Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belgen beschouwen bakstenen als een uitstekende belegging

Gerelateerde onderwerpen :

Belgen beschouwen bakstenen als een uitstekende belegging

© adobe stock

De spreekwoordelijke baksteen in de maag van de Belg blijkt alleen maar groter te worden. Uit een recent onderzoek blijkt dat ruim de helft (52%) van onze landgenoten vertrouwen heeft in de Belgische vastgoedmarkt, wat een stijging met 11% betekent tegenover een jaar eerder. 65% noemt vastgoed een uitstekende belegging en ook dat is bijna 10% meer dan in 2016. In contrast daarmee staat het imago van heel wat vastgoedprofessionals. Van alle vastgoedprofessionals genieten notarissen nog het meeste vertrouwen.

Dat alles blijkt uit nieuwe cijfers van de Real Estate Trust Barometer, een jaarlijks representatief onderzoek bij 1.500 Belgen door marktonderzoeksbureau WES en communicatiebureau Bereal, gespecialiseerd in wonen en vastgoed, en waarin gepeild wordt naar het imago van de vastgoedsector en naar het vertrouwen van de Belgen in de markt.

De Belg die een recordbedrag aan spaargeld aan de kant heeft staan, is al langer verzot op bakstenen en dat is er vorig jaar zeker niet minder op geworden. Van geruchten over een zogeheten overgewaardeerde vastgoedmarkt, stijgende rentevoeten of andere veelbesproken verhalen over de sector trekt hij zich weinig aan. “Het onderzoek maakt duidelijk dat de Belg meer dan ooit vastgoed-minded is. Al jarenlang wordt vastgoed gezien als iets dat zekerheid biedt en waardevast is en dat blijft de Belg ontzettend aantrekken, ook als belegging. Precies daarom is hij ook constant op zoek naar experts (en veel minder naar verkopers) die hem kunnen helpen om risico’s te minimaliseren en zekerheid te bieden”, zegt Pascal Steeland van WES Research & Strategy.

Vele Belgen beschouwen vastgoed als een goede belegging en daarbij doen vooral de klassiekers het goed: respectievelijk 61 en 57% van de ondervraagde landgenoten ziet huizen en appartementen als de meest interessante investeringen. Bestaande woningen (60%) blijven voorlopig nog altijd iets populairder dan nieuwbouw (43%). Wat ook opvalt, is het stijgende vertrouwen in garages als investering: van 34% in 2016 naar 42% in 2017. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de perceptie dat garages weinig onderhoud en weinig extra kosten met zich brengen. Bovendien hebben heel wat grote parkeerbedrijven deze markt voort ontwikkeld en zo de interesse bij investeerders aangezwengeld.

WES en Bereal polsen elk jaar ook naar het vertrouwen van de Belg in de verschillende vastgoedberoepen. De cijfers zeggen niets over de activiteiten van die spelers, maar wel over de perceptie die er bij het gros van de Belgen over hen leeft. Vooral de reputatie van vastgoedmakelaars scoort in het algemeen nog onvoldoende, al wordt vooruitgang geboekt. Op dat vlak blijft het clichébeeld dat al jarenlang meegaat de hele sector parten spelen. Voor een aantal specifieke vastgoedsectoren blijft er werk aan de winkel.

In 2016 genoten architecten nog het meeste vertrouwen van alle vastgoedberoepen, maar die plaats is intussen ingenomen door notarissen. Louter afgaand op de perceptie die over een bepaalde beroepsgroep leeft, zegt 55% van de Belgen redelijk tot veel vertrouwen te hebben in notarissen. Wat architecten betreft, is dat bij 53% van de Belgen het geval. Landmeters staan op de derde plaats, met 51%.

Het imago van de vastgoedmakelaars is nog altijd niet goed genoeg, al wordt er vooruitgang geboekt. In 2016 zei 24,4% een positief beeld te hebben van makelaars, los van het feit of men er al dan niet mee had samengewerkt. Vorig jaar  is dat positieve vertrouwen gestegen tot 31%. De factoren die het imago in het algemeen verbeterd hebben, zijn de verhouding prijs-kwaliteit, het succes waarmee makelaars vastgoed verkopen en de mate waarin hun advies als bruikbaar wordt bestempeld.

“Terecht of niet, de hele vastgoedsector worstelt al jaren met een moeilijk imago. Perceptie verander je niet zomaar, je moet er constant aan blijven werken. Het is wel opmerkelijk dat bepaalde beroepsgroepen zoals makelaars er wel op vooruitgaan in ons imago-onderzoek. Expertise delen, je verhaal vertellen op een onderbouwde deskundige manier en de geïnteresseerde Belg blijven informeren draagt daar dus wel degelijk toe bij”, stelt Dajo Hermans van Bereal.

 

Buitenbeentjes in het hele imago-onderzoek zijn de projectontwikkelaars, waar het vertrouwen statistisch gezien ‘niet significant’ gestegen is en uitkomt op 34,5%. Bijna zes op de tien Belgen klaagt over de prijs-kwaliteitsverhouding van de bouwprojectontwikkelaars en stelt het gebrek aan vakkennis regelmatig in vraag.

“De enquête is uitgevoerd vóór het uitbreken van de Antwerpse vastgoedsaga. Maar ook zonder dit soort nieuws kampen projectontwikkelaars al jarenlang met een moeilijk imago. Dat beseft de sector zelf zeer goed. Verschillende spelers proberen het tij te keren en gaan voor geloofwaardigheid en expertise. Eén negatief verhaal of een project dat op protest stuit, volstaat soms al om dat sectorimago opnieuw onderuit te halen, zeker omdat het vaak over miljoenenprojecten gaat in de achtertuin van de Belg. Precies daarom is het zo belangrijk dat projectontwikkelaars hun expertise zoveel mogelijk delen en zo open mogelijk zijn”, zeggen Steeland en Hermans.

Vastgoedverslaafd

Ook de vastgoedsite Immoweb hield recent een enquête bij 9.969 landgenoten. Hieruit blijkt eveneens dat Belgen wel heel graag investeren in vastgoed: zes op de tien huizenjagers kochten in de voorbije vijf jaar al eens een huis. Bovendien zijn evenveel Belgen ervan overtuigd dat een investering in vastgoed het hoogste rendement oplevert. Ze rekenen daarbij op een rendement tussen 3,8% en 5%. Deze vaststellingen verklaren meteen het hoge aantal huiseigenaars onder de Belgen: 70% bezit een huis, een percentage dat beduidend hoger ligt dan in de buurlanden Frankrijk (58%) en Duitsland (46%).

“In de ogen van de Belgen is vastgoed de veiligste investering. Door de lage interest en de schommelingen op de beurs zoeken Belgen meer dan ooit hun toevlucht in vastgoed. De Belg houdt niet van risico’s nemen. Wanneer hij investeert, zoekt hij een veilige en rendabele investering op de lange termijn en dan is vastgoed een voor de hand liggende keuze. Investeerders kiezen vooral voor vastgoed om een vast inkomen te hebben en als voorzorg voor hun oude dag. Steeds meer werkende vijftigers verwerven een eigendom en passen het vervolgens naar hun wensen aan om er later te kunnen intrekken. In afwachting van hun pensioen verhuren ze het, wat voor een mooi extra inkomen zorgt”, besluit Valentin Cogels, ceo van Immoweb.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Woningeigenaars die aan kwetsbare huurders verhuren, kunnen vanaf 1 oktober op dubbel zoveel Gentse subsidies rekenen om hun huurwoning energiezuinig te renoveren. Voor de overige verhuurders stijgen de subsidies met een derde. De Gentse[…]

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Meer artikels