Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belgian Land lanceert twee projecten

Gerelateerde onderwerpen :

Belgian Land, een vastgoedfonds gespecialiseerd in de bouw van betaalbare woningen dat twee jaar geleden ontstond uit een partnerschap tussen Bank Degroof en vastgoedconsultant CBRE, lanceert twee projecten in het Brusselse. Op de site La Glacière van de VUB-campus komen op een oppervlakte van ruim 32.000 m² winkels, studentenkamers en appartementen. Daarnaast gaat Belgian Land samen met BPI (groep CFE) het woonproject Les hauts Prés ontwikkelen op de site van de oude industriezone van Ukkel-Calevoet. Belgian Land heeft inmiddels ook de vergunningen gekregen voor de realisatie van een woonproject in Molenbeek. Hier worden 93 appartementen en drie huizen ontwikkeld aan betaalbare prijzen, in samenwerking met vastgoedontwikkelaar Hecta. De oplevering wordt verwacht in de loop van 2018.

De strategie van Belgian Land is gericht op het principe van partnerschappen met projectontwikkelaars. Het bedrijf zoekt innoverende projecten en zorgt voor een deel van het kapitaal om ze te financieren en te ontwikkelen. Terzelfdertijd stelt Belgian Land zijn vastgoedexpertise in dienst van de realisatie van het project. Het team is betrokken bij elke stap van het proces: van de voorbereiding van de vergunningen over de opvolging van de bouwwerken en de verkoop tot de oplevering van het project.

La Glacière

La Glacière is een historische site uit de negentiende eeuw, zo genoemd naar de ijskelder die zich hier onder de grond bevindt. De ijskelder werd tot het einde van de Eerste Wereldoorlog gebruikt en in 1993 beschermd omwille van zijn industrieel-archeologische waarde.

De koopovereenkomsten voor de percelen werden ondertekend door E-maprod en Belgian Land, in samenwerking met Bouygues Immobilier Belgium. De ondergrondse ijskelder blijft eigendom van de VUB.

Het project omvat de bouw van een gemengd vastgoedcomplex. Het gaat om een uitzonderlijke locatie, zowel wat de zichtbaarheid als de toegankelijkheid betreft. Het openbaar vervoer, de toegang tot de ring, de winkels, de universiteit, ... liggen allemaal in de onmiddellijke nabijheid. Dankzij dit project zal een gedeelte van de Generaal Jacqueslaan, de Triomf­laan en de Waversesteenweg een nieuw uitzicht krijgen. De stedenbouwkundige vergunning zal tegen eind dit jaar worden aangevraagd.

Les Hauts Prés

Belgian Land participeert voor de helft in het huisvestingsproject Les Hauts Prés dat samen met BPI zal worden ontwikkeld op de site van de oude industriezone van Ukkel-Calevoet. Een eerste deel van dit residentieel vastgoedproject werd door BPI alleen uitgevoerd. Om de commercialisatie van de tweede fase van het project te versnellen werd gekozen voor samenwerking. Daarom heeft BPI 50% van de aandelen van het bedrijf Pré de la Perche, dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het project Les Hauts Prés, afgestaan aan Belgian Land.

Het gaat om een gemengd project met bijna 200 appartementen, 650 m² winkelruimtes, culturele en gemeenschappelijke ruimtes en enkele kantoren. De voltooiing van dit project betekent een transformatie van de oude industriezone en openluchtzones van Ukkel-Calevoet tot een nieuwe gemengde, levendige en multifunctionele woonwijk. Dit project, rechtstreeks verbonden met het stadscentrum dankzij het (toekomstige) Gewestelijk Expres­Net (GEN), is gelegen aan de rand van een groene zone en in de buurt van verschillende scholen. Het architectenbureau A2rC diende eind vorig jaar een groot deel van de stedenbouwkundige aanvragen in.

BPI bedenkt, ontwerpt en realiseert vernieuwende, hoogkwalitatieve vastgoedprojecten op mensenmaat in België, Polen en Luxemburg en legt zich toe op de vastgoedontwikkeling van kantoren, woningen en winkels. BPI maakt deel uit van de Belgische industriële groep CFE, die in vier verschillende sectoren actief is: baggerwerken en milieu, contracting, vastgoedontwikkeling en pps-concessies. De groep is wereldwijd actief, voornamelijk door haar activiteiten in baggerwerken en milieu, die worden uitgeoefend door Deme, een 100% dochteronderneming van CFE en één van de wereldleiders op dit gebied. De aandelen van CFE, een op Euronext Brussels genoteerde groep, zijn voor 60,40% in handen van Ackermans & van Haaren.

Grote steden ervaren de jongste jaren een belangrijke bevolkingsgroei.

Belgian Land bouwt specifiek voor kopers en huurders met beperkte tot gemiddelde inkomsten, die in de stad willen wonen. Grote steden ervaren de jongste jaren een belangrijke bevolkingsgroei, wat heeft geleid tot een aanzienlijk tekort aan betaalbare woningen. Eén van de boosdoeners voor het beperkte aanbod aan nieuwe betaalbare woningen zijn de moeilijke financieringsomstandigheden voor ontwikkelaars. Het jonge vastgoedfonds beschikt over een kleine 55 miljoen ' aan middelen die werden toegezegd door cliënten van Bank Degroof. Dit kapitaal zal de komende vijf tot zes jaar worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van betaalbare woningen in België.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Stedenbouwkundige vergunning voor bedrijfspark Copernic in Haren

Copernic, het toekomstige park voor middelgrote en grote ondernemingen (mgo’s) in Haren, heeft zijn stedenbouwkundige vergunning op zak. De overheidsopdracht voor de werken wordt eind dit jaar uitgeschreven. De gebouwen op Copernic moeten[…]

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Gelukkige Grijsheid toegekend aan Osar Architects

Einstein Telescoop komt stap dichter

Einstein Telescoop komt stap dichter

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Lommel wil nieuw jongerencentrum bouwen

Meer artikels