Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

België telt ongeveer 2.500 bouwarbeiders uit Oekraïne

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
België telt ongeveer 2.500 bouwarbeiders uit Oekraïne

© Viacheslav Lopatin

Eind vorig jaar waren er ongeveer 2.500 gedetacheerde Oekraïense bouwarbeiders aan de slag op bouwwerven in ons land. Dat zijn er zowat 1.500 meer dan een jaar voordien. Er zijn enkel meer Poolse (6.000) en Nederlandse (iets meer dan 2.500) gedetacheerden actief in de Belgische bouwsector.
De oorlog in Oekraïne heeft ook een invloed op Belgische bouwbedrijven die samenwerken met onderaannemers die Oekraïense gedetacheerde werknemers in dienst hebben. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft immers een algemene mobilisatie uitgevaardigd voor mannen tussen de 18 en de 60 jaar oud. Daardoor is de kans groot dat Belgische bouwbedrijven te maken zullen hebben met Oekraïense werknemers of onderaannemers die plots en vrijwillig naar hun thuisland vertrekken.

Als dat gebeurt kunnen bepaalde werken vertraging oplopen. Bouwondernemingen die hiermee te kampen hebben, kunnen aan de bouwheer een verlenging van de uitvoeringstermijn vragen en dat gezien de uitzonderlijke omstandigheden.

De omgekeerde beweging doet zich eveneens voor. Door de Russische invasie en het brute oorlogsgeweld, slaan heel wat Oekraïners op de vlucht richting Westen. Binnen de Raad van de Europese Unie werd geopperd om de Europese richtlijn ‘tijdelijke bescherming’ in werking te laten treden.

Als de lidstaten dit goedkeuren, krijgen Oekraïense burgers in Europa een verblijfsvergunning van minstens 1 jaar die hen ook het recht geeft om te werken. Als er hierover onverwacht toch geen Europees akkoord uit de bus komt, wil Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, in ons land een soortgelijke regeling invoeren.

“Het spreekt uiteraard voor zich dat we deze oorlog met klem veroordelen. Indien ze snel en tijdelijk – want we hopen vooral dat de strijd snel gestaakt wordt in Oekraïne – aan de slag willen, zijn ze in ieder geval welkom in de bouw om er, rekening houdend met alle veiligheidsvoorschriften, aan de Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden te werken”, zegt Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

De bouwsector zoekt moemnteel 18.000 mensen en ook de komende maanden en jaren zal er werk genoeg zijn dankzij de Europese, federale en regionale relanceplannen, de heropbouw van de overstroomde gebieden, de Green Deal enz. De Confederatie Bouw bekijkt intussen ook hoe ze eventueel hulpacties voor Oekraïne kan organiseren.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

DEME haalt groot contract binnen in het Italiaanse Livorno

DEME haalt groot contract binnen in het Italiaanse Livorno

DEME uit Zwijndrecht heeft via haar Italiaanse vennootschap SIDRA een groot contract binnengehaald voor de uitvoering van bagger- en kustbeschermingswerken in de haven van Livorno in het westen van het Italiaanse Toscane. Een dergelijk[…]

29/03/2022 | DEME
Oorlog duwt prijzen keramische tegels fors omhoog

Oorlog duwt prijzen keramische tegels fors omhoog

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Ufemat: oorlog in Oekraïne beïnvloedt prijzen bouwmaterialen

Ufemat: oorlog in Oekraïne beïnvloedt prijzen bouwmaterialen

Meer artikels