toe als onder andere Spanje.

Economische groei, exportgroei en faillissementen zijn stuk voor stuk economische indicatoren waar België net op of onder het Europese gemiddelde scoort. Waar de stijging in inflatie in België wordt verwacht om stabiel en vergelijkbaar met andere EU-landen te blijven, ligt dit voor andere macro-economische cijfers anders.

"Het is wel opvallend dat wanneer we niet vergelijken met de volledige eurozone, maar met de buurlanden, deze cijfers nog somberder lijken: zowel op vlak van bbp-groei (1,1%), exportgroei (1,4%) en faillissementen scoort België lager dan het gemiddelde”, zegt Christophe Cherry, managing director België en Luxemburg van Atradius.

Ook op het vlak van faillissementen scoort België somber. Het jaarlijkse aantal faillissementen was in 2018 al met een vijfde gestegen ten opzichte van tien jaar eerder, Bovendien wordt verwacht dat die stijging zich voortzet in 2020. Indien die groei er komt zullen de faillissementen hun op één na hoogste punt in tien jaar tijd bereiken. Enkel in 2013 hadden de Belgische bedrijven het nog moeilijker.  

Buurlanden

“De meeste van onze buurlanden kenden op tien jaar tijd net geen halvering van de faillissementen en hebben de jongste jaren een vrij stabiel faillissementscijfer hebben. Dat de Belgische cijfers hier stijgen, en wel met dat percentage, is dus vrij uitzonderlijk en verontrustend", aldus Christophe Cherry.

Hoewel de Nederlandse economie een paar jaar geleden rake klappen kreeg door de crisis, terwijl de impact op de Belgische groei relatief beperkt bleef, kan Nederland op dit moment een sterker economisch rapport voorleggen. Vooral de schuld van de overheid in vergelijking met het bbp geeft een frappant verschil. Waar de staatsschuld in België volgend jaar nog op 116,7% van het bbp wordt geschat, zou dit in Nederland dalen tot ‘slechts’ 57,8%. Ook ten opzichte van andere buurlanden zoals Luxemburg (17.3%) en Duitsland (46.1%) ligt de Belgische staatsschuld gevoelig hoger.

“Waar Nederland het beter lijkt te doen, scoort Frankrijk op hetzelfde ondermaatse niveau van België. Inzake exportgroei, bbp-groei en faillissementengroei wordt bij beide een negatieve tendens verwacht”, stelt Cherry.

Tot slot verwacht Atradius dat de groei van de Duitse export voor dezelfde uitdagingen zal staan als in 2019 en nog slechts een beperkte tot onbestaande groei (0,8%) zal kunnen optekenen. Met als belangrijkste handelsoorlogslanden China (95 miljard dollar) en de Verenigde Staten (111 miljard dollar) én het onzekere Verenigd Koninkrijk (90.3 miljard dollar) kan dit slechts moeilijk verbazen.

Duitsland blijft echter niet alleen in zijn val. De verwachting is dat ook andere Europese landen, naast België, niet immuun zullen zijn voor de zwakke externe vraag. De groei van de export in de Eurozone lijkt dan ook te sputteren met een verwachtte daling van de groei over alle landen heen. Het enige land dat het komende jaar wel lijkt te ontsnappen is Luxemburg, waar de export het volgens de verwachtingen volgend jaar beter zal doen dan dit jaar. Ook het bbp zou stijgen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Krapte op arbeidsmarkt zorgt nu al voor problemen in Vlaamse bedrijven

Krapte op arbeidsmarkt zorgt nu al voor problemen in Vlaamse bedrijven

De viruscrisis is nog lang niet achter de rug, maar zelfs nu al schat een meerderheid van de Vlaamse bedrijven in dat voor hen de crisis dit jaar al verteerd zal zijn. De economie kampt echter met nieuwe uitdagingen. Werkgevers willen aanwerven[…]

08/06/2021 | VokaBouwmaterialen
Aantal bouwvergunningen stijgt

Aantal bouwvergunningen stijgt

Aanpak sociale dumping prioritair voor nieuwe regering

Aanpak sociale dumping prioritair voor nieuwe regering

Renovatiemarkt heeft dringend relance nodig

Renovatiemarkt heeft dringend relance nodig

Meer artikels