Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belgen kopen Spaanse woning vaak zonder bouwvergunning

Gerelateerde onderwerpen :

Belgen kopen Spaanse woning vaak zonder bouwvergunning

© www.joaquinzamora.es - derechos reservados

Steeds meer Belgen schaffen zich een tweede verblijf aan in Spanje. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar kochten 2.196 landgenoten een woning in Spanje, dat is 10% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Opvallend is dat tegenwoordig in vier op de vijf gevallen een woning wordt gekocht waarvoor nog geen bouwvergunning werd gegeven. Erger nog: soms is de bouw zelfs al gestart zonder vergunning. Dat doet meteen denken aan de dramatische verhalen van enkele jaren geleden, waarbij heel wat Belgen een buitenverblijf kochten dat nooit werd opgeleverd en zo hun investering de mist zagen ingaan. Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed, wil vermijden dat die tijden terugkomen en start een preventiecampagne.

De officiële cijfers van de Spaanse registratiekantoren laten geen twijfel bestaan over het aanhoudende succes van Spanje bij de Belgen. Belgen kopen in Spanje massaal woningen op plan, maar er wordt tegenwoordig zoveel gebouwd in Spanje dat de overheid niet meer kan volgen met de vergunningsdossiers. De meeste van de nieuwe woningen en appartementen die onze landgenoten kopen, beschikken echter nog niet over een bouwvergunning of worden al opgetrokken zonder die vergunning.

“Bij 80% van de nieuwbouw gaat het om een woning zonder bouwvergunning. Dat zou in principe geen probleem mogen zijn, maar als je niet oplet kan het dat wél zijn; denk maar aan de verhalen die zich in volle crisistijd hebben afgespeeld. Mensen kochten een appartement dat men soms zelfs al letterlijk aan het bouwen was, maar dat uiteindelijk nooit werd opgeleverd en finaal een ‘spookcomplex’ werd. Dat kan je vermijden, maar je moet wel weten hoe”, zegt Marleen De Vijt, ceo van Azull.

De specialist in Spaans vastgoed start daarom een preventiecampagne die kooplustige Belgen wil wijzen op de mogelijke addertjes onder het gras. “Wij kunnen onze klanten niet genoeg waarschuwen dat ze in de koopovereenkomst de nodige veiligheden moeten laten opnemen, want die staan er vaak niet in. Zorg ervoor dat er zwart op wit staat dat je pas de eerste betalingsschijf moet overschrijven wanneer de bouwvergunning goedgekeurd is. Vraag ook altijd naar een bankgarantie. De kans dat het allemaal fout loopt, is uiteraard klein, maar als het over grote bedragen gaat speel je beter op veilig en kan je je soms beter laten begeleiden. Laat je bovendien niet misleiden: het is niet omdat een woning in opbouw is dat de vergunning daarom al in orde is”, zegt Marleen De Vijt.

Dat in Spanje opnieuw zoveel gebouwd wordt, heeft alles te maken met de aanhoudende interesse van buitenlandse investeerders, onder wie heel wat Belgen. “Als je de evolutie over een periode van tien jaar bekijkt, sinds het begin van de crisis dus, zie je dat het record elk jaar opnieuw wordt verbroken. De aanwezigheid van Belgen op de Spaanse vastgoedmarkt blijft exploderen. Zo waren er in 2008 ‘maar’ 540 verkopen aan Belgen, terwijl het er dit jaar volgens de prognoses 4.400 zullen zijn”, aldus de ceo van Azull.

Prijsstijging

Alleen al de voorbije vijf jaar kochten meer dan 15.000 Belgen een tweede verblijf in Spanje. Dat ze er een goede zaak mee gedaan hebben, mag duidelijk zijn: de gemiddelde prijs van een woning lag tijdens het tweede kwartaal van 2018 liefst 10,68% hoger dan in het tweede kwartaal van 2017.

“Zeker in Madrid en Barcelona liggen de prijzen hoger en stijgen ze alsmaar sneller, wat de gemiddelde prijs natuurlijk beïnvloedt. Maar ook in de rest van het land blijven de prijzen sterk stijgen. Belgen kopen meestal een buitenverblijf in Spanje om er zelf van te genieten, maar ook als ze straks hun pand verkopen, zullen ze zeker een goede zaak gedaan hebben”, besluit De Vijt.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwsector is hard geraakt, maar herstelt goed na eerste lockdown

Bouwsector is hard geraakt, maar herstelt goed na eerste lockdown

Tijdens de eerste lockdown, nu bijna een jaar geleden, verloor een gemiddeld bedrijf in de bouwsector liefst 45% van de omzet. Dat is bijzonder veel, want een gemiddeld Belgisch bedrijf speelde in die periode ‘slechts’ 33% van de[…]

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

Dijledal Leuven heeft meer dan 400 woningen in de pijplijn

BGHM: eerste oproep voor aankoop van meer dan 650 woningen

BGHM: eerste oproep voor aankoop van meer dan 650 woningen

Belgisch-Nederlandse joint venture investeert 280 miljoen € in nieuwbouw voor verhuur

Belgisch-Nederlandse joint venture investeert 280 miljoen € in nieuwbouw voor verhuur

Meer artikels