Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

België laat jaarlijks meer dan 2,5 miljard € energie verloren gaan

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
België laat jaarlijks meer dan 2,5 miljard € energie verloren gaan

(c) Recticel Insulation

Indien we alle niet-geïsoleerde daken, muren en vloeren van onze huizen isoleren, kan in België meer dan 35.000 GWh, 7,5 Mt CO2 en 2,5 miljard € worden bespaard. Dat becijferde Recticel Insulation in zijn Isolatiebarometer 2021. De vele duizenden woningen die onvoldoende zijn geïsoleerd worden dan nog buiten beschouwing gelaten. Ook daar valt met na-isolatie nog heel wat winst te halen voor het milieu en onze portemonnee.
In België leven we ruim, is het woningpark fel verouderd en zijn er veel alleenstaande woningen. Bovendien schiet ons woongebouwenbestand inzake isolatie aanzienlijk tekort, zo lezen we in de Isolatiebarometer 2021, een whitepaper waarmee Recticel Insulation, een specialist in thermische en akoestische isolatie, nu al voor het tweede jaar op rij de isolatiestand-van-zaken van de Belgische woongebouwen onder de loep heeft genomen.
 
Van alle woongebouwen in ons land heeft nog steeds 20,6% een volledig ongeïsoleerd dak, 55,3% heeft geen enkele vorm van buitenmuurisolatie, en vloerisolatie ontbreekt in liefst 66,4% van alle Belgische woongebouwen.
 
Ook in de huizen waar wel enige vorm van dak-, muur- of vloerisolatie aanwezig is, is nog heel wat werk aan de winkel. Vaak is het aanwezige isolatiepakket niet (langer) correct en luchtdicht aangebracht. Soms voldoet het niet aan de huidige dakisolatienormen en al zeker niet aan de energieambities 2050, die een U-waarde van max. 0,24 W/m²K beogen.
 
Nationale energiebesparing
 
“Onze Belgische woongebouwen isoleren of na-isoleren is nochtans de manier bij uitstek om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, energie te besparen en de verwarmingsfactuur te verlagen. Voor onze Isolatiebarometer 2021 becijferden  we, dat door alle niet-geïsoleerde daken in ons land – dat zijn er in totaal ongeveer 780.000 – te isoleren tot een U-waarde van 0,24 W/m²K, we elk jaar 2,08 Mt CO2, 10.332 GWh en 723 miljoen € energiekosten kunnen besparen”, weet Pieter Bailleul, technical manager Belux van Recticel Insulation.
 
De bijna 300 km² niet-geïsoleerde buitenmuuroppervlakte in ons land isoleren tot diezelfde U-waarde, kan jaarlijks een besparing van 20.398 GWh, 1.428 miljoen € en 4,11 Mt CO2 opleveren. De meer dan 2 miljoen niet-geïsoleerde vloeren in België isoleren tot een U-waarde van 0,24 W/m²K zou goed zijn voor een jaarlijkse besparing van 7.077 GWh, 495 miljoen € en 1,43 Mt CO2.
 
Samen komt dit neer op een jaarlijkse besparing van liefst 37.807 GWh, of een vermindering van de CO2-uitstoot met 7,62 Mt en een besparing op de energiefactuur van 2.646 miljoen €. “Dan spreken we enkel nog maar over de isolatie van die daken, muren en vloeren waarin totaal geen isolatie zit. De potentiële besparing zal nog een pak hoger liggen als we ook de daken, muren en vloeren die onvoldoende geïsoleerd zijn in beschouwing nemen. Met na-isolatie vallen ook daar nog heel wat besparingen te realiseren”, zegt Pieter Bailleul.
 
Dak-, muur- en vloerisolatie behoren tot de meest onderschatte duurzame investeringen. Door je woning te isoleren, beperk je de energievraag en geniet je een hoog rendement, waardoor de investering in isolatie snel terugverdiend kan worden. De goedkoopste en meest milieuvriendelijke energie is immers de energie die je niet nodig hebt.
 
“In een gemiddelde woning – met 150 m² dak, 180 m² muur en 150 m² vloer – kan dankzij het isoleren van een niet-geïsoleerd dak tot een U-waarde van 0,24 W/m²K jaarlijks 21.551 kWh, 4.335 kg CO2 en 1.509 € worden bespaard. Isolatie van ongeïsoleerde muren levert elk jaar een besparing op van gemiddeld 14.386 kWh, 2.900 kg CO2 en 1.007 €. Bij vloerisolatie is dat 4.018 kWh, 810 kg CO2 en 281 €”, aldus Pieter Bailleul.
 
Een degelijke isolatie zorgt echter niet alleen voor een vermindering van de warmtevraag van een woning, waardoor ook de CO2-uitstoot en de energiefactuur aanzienlijk dalen. Het verhoogt ook de waarde van een woning. Huizen met een goede energiescore worden niet enkel duurder maar ook sneller verkocht dan huizen die niet of onvoldoende zijn geïsoleerd.
 
“Bovendien stijgt het wooncomfort door aangenaam warme vloeren en muren, een constantere temperatuur – warm in de winter, frisser in de zomer – en minder storende tochtstromen. Isoleren zorgt dus voor vier keer winst. Voor het milieu, je energiefactuur, de waarde van je woning en je comfortgevoel”, besluit Pieter Bailleul.
 
De volledige whitepaper kan je downloaden via www.isolatiebarometer.be.
 
Isolatiekompas
 
Benieuwd hoeveel je kan besparen door je dak, buitenmuren of je vloer te isoleren? Dat kan je sinds kort via het nieuwe Isolatiekompas van Recticel Insulation op www.isolatiekompas.be berekenen via enkele eenvoudige stappen.
 
• Duid aan welk gebouwdeel of welke gebouwdelen je wil isoleren: hellend dak, plat dak, muur en/of vloer, en geef het aantal m² in.
• Geef aan of het gebouwdeel of de gebouwdelen in kwestie al (deels) is geïsoleerd en zo ja, met welk materiaal en in welke dikte).
• Kies met welke isolatieoplossing je wil werken om het geselecteerde gebouwdeel of de geselecteerde bouwdelen (na) te isoleren en kies de gewenste dikte. Het Isolatiekompas berekent automatisch welke dikte je van die oplossing nodig hebt om een U-waarde van 0,24 W/m²K te bereiken. Als je dikker wil isoleren, kan je dit aangeven.
 
Het Isolatiekompas berekent op basis van je antwoorden hoeveel geld, kWh en kg CO2 je elk jaar kan besparen op je energiefactuur, je energieconsumptie en je CO2-uitstoot wanneer je het gebouwdeel of de gebouwdelen (na)isoleert met de gekozen isolatie-oplossing.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Haalbaarheidsstudie voor decarbonisering in België

Haalbaarheidsstudie voor decarbonisering in België

Fluxys, ArcelorMittal Belgium en North Sea Port starten een haalbaarheidsstudie voor het project Ghent Carbon Hub, een opslag- en vloeibaarmakingshub voor CO2 met open toegang in het Gentse deel van North Sea Port. Naast het gebruik van[…]

25/08/2022 | ProjectenInfrastructuur
Striktere regels voor werfwater definitief goedgekeurd

Striktere regels voor werfwater definitief goedgekeurd

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Meer geld voor asbestverwijdering in scholen

Leidraad voor kleinschalige woonconstructies

Leidraad voor kleinschalige woonconstructies

Meer artikels