Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

België gastland voor evenement over circulaire economie

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
België gastland voor evenement over circulaire economie

België is van 18 tot 20 november het gastland voor de ‘Hotspot van de circulaire economie’, een event dat een unieke gelegenheid biedt om kennis te maken met vernieuwende bedrijven en onderzoekscentra in Antwerpen, Gent, Brussel en Henegouwen. 

België heeft in de circulaire economie tal van ondernemingen die stuk voor stuk koplopers zijn in hun activiteitengebied: duurzame chemie, nieuwe en schone technologieën, recuperatie van metalen en bouwmaterialen, de cementnijverheid, enz. Op 19 november openen een aantal van die bedrijven in Antwerpen, Gent, Brussel en Henegouwen hun deuren voor de deelnemers aan het evenement.
 
In elke stad loopt een parcours dat de aandacht vestigt op innovaties van ondernemingen, onderzoeks- en ontwikkelingsdiensten, universiteiten en incubator- en acceleratorprogramma’s. Als er één gebied is waarop het publiek-particuliere partnerschap zichtbaar bloeit, dan is het wel dat van de circulaire economie. Ook heel wat middenveldorganisaties hebben zich bij de beweging aangesloten. 
 
Antwerpen, cluster van de duurzame chemie Antwerpen, met de op één na de grootste haven van Europa, doet volop mee aan de opgang van de circulaire en koolstofarme economie. Op de oevers van de Schelde is Blue Gate een van de eerste Belgische bedrijfsparken die zich toeleggen op circulaire economie. Circular South is een wijk in het zuiden van Antwerpen waar bewoners en ondernemingen samenwerken en er dankzij nieuwe technologieën duurzamer gaan leven. 
 
Aan de universiteit begeleiden incubators (Blue App en Blue Chem) beginnende ondernemingen, start-ups en bedrijven die zich engageren in duurzame chemie. Vennootschappen zoals Umicore, dat zeldzame metalen in mobiele telefoons en computers recycleert, waren al pioniers. Zo had Umicore in 2013 al een plaats veroverd tussen de 100 duurzaamste ondernemingen ter wereld. 

Gent

Ook in Gent specialiseren bedrijven zich in recuperatie en optimaal gebruik van middelen. Hun activiteiten vullen elkaar aan in een opmerkelijke industriële symbiose. Dat geldt met name voor de Steelanol plant van Arcelor Mittal en een hub die gespecialiseerd is in het opvangen en hergebruiken van CO2. Die laatste wordt binnenkort gelanceerd. 
 
Al deze bedrijven hebben zich gevestigd in het Gentse havengebied. Daarnaast brengen andere actoren ‘beweging’ in de stad. Zo stelt het technologiepark een aantal laboratoria ten dienste van ondernemingen. Overheden en ondernemingen werken er ook samen aan Europese projecten (Plasticity en Urbcon). Het project Nieuwe Dokken ten slotte, combineert stadsontwikkeling met circulaire economie en op nieuwe technologieën gerichte business cases. 

Brussel

Vernieuwing en experiment op het vlak van de circulaire economie leidden in Brussel tot het ontstaan van nieuwe economische activiteiten. Studio CityGate is een partnerschap tussen een onderneming gespecialiseerd in tijdelijk gebruik van gebouwen en het gewestelijk ontwikkelingsagentschap. Het slaagde erin een voormalig industrieel pand om te vormen tot modulaire ruimten voor ondernemers, ambachtslui en kunstenaars. 
 
Recy-K is een ruimte voor experiment waar het gewestelijk agentschap dat zich met inzameling en verwerking van afval bezighoudt, plaats en steun biedt aan bedrijven die afval een nieuw leven geven. De incubator Greenbizz biedt kantoor- en productieruimte voor innoverende start-ups en stelt de eigen activiteitenaccelerator City Fab1 ter beschikking. 

Henegouwen

Nabij Bergen zijn pioniersbedrijven bezig met recyclage en het optimale gebruik van grondstoffen. Comet Traitements is een onderneming die metalen verhandelt en recycleert. Ze vermaalt metaalafval en haalt daar de zandige componenten uit om ze ter vervanging van zeezand te gebruiken voor de productie van asfaltbeton. De Groep Wanty gebruikt dit afgeleid product om 300 ton asfaltbeton per uur te produceren, een mooi voorbeeld van industriële symbiose.
 
De firma Holcim verzamelt industrieel afval ten behoeve van de Belgische cementproducenten. Die draaien zowel binnen Europa als op wereldschaal mee aan de top wat alternatieven voor cementcomponenten betreft. Ze ontwikkelden ook ontmantelingstechnieken die het mogelijk maken beton te recycleren en helemaal te hergebruiken. 
 
Het volledige programma vind je op circulareconomyhotspotbelgium.be.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Baksteenproducent start pilootproject voor retourservice houten pallets

Baksteenproducent start pilootproject voor retourservice houten pallets

Baksteenproducent Vandersanden uit Bilzen start een pilootproject voor een retourservice van houten pallets in België en Nederland. Die service is een samenwerking tussen Vandersanden, zijn klanten (aannemers en handelaars) en het[…]

België hanteert andere normen voor branddeuren dan meeste Europese landen

België hanteert andere normen voor branddeuren dan meeste Europese landen

OVAM krijgt nieuwe administrateur-generaal vanaf 1 december

OVAM krijgt nieuwe administrateur-generaal vanaf 1 december

Ondernemersvertrouwen in de bouwsector tuimelt naar beneden

Ondernemersvertrouwen in de bouwsector tuimelt naar beneden

Meer artikels