Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belg wil duurzame woning, maar niet tegen elke prijs

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Belg wil duurzame woning, maar niet tegen elke prijs

De Belg wil een duurzame woning, maar niet tegen elke prijs. De energiefactuur blijft voor vele gezinnen een grote kost. Nu het weer kouder wordt, stellen talrijke landgenoten zich dan ook de vraag hoe ze de energiefactuur zo laag mogelijk kunnen houden, zowel voor het klimaat als voor de portemonnee. Wat blijkt? 15% van de Belgen 'buist' zijn woning op het vlak van energie-efficiëntie.

Dat blijkt uit een recente rondvraag bij duizend Belgen door energieleverancier Essent in samenwerking met iVOX. “De meest groene en goedkope energie, is nog steeds de energie die niet gebruikt wordt. Toch staart de Belg zich te vaak blind op de eigenlijke renovatiekost zonder te kijken naar de totale besparing die de investering op termijn met zich meebrengt”, stelt Koen Colpaert, Corporate Communication Manager bij Essent.

Belgische woningen behoren tot de oudste van Europa en dat gaat gepaard met een enorm energieverbruik. Renoveren kan hiervoor de oplossing zijn, maar dit gebeurt in België nog te weinig. Hoewel bijna 60% van de huizen in ons land ouder is dan 50 jaar, worden jaarlijks amper drie op duizend woningen grondig gerenoveerd.“Dat blijkt ook uit ons eigen onderzoek. De helft van de ondervraagde Belgen geeft zijn woning een score van minstens zeven op tien, maar tegelijkertijd buist één op de zeven landgenoten zijn woning op het vlak van energie-efficiëntie. Dat uit zich in een gemiddelde score van 6,3 op 10. Als je weet dat 61% van de Belgen de voorbije vijf jaar geïnvesteerd heeft in de energie-efficiëntie van hun woning, is dit een zeer matige score”, verduidelijkt Koen Colpaert.

Meer dan de helft van de Belgen (62%) vindt duurzaam verwarmen erg belangrijk. “Aangezien het verwarmen van de woning goed is voor 60% van de energiekost, is duurzaam verwarmen een interessant piste, voor je portemonnee maar ook voor het klimaat”, stelt Koen Colpaert.De voornaamste reden waarom Belgen beslissen om te renoveren, is dan ook het drukken van de energiekosten. Voor 9 op de 10 (93%) is dit de belangrijkste reden om te investeren in de energie-efficiënte van zijn woning. Op de tweede plaats staat de impact op het milieu verlagen (55%) gevolgd door de waarde van de woning te vergroten (54%) en het comfort te verhogen (53%).

“De Belg is bereid om gemiddeld 5.971 € te investeren in de energie-efficiëntie van zijn woning. Met dat budget kan je al aardig wat isoleren, of een heel aantal zonnepanelen op je dak leggen. Maar hoewel een energie-efficiënte woning op lange termijn voor een mooie besparing kan zorgen, lijkt de kost van de eigenlijke renovatie de Belg nog vaak af te schrikken. Dat is spijtig want de meest groene én goedkope energie, is nog steeds de energie die niet gebruikt wordt”, besluit Colpaert.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Fusie Eigen Haard en Eigen Gift Eigen Hulp

Fusie Eigen Haard en Eigen Gift Eigen Hulp

De raden van bestuur van de sociale huisvestingsmaatschappijen Eigen Haard Zwevegem en Eigen Gift Eigen Hulp Kuurne hebben begin december 2020 groen licht gegeven om een intentieverklaring te ondertekenen voor een fusie. Daarmee onderschrijven[…]

Cofinimmo breidt zorgvastgoedportefeuille flink uit

Cofinimmo breidt zorgvastgoedportefeuille flink uit

Arendonk bouwt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Arendonk bouwt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Omgevingsvergunning voor The Grand in Nieuwpoort

Omgevingsvergunning voor The Grand in Nieuwpoort

Meer artikels