Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belgen zijn na Nederlanders meest tevreden over hun werk

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Belgen zijn na Nederlanders meest tevreden over hun werk

© ©niyazz - stock.adobe.com

België is het op één na het fijnste land om te werken, zo blijkt uit een groot internationaal onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Walters. Vooral over de secundaire arbeidsvoorwaarden, het salaris en de balans tussen werk en privé zijn Belgische werknemers heel tevreden. Nederland blijkt het nog net iets beter te doen dan België. Thailand, Ierland en de Filipijnen vervolledigen de top vijf.
Robert Walters vroeg aan ruim vijfduizend werknemers in 31 landen hoe gelukkig zij zijn met hun werk. Belgen scoren hoog inzake tevredenheid. Enkel over het jaarlijks aantal verlofdagen zijn onze landgenoten wat minder tevreden: daar staat Ierland met stip op de eerste plaats.
 
“Zaken zoals een goed salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk, maar daarnaast besteden Belgische werkgevers de jongste jaren ook steeds meer aandacht aan werkgeluk en mentale gezondheid. Die trend is nog versterkt door de viruspandemie. Werkgevers en managers gingen structureel na bij werknemers hoe zij zich voelden en of ze thuis prettig konden werken. Een goede stap, want gelukkige werknemers blijven langer in dienst én zijn bovendien productiever”, zegt Özlem Simsek, managing director bij Robert Walters België.
 
Dat België goed scoort op werkgeluk blijkt ook uit het voornemen van 45% van de werknemers om voorlopig bij dezelfde organisatie te blijven werken. Alleen professionals in Ierland (63%) en Nederland (55%) zijn meer trouw aan hun huidige werkgever. 23% van de ondervraagde Belgische werknemers verklaarde plannen te hebben om van werkgever te wisselen, maar in eenzelfde soort functie werkzaam te willen blijven. 15% wil echter wel van beroep wisselen, terwijl 17% onzeker is over zijn of haar toekomst.
 
Thuiswerken
 
Door de opflakkering van de pandemie staat ook telewerk weer volop in de actualiteit. Het hybride werken maakte ook deel uit van het onderzoek door Robert Walters. Telewerk lijkt bij te dragen aan ons werkgeluk. Slechts 8% van de Belgische respondenten wil het liefst vijf dagen per week op kantoor zijn, terwijl de overige 92% in ieder geval minstens één dag per week wil thuiswerken. Eén op drie verklaarde het liefst twee dagen per week naar kantoor te gaan en de overige dagen van thuis te werken.
 
“Door het hybride model ervaart een groot deel van de professionals meer balans tussen werk en privé. Ook de flexibiliteit van het thuiswerken wordt gewaardeerd. Mensen vinden het ook gewoon fijn dat ze niet elke dag de file hoeven te trotseren”, aldus Özlem Simsek.
 
Minst tevreden
 
Van de tien landen en regio’s waar werknemers het minst tevreden zijn, liggen er liefst zeven (deels) in Azië. Japan bevindt zich onderaan de lijst, maar ook in het Midden-Oosten (30 uit 31), Zuid-Korea (29), Hongkong (26), Singapore (25), Indonesië (22) en Taiwan (21) kan er nog veel verbeterd worden op het gebied van werkgeluk.
 
Van alle Europese landen is Spanje de hekkensluiter op plek 27, gevolgd door Zwitserland (19), het Verenigd Koninkrijk (18), Duitsland (17) en Frankrijk (16). Spanjaarden zijn bovenal niet gelukkig met het aantal verlofdagen, de secundaire arbeidsvoorwaarden en hun salaris, terwijl werknemers in Frankrijk ontevreden zijn over de inclusiviteit van de bedrijfscultuur.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwvacatures bereiken ongeziene hoogte

Bouwvacatures bereiken ongeziene hoogte

Volgens de jongste gegevens van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) telt de bouwsector op dit moment meer dan 8.900 vacatures. Daarmee bereikt de sector een ongeziene piek. Alleen al in de maand juni zijn er[…]

01/09/2022 | Actueel
Ingenieurs blijven erg gegeerd op de arbeidsmarkt

Ingenieurs blijven erg gegeerd op de arbeidsmarkt

Bouwsector begeleidt asielzoekers naar werk

Bouwsector begeleidt asielzoekers naar werk

Arbeidsmarkt kende vorig jaar een nooit geziene heropleving

Arbeidsmarkt kende vorig jaar een nooit geziene heropleving

Meer artikels