Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bedrijfssite O-Forty moet de Vlaamse Google Campus worden

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bedrijfssite O-Forty moet de Vlaamse Google Campus worden

Projectontwikkelaar Global Estate Group heeft de vergunningen op zak om in Oostkamp, net naast de E40, een nieuwe bedrijfssite van in totaal bijna 35.000 m² groot op te trekken. Dat moet de Vlaamse ‘Google Campus’ worden.

De verschillende blokken van het project O-Forty, die samen bijna vijf voetbalvelden groot zijn, zullen tot 800 werknemers uit de technologische en it-sector huisvesten. Het project is daarmee één van de grootste bedrijfscampussen in West-Vlaanderen. Het project werd ontworpen door het gerenommeerde Brugse architectenbureau Govaert & Vanhoutte en kan beschouwd worden als één van de eerste ‘slimme’ kantoorgebouwen in de regio. Verwarming en verlichting doven automatisch als een vergadering is afgelopen, een ‘slim’ ventilatiesysteem zal veel gezondere lucht door de vergaderzalen jagen dan normaal gezien gebeurt en vergadertafels zullen plaats ruimen voor ligzetels en ‘smart-working’-technologieën.

O-Forty moet in de zomer van 2019 de deuren openen. In een eerste fase worden twee gebouwen van bijna 8.500 m² gerealiseerd. Nadien volgen nog zes gebouwen. Het totale kostenplaatje van de acht hypermoderne kantoorgebouwen wordt geraamd op ongeveer 60 miljoen €.

Bijna-energieneutraal

O-Forty wordt bovendien een bijna-energieneutraalproject, waarbij het minstens 10kWh/jaar/m² uit hernieuwbare energiebronnen zal halen dankzij een warmtepomp en 200 zonnepanelen. Er zal geen gasaansluiting zijn. Daarnaast komen er ook gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes, ondergrondse vergaderzalen, een keuken, een bar, patio’s en een eventruimte voor een honderdtal mensen.

Eén van de blikvangers wordt een ventilatiesysteem dat meer zuivere lucht dan gebruikelijk in de kantoorruimtes zal blazen. Global Estate Group wil zo een einde maken aan het ‘sickbuildingsyndroom’, een trendy naam voor klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, concentratieverlies en oog- en ademhalingsklachten op het werk - vaak veroorzaakt door de airco. Vergaderingen zouden volgens experten een pak efficiënter kunnen verlopen door gezondere lucht door de gebouwen te jagen. Via het nieuwe ventilatiesysteem zal er in O-Forty straks 43 m³ frisse lucht door de gebouwen stromen, terwijl dat in traditionele kantoorgebouwen slecht 30 m³ is.

Mobiliteit

De acht gebouwen werden ontworpen door het gerenommeerde architectenbureau Govaert & Vanhoutte die verschillende nationale en internationale architectuurprijzen wonnen. In Cadzand ontwierpen ze met The Residence één van de meest exclusieve nieuwbouwprojecten van de Benelux. In Oostende gaven ze Fort Napoleon een nieuw leven, net zoals ontmoetingscentrum Kazematten in Ieper.

O-Forty hoopt in Oostkamp in de eerste plaats technologische bedrijven aan te trekken en bedrijven die focussen op onderzoek. Verschillende bedrijven uit de it- en farmaceutische sector hebben intussen al interesse getoond om hun intrek in O-Forty te nemen.

“In de regio zit men al tientallen jaren op een bedrijfssite van deze grootte te wachten. Dat het nu meteen ook zo vernieuwend wordt aangepakt, is alleen maar positief voor de regio. Het terrein is bijzonder goed ontsloten, zowel voor auto’s als via het openbaar vervoer, en de eerste bedrijven hebben zich nu al aangemeld“, stelt burgemeester van Oostkamp Jan De Keyser.

Uit de mobiliteitsstudie blijkt dat ook de verkeerssituatie optimaal wordt aangepakt. Het mobiliteitsplan rond O-Forty is zo ontwikkeld dat voertuigen die de site willen oprijden niet zullen kruisen met de voertuigen die de site verlaten, om een natuurlijke verkeersstroom te creëren. O-Forty voorziet bovendien in totaal 427 parkeerplaatsen, waarvan 344 ondergronds (11.030 m²) en 83 bovengrondse plekken. Daarnaast komen er ook nog eens 146 fietsenstallingen en elektrische laadpalen voor elektrische wagens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Provincie Vlaams-Brabant stelt investeringsplannen voor

Provincie Vlaams-Brabant stelt investeringsplannen voor

Tijdens de jongste provincieraad presenteerde de provincie Vlaams-Brabant haar beleidsprioriteiten, de toekomstplannen en het budget voor de periode tot 2025. Het coronavirus  heeft bij de provincie Vlaams-Brabant een kater van bijna 3[…]

25/11/2020 | nieuwbouwFiets
Antwerpse Boerentoren krijgt herbestemming als culturele topper

Antwerpse Boerentoren krijgt herbestemming als culturele topper

Luxehotel en 100 woningen gepland op Panquinsite in Tervuren

Luxehotel en 100 woningen gepland op Panquinsite in Tervuren

Stadsvernieuwingsproject Normaalschool in Lier gestart

Stadsvernieuwingsproject Normaalschool in Lier gestart

Meer artikels