Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Beersel en Sint-Pieters-Leeuw maken gebouwen energiezuinig

Gerelateerde onderwerpen :

Beersel en Sint-Pieters-Leeuw krijgen een EPC-facilitator die hen zal helpen om hun gemeentelijke gebouwen energiezuiniger ye maken. De investering betaalt zichzelf terug via de uitgespaarde verwarmings- en elektriciteitskosten.

Een EPC-facilitator koppelt gemeenten aan een Energy Service Company (ESCO), een bedrijf dat investeert in gebouwen om die energiezuinig te maken. De ESCO wordt betaald met een deel van de uitgespaarde verwarmings- en elektriciteitskosten. Het systeem heet Energy Performance Contracting (EPC). Beersel en Sint-Pieters-Leeuw kregen begeleiding in een voorbereidingstraject van de provincie Vlaams-Brabant die participeert in het Europese project Beyond Energy Action Plans (BEAST) dat klimaatactieplannen werkelijkheid helpt worden.

Op dit moment hebben 33 gemeenten in Vlaams-Brabant een klimaatactieplan goedgekeurd. Dat plan moet gemeenten helpen om minstens 20% minder CO2 uit te stoten op hun grondgebied. Dat is een hele opgave, maar o.m. via het Europese project BEAST draagt de provincie Vlaams-Brabant ertoe bij dat de plannen ook worden uitgevoerd. 'Acht gemeenten, Beersel, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Bertem, Lubbeek, Londerzeel, Meise en Asse, kregen al intensieve coaching om aan een EPC-traject te beginnen', zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid. Beersel zal deze maand een EPC-facilitator aanstellen. Sint-Pieters-Leeuw volgt in februari.

Het principe klinkt eenvoudig, maar de meeste gemeenten hebben veel begeleiding nodig om alle weerstanden en hindernissen te overwinnen. Het project ging in 2014 van start en heeft al tot meer dan 3 miljoen ' aan investeringen geleid. De komende jaren zou BEAST meer dan 40 miljoen ' aan investeringen moeten opleveren. De investeringsprojecten die worden voorbereid, variëren van de energiezuinige renovaties en milieuvriendelijke waterkracht tot energiezuinige straatverlichting, biomassawarmtenetten, kleinschalige energieopwekking, golfslagenergie en kleinschalige stroomnetten voor hernieuwbare energie.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

De multidisciplinaire bouwgroep Denys uit Wondelgem werd geselecteerd om mee te bouwen aan het Porthosproject, dat door Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en Energiebeheer Nederland werd ontwikkeld om bij te dragen aan het behalen van de[…]

Demir past milieuregels aan om minder werfwater te verspillen

Demir past milieuregels aan om minder werfwater te verspillen

Vlaanderen start sanering van Grote Laak

Vlaanderen start sanering van Grote Laak

Het stikstofarrest van de RvVb: het Vlaamse stikstofbeleid op losse schroeven?

Het stikstofarrest van de RvVb: het Vlaamse stikstofbeleid op losse schroeven?

Meer artikels