Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Befutura brengt renovatiepotentieel in kaart

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Befutura brengt renovatiepotentieel in kaart

Befutura

De start-up Befutura lanceert een totaaloplossing om het tempo van energetische renovaties omhoog te jagen. Het jonge bedrijf ontwikkelde een model dat steden en gemeenten helpt om in hele straten en zelfs wijken collectieve renovatieplannen op te zetten. Daarnaast neemt Befutura het volledige renovatietraject uit handen van de woningeigenaars: van een energieaudit en het opvragen van offertes tot en met het controleren van de uitgevoerde werken.

 

Onderzoek van technologiefederatie Agoria toont aan dat 95% van de woningen in Vlaanderen gerenoveerd moet worden om te voldoen aan de klimaatneutrale norm. Die ‘energetische’ renovaties zijn een speerpunt in de Europese relanceplannen en de Vlaamse regering maakt 437 miljoen € vrij om elk jaar 95.000 renovaties te helpen realiseren. Het huidige renovatietempo moet de komende jaren fors omhoog.
 
Eén van de pistes om die inhaalbeweging te realiseren, is dat steden collectieve renovatieplannen opzetten om energieverslindende woningen onder handen te nemen. De start-up Befutura lanceert een totaaltraject om zowel steden en gemeenten als woningeigenaars te ondersteunen bij die grootscheepse renovaties.
 
Befutura ontwikkelde een model om te detecteren welke straten en wijken het grootste renovatiepotentieel hebben. De software die de start-up gebruikt, koppelt openbare data (de geometrie van gebouwen, het bouwjaar, de energieprestaties, …) aan andere parameters.
“Zo weten steden en gemeenten in welke straten en wijken ze het best kunnen starten om de grootste klimaatwinst te boeken. Als ze zich aanmelden op het dashboard dat Befutura bouwde, kunnen ze per straat en per wijk volgen welke impact renovaties hebben op het energieverbruik en de CO2-uitstoot”, verduidelijkt Laurent Meertens van Befutura.

Energieverbruik

Op basis van de verzamelde data zet Befutura een communicatiecampagne op voor de bewoners van de straten en wijken met het grootste renovatiepotentieel.
 
Ze krijgen een gepersonaliseerde berekening van hun huidige situatie en een overzicht van alle mogelijke technieken om hun energieverbruik terug te dringen (isolatie, verwarming, zonnepanelen, thuisbatterij, hoogrendementsglas, …) en hun woning ‘futureproof’ te maken.
 
Befutura geeft ook het prijskaartje mee dat aan die ingrepen hangt, met een overzicht van de premies en subsidies waar de bewoners recht op hebben. Misschien het belangrijkste: de bewoners krijgen ook uitgerekend wanneer ze hun energische renovatie terugverdiend hebben.
 
“Na Kessel-Lo en Heverlee, twee deelgemeenten van Leuven, starten we nu een nieuwe campagne in Wilsele, een derde deelgemeente. Daar selecteren we duizend huiseigenaars. We informeren hen over hoe een slimme renovatie zal leiden tot minder energieconsumptie, een lagere energiefactuur en meer comfort. In tijden waar we massaal telewerken en dus veel meer thuis zijn, is dat een belangrijk argument om mensen te overtuigen van het belang van een renovatie”, zegt Sebastian Matoso, mede-oprichter van Befutura.

Lokale aannemers

Als de bewoners beslissen om tot een energetische renovatie over te gaan, begeleidt Befutura dat hele renovatietraject van A tot Z. Van het uitvoeren van een energieaudit en het opvragen en vergelijken van aannemers tot en met het controleren van de uitgevoerde werken en het uitreiken van de juiste certificaten.
 
Befutura bouwt daarvoor een ecosysteem uit van overwegend lokale aannemers. Zo krijgt niet alleen het klimaat maar ook de lokale economie een opsteker.
 
“We stellen vast dat de organisatie van een renovatie nog te vaak een drempel is die ervoor zorgt dat woningeigenaars er niet aan beginnen. Ze hebben te weinig tijd en te weinig expertise om offertes te vergelijken, om aannemers te selecteren en om de werken op te volgen. Door hen volledig te ontzorgen, willen we die drempel verlagen”, aldus Sebastian Matoso.
 
Befutura wil nu haar activiteiten opschalen. Zowel naar het aantal partnersteden als wat betreft nieuwe aannemers om het eco-systeem te versterken. Bond Beter Leefmilieu engageerde zich reeds om het concept mee bekend te maken.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Viruscrisis krijgt ondernemende Vlaming niet klein

Viruscrisis krijgt ondernemende Vlaming niet klein

De viruscrisis krijgt de ondernemende Vlaming niet klein. 2021 was opnieuw een topjaar voor startende ondernemers. Vlaams-Brabant is de sterkste stijger van alle Vlaamse provincies. Dat blijkt uit cijfers die de organisatie voor zelfstandigen[…]

Kunstmatige intelligentie analyseert bouwwerven en zorgt voor efficiënter werkproces

Kunstmatige intelligentie analyseert bouwwerven en zorgt voor efficiënter werkproces

Infrajoint neemt bouwtechnische administratie over

Infrajoint neemt bouwtechnische administratie over

Nieuwe bedrijven – starters 2021

Nieuwe bedrijven – starters 2021

Meer artikels