Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bekende tuinspeciaalzaak in Lebbeke krijgt herbestemming

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bekende tuinspeciaalzaak in Lebbeke krijgt herbestemming

De site van de voormalige tuinspeciaalzaak Puttemanshof op de hoek van de Poststraat en de Oudebaan in Lebbeke maakt plaats voor het nieuwe woonproject Residentie Puttemanshof. Daarmee krijgen de 6.200 m² grote terreinen van de in Lebbeke en omstreken welbekende handelszaak na jaren van verloedering eindelijk een nieuwe invulling.
De gemeente Lebbeke heeft recentelijk de definitieve omgevingsvergunning verleend voor het project. De afbraakwerken beginnen in het najaar, gevolgd door de eigenlijke bouwwerken. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners in 2023 hun intrek nemen in hun nieuwe woning.
 
De eerste plannen voor dit project dateren al van 2018, maar omdat een aantal buurtbewoners met een hele reeks bezorgdheden worstelde, heeft initiatiefnemer evillas uit Sint-Pieters-Leeuw na overleg met de gemeente Lebbeke het project terug naar de tekentafel gestuurd waar het drastisch werd aangepast. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de grootste zorgen en vragen van de buurtbewoners.
 
Bijna 60% van de volledige site blijft groen. Er worden kleinschalige gebouwen voorzien om de privacy van de buren te respecteren, de toegang wordt verplaatst naar het toekomstige woonerf, er komen ondergrondse parkings voor de bewoners, samen met zestig bergplaatsen voor fietsen én extra bovengrondse parkeerplaatsen voor de omwonenden.
 
“We hechten veel belang aan een goede verstandhouding met de gemeente en de buurtbewoners. De woonunits worden daarom verdeeld over vier kleinschalige gebouwen in plaats van drie gebouwen in de oorspronkelijke plannen. Op die manier voorkomen we inkijk en kunnen we de privacy van de buurtbewoners maximaal garanderen. Om de parkeerdruk in de buurt te verlagen moeten alle bewoners hun auto ondergronds parkeren. We voorzien bovendien op de site 15 bovengrondse parkeerplaatsen speciaal voor de omwonenden”, zegt Chris Van de Ven, de zaakvoerder van evillas.

3.500 m² grote parktuin

Concreet omvat Residentie Puttemanshof 34 energiezuinige appartementen en penthouses met één, twee of drie slaapkamers. De appartementen hebben een bewoonbare oppervlakte die varieert van 75 tot 138 m². Alle flats hebben opvallend ruime terrassen en de woonunits op de gelijkvloerse verdiepingen beschikken allemaal over een kleine tuinzone. De plannen komen van de tekentafel van Schellen Architecten uit Bonheiden.
 
“De appartementen worden omgeven door een prachtige parktuin die garant zal staan voor een optimale woonkwaliteit voor de nieuwe bewoners en de omwonenden. Er blijft bovendien voldoende open ruimte voor de opvang en buffering van het oppervlaktewater. We voorzien in de parktuin verschillende boomsoorten, zoals groenblijvende eik, veldesdoorn en esdoorn. In totaal blijft liefst 3.521 m² of bijna 60 procent van de volledige site groene ruimte”, verklaart architect Reginald Schellen.

Mobiliteit

In de ondergrondse parking zijn er 51 autostaanplaatsen en garageboxen voorzien, evenals private bergingen en gemeenschappelijke fietsenstallingen met plaats voor 60 fietsen van bewoners. Voor bezoekers komen er bovengronds ook tien parkeerplaatsen. De dichtstbijgelegen bushalte bevindt zich op nauwelijks 130 m en het station van Lebbeke, met goede verbindingen naar Brussel en Dendermonde, bevindt zich op amper 850 m. Voor wie aangewezen is op de wagen is er een vlotte verbinding naar de N41 en de N47.
 
Lebbeke heeft nood aan nieuwe, performante en energiezuinige woonprojecten, want het bevolkingsaantal van de Oost-Vlaamse gemeente zit al jaren in stijgende lijn. In 2010 telde Lebbeke 17.989 inwoners. In 2020 waren dat er al 19.538. Statistiek Vlaanderen voorspelt trouwens dat de bevolking ook de komende jaren verder zal aangroeien. Zo zou Lebbeke in 2030 al 20.786 inwoners tellen.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Het Brusselse Gewest gaf zopas een bouwvergunning aan Belfius Insurance voor de grondige renovatie en transformatie van het Pacheco-gebouw. Het iconische gebouw op de hoek van de Pachecolaan en de Kruidtuinlaan in Brussel, dat oorspronkelijk[…]

29/09/2022 | RenovatieHerbestemming
Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Team aangesteld voor toekomstvisie wijk Watersportbaan in Gent

Team aangesteld voor toekomstvisie wijk Watersportbaan in Gent

Meer artikels