Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belg is klaar voor nieuwe woonvormen en slimme technieken

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Belg is klaar voor nieuwe woonvormen en slimme technieken

De voorkeur van de Belg gaat nog steeds uit naar een eigen huis met een tuin, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau iVox in opdracht van de Confederatie Bouw naar aanleiding van het BouwForum dat wordt georganiseerd op Batibouw.

85% van de Belgen is eigenaar, 67% woont in een huis en 33% in een appartement of studio, 57% woont in een viergevelwoning en 66% beschikt over een tuin. Toch blijkt uit diezelfde studie dat de Belg nieuwe woonvormen zeker niet ongenegen is. Zo heeft 28% interesse in assistentiewoningen, 23% in woningen met gemeenschappelijke ruimtes, 22% in kangoeroewoningen, 21% in woningen met gedeelde ruimtes en/of uitrustingen en 20% in zogenaamde ‘tiny houses’.

Bij de Belgen tussen 25 en 34 jaar is de belangstelling voor deze alternatieve woonvormen nog groter. 32% ziet wonen in woningen met gemeenschappelijke ruimtes best zitten, 28% heeft dat met woningen met gedeelde ruimtes en/of uitrustingen en 27% met kangoeroewonen, terwijl een kwart van de jongere generatie interesse heeft in een ‘tiny house’.

Wonen heeft vandaag niet enkel met nieuwe woonvormen te maken, maar ook met innovatieve technische oplossingen. Zo toont ruim de helft van de Belgen (53%) interesse in allerhande smart-toepassingen in huis. Dat gaat een pak verder dan het installeren van een paar technische snufjes of domotica in huis. Smart-woningen wisselen gegevens uit en laten toe om op basis van die data in werking te treden. Zo kan op die manier de temperatuur en verlichting autonoom bepaald worden of kan een parkeerplaats vrijgehouden worden.

Opmerkelijk ook is dat 43% van de consumenten kiest voor gemoedsrust via onderhoudsformules voor onder meer de verwarmingsketel en de ventilatie. Op die manier worden woningen en gebouwen leveranciers van diensten. Tot slot heeft 34% van de Belgen interesse om verwarmings- en koelingstoestellen en installaties die alternatieve energie opwekken te leasen.

“Deze nieuwe woonvormen en technieken betekenen ook voor onze sector een pak vernieuwing. De bouw zit momenteel dan ook op verschillende niveaus in een stevig ontwikkelingsproces. Onze sector evolueert en digitaliseert, zorgt via nieuwbouw en renovatie voor energievriendelijke oplossingen, breidt uit qua dienstverlening en komt op de proppen met nieuwe manieren van (ver)bouwen en wonen. Technologie is daarbij een constante. Al die veranderingen zorgen voor heel wat uitdagingen, maar onze sector is klaar om de toekomst met de beide handen te grijpen”, besluit Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Minder bezoekers voor Batibouw

Minder bezoekers voor Batibouw

De voorbije dagen vonden 116.273 bezoekers hun weg naar de Batibouwbeurs in Brussels Expo. Het beoogde aantal bezoekers (150.000) werd niet gehaald. De economische context en de verplaatsing van de beurs naar mei hadden volgens organisator Fisa[…]

30/05/2022 | ActueelVakbeurzen
Slechts zes dagen Batibouw in 2023

Slechts zes dagen Batibouw in 2023

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Eindelijk nog eens een volwaardige Batibouw in mei

Eindelijk nog eens een volwaardige Batibouw in mei

Meer artikels