Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Beeld van vroegere, eigen voordeur helpt dementerenden bij oriëntatie

Beeld van vroegere, eigen voordeur helpt dementerenden bij oriëntatie

Er wordt regelmatig gekeken naar nieuwe manieren om de kwaliteit van de zorg voor dementerenden te verbeteren. De afgelopen jaren wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van interieur en omgeving op ouderen met dementie. Aanpassingen aan het interieur in woonzorgcentra zijn vaak relatief eenvoudig uit te voeren. Het Nederlandse bedrijf true doors heeft een relatief makkelijk te plaatsen en goedkoop hulpmiddel: op maat gemaakte opplakdeuren met de afbeelding van de vroegere voordeur van de bewoners. Deze opplakdeuren kunnen mogelijk voor grote verbeteringen zorgen inzake kwaliteit van leven, thuisgevoel, privacy voor de bewoner en het oriëntatievermogen.

Ouderen die naar een zorgcentrum verhuizen, hebben er vaak moeite mee om zich thuis te voelen in de nieuwe woonomgeving. Voor mensen met dementie is dit nog lastiger, omdat de nieuwe woonzorgomgeving weinig herkenningspunten biedt. De kans is groter dat zij zich thuis voelen als ze omringd worden door vertrouwde objecten. Een welzijn-true door kan daar wellicht bij helpen. Daarnaast heeft true door een reeks standaard-opplakdeuren, maar de welzijn-variant wordt op maat gemaakt.

Groot effect

True doors is een simpele en creatieve innovatie. Het zijn op maat gemaakte opplakdeuren met afbeeldingen van echte deuren. Ze gaan jaren mee en geven een ruimte een persoonlijke touch. Het is een simpel idee met een groot effect. Door het gebruik van een gepersonaliseerde voordeur; een afbeelding van de voordeur van een vroegere woning, is het makkelijker voor rusthuisbewoners om hun eigen kamer te vinden in de gangen van de instelling waar zij wonen. Dit maakt het leven van deze kwetsbare groep aangenamer doordat oriëntatie, thuisgevoel en herkenning gestimuleerd worden. Daarnaast worden zij zo minder afhankelijk van het verzorgende personeel.

In september 2014 ontving true doors de MSD Care Award voor dit simpele innovatieve idee om het leven van ouderen met Alzheimer die in een zorginstelling wonen te verbeteren. De gepersonaliseerde euren zijn vernieuwende triggers met een therapeutisch voordeel; op het moment dat letters en verhalen wegvallen, heeft beeld nog steeds impact op mensen met dementie.

Ook in de literatuur is terug te vinden dat eenvoudige aanpassingen van het interieur in verzorgingshuizen een positief effect kunnen hebben op de kwaliteit van leven, privacy, thuisgevoel en oriëntatievermogen van ouderen met dementie. De evaluatie van een true doors-project voor mensen in aanleunwoningen bij een zorginstelling in Pijnacker lijkt deze impact op kwaliteit van leven en thuisgevoel te bevestigen.

Het vertrouwen van zorgprofessionals en de positieve feedback van anderen op true doors zijn voor het bedrijf een grote drijfveer om deze projecten voort te zetten. De eerste resultaten van het project in Pijnacker laten een verbetering zien in het oriëntatievermogen, de kwaliteit van leven en het thuisgevoel van de bewoners die een true door hebben. Of de deuren ook het privacygevoel van de ouderen beïnvloeden kan men op dit moment nog niet vaststellen.

Gevorderde dementie

Begin dit jaar startte true doors een nieuw project in samenwerking met het Trimbos-instituut en Zorggroep Charim in Veenendaal om de impact van true doors op bewoners met gevorderde dementie te onderzoeken met een focusgroep.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

14/01/2022 | Architecten
Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

DEME koopt Noors offshore installatieschip

DEME koopt Noors offshore installatieschip