Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belgen kopen kroonjuweel van de Luxemburgse kantorenmarkt

Belgen kopen kroonjuweel van de Luxemburgse kantorenmarkt

© Blitz Agency 2018

De Espace Kennedy B, één van de kroonjuwelen van de Luxemburgse vastgoedmarkt, komt in handen van de Gentse vastgoedinvesteerder en -ontwikkelaar Alides. Het kantoorgebouw van zes verdiepingen hoog ligt in het financiële hart van Kirchberg in het Groothertogdom Luxemburg en wordt algemeen beschouwd als een absolute ‘prime location’.

De locatie is zo gegeerd dat er zelfs een wachtlijst is van bedrijven die er willen huren. De eerste kandidaat-huurders, waaronder voornamelijk multinationals en internationale spelers, bieden zich intussen al aan.

De Espace Kennedy B telt ruim 5.835 m² kantoorruimte en ligt aan de Avenue John F. Kennedy, de hoofdstraat die Kirchberg verbindt met het stadscentrum van Luxemburg. Het gebouw ligt in het hart van een levendige buurt, met meer dan 70 restaurants, winkels, bars, een cinemacomplex en een groot park. Het Gentse Alides kaapte het pand zopas weg voor de neus van verschillende internationale investeerders en kocht het gebouw voor ruim 50 miljoen €.

Voor Alides, de derde grootste privé-investeerder in vastgoed in België, gaat het om de tweede grote internationale aankoop in amper anderhalf jaar tijd. De vastgoedinvesteerder zegt gedwongen te worden om kapitaal in het buitenland te investeren omdat de Belgische economie en professionele verhuurmarkt amper groeien. Alides stelt dat steeds meer vastgoedinvesteerders voor hun expansie naar het buitenland kijken.

Alides investeerde tot voor kort uitsluitend in België. Inmiddels is de vastgoedinvesteerder in nog geen anderhalf jaar tijd toe aan de tweede grote aankoop in het buitenland. In maart 2017 kocht Alides, samen met een investeringspartner, al de oude scheepswerven ‘Imperial Shipyards’ in het Poolse Gdansk. Nu kiest het bewust voor Luxemburg en de Gentse vastgoedgroep is duidelijk niet de enige. 

“Almaar meer investeerders in ons land trekken noodgedwongen met hun kapitaal richting buitenland. De rendementen in Brussel staan onder druk, en de risico’s nemen toe. Het Groothertogdom Luxemburg komt dan steeds vaker in het vizier”, zeggen Sophie Maes en Rikkert Leeman, bestuurders bij Alides Lux sarl.

Op de Brusselse professionele verhuurmarkt bedraagt de leegstandsgraad momenteel ongeveer 9%. In Luxemburg is dat gemiddeld 3,9%. Tegelijk worden in het Groothertogdom absolute topprijzen betaald op de huurmarkt. Zo bedraagt de prijs voor de toplocaties of ‘prime rent’ tegenwoordig tussen de 500 en 600 € per m² per jaar. In een vergelijkbare buurt in Brussel zakt de ‘prime rent’ al snel in de richting van 250 tot 300 €, terwijl de kosten toenemen.

Bovendien neemt de waarde van een pand in Kirchberg momenteel jaarlijks met ongeveer 5% toe. In Brussel is er voorlopig nog nauwelijks sprake van een waardevermeerdering. “Zowel het economische als het financiële klimaat in Brussel blijft achterlopen op een land als het Groothertogdom Luxemburg. De grote winnaar van de brexit is op dit moment dan ook niet Brussel, maar Luxemburg en dit vooral omwille van hun wendbaarheid. Brussel heeft een competitiviteitsprobleem, iets waar het dringend op moet anticiperen”, vervolgen Maes en Leeman.

Alides is een onderdeel van Groep Maes en de derde grootste private vastgoedinvesteerder in ons land. Zo heeft het onder andere de gebouwen van het Hilton Garden Inn en Novotel in Brussel in portefeuille. In totaal beschikt Alides, vóór de koop van het Espace Kennedy B, over een portefeuille ter waarde van bijna 400 miljoen € en een eigen vermogen van meer dan 210 miljoen €. De activiteiten van Alides zijn gestructureerd rond vijf types van activa: kantoren, residentieel vastgoed, industrieel vastgoed, hotels en vastgoed in de zorgsector.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

182.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning

Uit een vraag van parlementslid Maxim Veys aan Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele blijkt dat de sociale huisvestingsmaatschappijen slechts een beperkt deel van hun middelen gebruiken voor de bouw en renovatie van sociale woningen.[…]

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Hoge prijzen in Brussel drijven inwoners naar Vlaanderen

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Sociaal netwerk voor vastgoedinvesteerders

Eén op de vijf verkoopovereenkomsten digitaal ondertekend

Eén op de vijf verkoopovereenkomsten digitaal ondertekend

Meer artikels