Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belg wil duurzame woning, maar niet tegen elke prijs

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Belg wil duurzame woning, maar niet tegen elke prijs

De Belg wil een duurzame woning, maar niet tegen elke prijs. De energiefactuur blijft voor vele gezinnen een grote kost. Nu het weer kouder wordt, stellen talrijke landgenoten zich dan ook de vraag hoe ze de energiefactuur zo laag mogelijk kunnen houden, zowel voor het klimaat als voor de portemonnee. Wat blijkt? 15% van de Belgen 'buist' zijn woning op het vlak van energie-efficiëntie.

Dat blijkt uit een recente rondvraag bij duizend Belgen door energieleverancier Essent in samenwerking met iVOX. “De meest groene en goedkope energie, is nog steeds de energie die niet gebruikt wordt. Toch staart de Belg zich te vaak blind op de eigenlijke renovatiekost zonder te kijken naar de totale besparing die de investering op termijn met zich meebrengt”, stelt Koen Colpaert, Corporate Communication Manager bij Essent.

Belgische woningen behoren tot de oudste van Europa en dat gaat gepaard met een enorm energieverbruik. Renoveren kan hiervoor de oplossing zijn, maar dit gebeurt in België nog te weinig. Hoewel bijna 60% van de huizen in ons land ouder is dan 50 jaar, worden jaarlijks amper drie op duizend woningen grondig gerenoveerd.



“Dat blijkt ook uit ons eigen onderzoek. De helft van de ondervraagde Belgen geeft zijn woning een score van minstens zeven op tien, maar tegelijkertijd buist één op de zeven landgenoten zijn woning op het vlak van energie-efficiëntie. Dat uit zich in een gemiddelde score van 6,3 op 10. Als je weet dat 61% van de Belgen de voorbije vijf jaar geïnvesteerd heeft in de energie-efficiëntie van hun woning, is dit een zeer matige score”, verduidelijkt Koen Colpaert.

Meer dan de helft van de Belgen (62%) vindt duurzaam verwarmen erg belangrijk. “Aangezien het verwarmen van de woning goed is voor 60% van de energiekost, is duurzaam verwarmen een interessant piste, voor je portemonnee maar ook voor het klimaat”, stelt Koen Colpaert.



De voornaamste reden waarom Belgen beslissen om te renoveren, is dan ook het drukken van de energiekosten. Voor 9 op de 10 (93%) is dit de belangrijkste reden om te investeren in de energie-efficiënte van zijn woning. Op de tweede plaats staat de impact op het milieu verlagen (55%) gevolgd door de waarde van de woning te vergroten (54%) en het comfort te verhogen (53%).

“De Belg is bereid om gemiddeld 5.971 € te investeren in de energie-efficiëntie van zijn woning. Met dat budget kan je al aardig wat isoleren, of een heel aantal zonnepanelen op je dak leggen. Maar hoewel een energie-efficiënte woning op lange termijn voor een mooie besparing kan zorgen, lijkt de kost van de eigenlijke renovatie de Belg nog vaak af te schrikken. Dat is spijtig want de meest groene én goedkope energie, is nog steeds de energie die niet gebruikt wordt”, besluit Colpaert.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Lening voor woning stijgt met 20.000 €

Lening voor woning stijgt met 20.000 €

Wie geld leende voor een nieuwbouw, leende volgens cijfers van de Beroepsvereniging voor Krediet in het tweede kwartaal van 2020 gemiddeld 194.000 €. Een jaar geleden was dit nog maar 175.000 €.     Ook kredieten voor aankoop[…]

WoninGent wil 2.150 nieuwe sociale woningen bouwen

WoninGent wil 2.150 nieuwe sociale woningen bouwen

Meer bouwvergunningen in eerste maanden van dit jaar

Meer bouwvergunningen in eerste maanden van dit jaar

Alexander Hodac gedelegeerd bestuurder BPC

Alexander Hodac gedelegeerd bestuurder BPC

Meer artikels