Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belg was nog nooit zo jong bij eerste woningaankoop

Belg was nog nooit zo jong bij eerste woningaankoop

© Sebastian - stock.adobe.com

Belgen kopen steeds jonger hun eerste huis of appartement. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van vastgoedsite Immoweb bij 8.650 Belgen. De enquête legt grote verschillen bloot tussen de Belgische millennials (24- tot 38-jarigen) en generatie X (39- tot 56-jarigen). Zo zijn millennials gemiddeld net geen 27 bij de aankoop van hun eerste huis. Zes op de tien (58%) bezitten tegenwoordig dan ook een eigen huis of appartement. Generatie X was met een gemiddelde leeftijd van 29 een stuk ouder op het moment van de eerste aankoop.

Ondanks de trend om vroeger een huis te kopen, verlaat de jonge Belg niet sneller het ouderlijke huis. Gemiddeld op de leeftijd van 23 jaar besluit hij of zij het ouderlijke nest te verlaten. De verschillen bevinden zich vooral in het kopen van een eigen huis. Zo kochten de millennials gemiddeld een huis op hun 27ste. De mensen uit generatie X kochten hun eerste huis gemiddeld op hun 29ste, en de generatie van de babyboomers (57- tot 72-jarigen) wachtte zelfs gemiddeld bijna tot hun 30ste.

Goedkoop lenen

“Lenen is veel goedkoper dan vroeger, waardoor een huis kopen veel sneller mogelijk wordt. Maar ook de sociale patronen zijn veranderd: we wachten niet langer om samen te wonen tot na we getrouwd zijn. En doordat we steeds later aan kinderen beginnen, blijft er meer geld over voor de aankoop van een huis”, duidt ceo Valentin Cogels van Immoweb.

Uit de bevraging van Immoweb blijkt ook dat jonge kopers meer dan ooit rekenen op de banken voor de financiering van hun eerste aankoop. Hoe jonger de kopers zijn, hoe minder spaargeld ze gebruiken en hoe meer ze moeten lenen. Dat uit zich in het feit dat huizen van generatie X gemiddeld voor 65% met een lening betaald worden. Bij millennials is dit 77%. De rest betalen zij 15% in cash, afkomstig van hun eigen spaargeld. Daarnaast past de familie ook nog gemiddeld 7% van het bedrag bij.

Kinderen

Een andere opmerkelijke trend is dat de kopers van jongere generaties, in tegenstelling tot de kopers van oudere generaties, niet met kopen wachten totdat er kinderen in het spel zijn. Slechts 12% van hen wacht daarop. 58% kocht zijn eerste eigendom als koppel zonder kinderen en 30% was nog single. Ook dat was vroeger anders. Gemiddeld 31% van de kopers uit generatie X had al kinderen bij de eerste aankoop. Bij de babyboomers was dat zelfs de helft.

“Dit zijn ook belangrijke inzichten voor vastgoedmakelaars, die steeds jongere kopers voor zich moeten zien te winnen. Gezien millennials alles online doen - ook dus zich voorbereiden op de aankoop van een huis - moeten makelaars zorgen dat ze erin slagen millennials ook via dat communicatiekanaal te overtuigen”, duidt Cogels.

Woonkrediet

“Omdat steeds meer wordt geleend, hebben makelaars er ook belang bij kopers te kunnen ondersteunen in de keuze van hun woonkrediet. Ook met Immoweb bereiden we ons voor om hier een rol in te gaan spelen”, besluit de ceo van Immoweb.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vastgoedkoopkracht ligt 17 m² lager dan het historische gemiddelde

Vastgoedkoopkracht ligt 17 m² lager dan het historische gemiddelde

Onze vastgoedkoopkracht ligt op dit moment 17 m² lager dan het historische gemiddelde van 102 m², wat bijna even laag is als in 2007. Concreet betekent dit dat het gemiddelde gezin zich momenteel kan veroorloven om een huis van 85[…]

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Meer artikels