Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Belfius verwacht daling residentiële vastgoedprijzen

Belfius verwacht daling residentiële vastgoedprijzen

(c) Belfius

Belfius Research maakte de balans op van de actuele toestand in de bouw- en vastgoedsector na de maandenlange confrontatie met het covid-19-virus. Sinds het versoepelen van de lockdown in mei is een herstel merkbaar. De verwachting is dat de residentiële vastgoedprijzen in 2020 en 2021 zullen dalen door een krimp van het gezinsinkomen.

 

“We houden rekening met rekening met een gemiddelde daling van de residentiële vastgoedprijzen van 0,5% in 2020 en 1% in 2021
De val van de prijzen blijft echter beperkt door de lage rente, de vraag van investeerders en de overheidsmaatregelen om de schade voor het inkomen te verzachten”, stellen Véronique Goossens (Chief Economist) en Frank Maet (Senior Economist) in hun Vastgoed Visie van oktober.
 
De bouwproductie daalde drie maanden op rij door covid-19. Mei en juni laten een herstel zien van de activiteit in de bouw en het vastgoed.

De virusuitbraak zorgde vanaf februari voor een zware aderlating in de bouwsector. De productie daalde drie maanden op een rij door de lockdown en de zware klap voor het economisch vertrouwen. Door de opgelegde quarantaine maatregelen kwamen heel wat bouwwerven stil te liggen en ook de huizenverkoop stuikte in elkaar omdat huisbezoeken en afspraken bij de notaris niet mogelijk waren.
 
Ook de afschaffing van de Vlaamse woonbonus woog zwaar op de cijfers in het eerste kwartaal. Het verdwijnen van het fiscale voordeel veroorzaakte in Vlaanderen een stormloop van bouw-en kredietaanvragen en een piek van de activiteit in het vierde kwartaal van 2019.

Keerpunt

De maand mei vormde een keerpunt met een positieve groei van 10,9% en ook in juni nam de bouwproductie toe. We zien hetzelfde verloop van de bouwactiviteit in de eurozone: een daling in februari, maart en april, gevolgd door een forse opwaartse correctie in mei.
Ook op de vastgoedmarkt lijkt de activiteit op te veren na drie maanden zware krimp. Er waren in het eerste trimester een derde minder vastgoedtransacties dan normaal, door de combinatie van de lockdown en het negatieve woonbonuseffect.
 
Sinds huisbezoeken, mits de nodige veiligheidsmaatregelen, weer toegelaten zijn, is er een inhaalbeweging te zien. De halfjaarcijfers van de Federatie van het Notariaat tonen in juni al een stijging van het aantal transacties met 8,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2019.
 
De economische dreun van Covid-19 is dus duidelijk te zien in het verloop van de activiteit in de bouw- en vastgoed sector. Voorlopig valt de recessie nog niet af te lezen in de prijsontwikkeling van het residentieel vastgoed. Ondanks de enorme economische krimp werden de huizen in België opnieuw duurder tijdens de eerste helft van dit jaar.
 
De jaargroei van de vastgoedprijzen versnelde naar 4,5% in het tweede kwartaal, van 3,5% in het eerste trimester. Op het niveau van de eurozone versnelde de inflatie van de huizenprijzen in het eerste kwartaal al naar 5%, het hoogste niveau sinds 2007.
 
Dat is een verschil met de vorige recessie van 2009. Toen viel het dieptepunt van de economische groei (in België) in de eerste helft van het jaar samen met een periode van dalende huizenprijzen. Uiteindelijk duurde het negen maanden voor de vastgoedprijzen weer uit het rood waren.

Forse klim

“De forse klim van de voorbije jaren maakt een correctie van enkele procenten in 2020 wat gemakkelijker om te verteren. Jammer genoeg is het te vroeg om op basis van de halfjaarcijfers te besluiten dat de huizenprijzen immuun zijn voor de huidige recessie. Doorgaans duurt het wat langer voor de vastgoedmarkt geraakt wordt door een economische schok. Meestal daalt het vertrouwen eerst, gevolgd door de activiteit, en zien we daarna pas het effect op de prijzen”, zeggen Véronique Goossens en Frank Maet.
 
Een recessie laat zich vooral voelen op de woonmarkt door de schade voor het gezinsinkomen. Belfius verwacht dat de klap voor het inkomen gespreid zal verlopen in 2020 en de eerste helft van volgend jaar. Hierdoor wordt rekening gehouden met een gemiddelde daling van de residentiële vastgoedprijzen van 0,5% in 2020 en 1,0% in 2021. De terugkeer naar een positieve inkomensgroei moet ervoor zorgen dat de prijzen vanaf eind 2021 weer klimmen maar aan een lager tempo dan de afgelopen jaren.
 
“Voor de eigenaars van woningen is een prijsdaling altijd onaangenaam maar het hoeft geen ramp te betekenen voor de woonmarkt. Sinds 2016 bleef de vastgoedinflatie ruim boven de 2% en vorig jaar kwam er zelfs 4% bij. De forse klim van de voorbije jaren maakt een correctie van enkele procenten wat gemakkelijker om te verteren”, aldus Véronique Goossens.
 
Bovendien absorbeert de economische noodsteun van de overheid voor een stuk de negatieve impact van de recessie op het inkomen van de gezinnen en voorkomt ze grotere schade op de woonmarkt. De mogelijkheid om in bepaalde gevallen de hypotheekaflossingen voor beperkte tijd uit te stellen, helpt ook om de schok te verzachten.
 
Bovendien blijft de rente omgeving gunstig voor de woningmarkt. De combinatie van negatieve bbp-groei en zwakke inflatie in de eurozone houdt de korte en lange termijnrente op zeer lage niveaus en zorgt ervoor dat lenen goedkoop blijft. De gemiddelde rente voor een hypothecaire lening (looptijd > 10 jaar) daalde in juni voor het eerst onder het niveau van 1,50%.
 
“We gaan ervan uit dat de interesse van investeerders voor het Belgisch woonvastgoed stevig blijft. De lage rentevergoeding op klassieke financiële beleggingen en de covid-19 schade op de Europese aandelenmarkten kan in de toekomst meer investeerders doen beleggen in de woonmarkt. De kans op leegstand in de kantorenmarkt en het winkelvastgoed loopt op door covid-19 en speelt ook in het voordeel van de residentiële markt”, besluit Frank Maet.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Woningeigenaars die aan kwetsbare huurders verhuren, kunnen vanaf 1 oktober op dubbel zoveel Gentse subsidies rekenen om hun huurwoning energiezuinig te renoveren. Voor de overige verhuurders stijgen de subsidies met een derde. De Gentse[…]

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Stimuleringsprijs voor innovatieve woonideeën

Meer artikels