Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bedrijfspark en 123 woningen in NorthCity Haren

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Bedrijfspark en 123 woningen in NorthCity Haren

(c) UNAA

Futurn, citydev.brussels en Inclusio beginnen met de werkzaamheden aan het NorthCity-project in Haren. De vroegere vestiging van Orchestra-Prémaman aan de Haachtsesteenweg maakt plaats voor een gemengd project dat op een site van 2,55 ha een mix biedt van woongelegenheid en economische activiteiten.
De grond is aan drie zijden omgeven door jonge activiteitensites, waaronder de Noendelle-site van citydev.brussels. Op het gewestelijke bestemmingsplan is de site ingekleurd als ondernemingsgebied in een stedelijke omgeving (ogso). Ze is dus bestemd voor een mix van woongelegenheid en productie-activiteiten. Momenteel zijn er enkel economische activiteiten gevestigd.
 
NorthCity is een ambitieus project dat een groot industriecomplex wil doen heropleven. Het initiatief komt van privépromotor Futurn. Dat bedrijf revitaliseert oude bedrijfspanden en industrieterreinen in plaats van nieuwe ruimte in te nemen.
 
Via sanering, afbraak, renovatie en/of nieuwbouw blaast Futurn verloren gewaande projecten nieuw leven in en vormt ze om tot moderne, polyvalente, duurzame en maatschappelijk verantwoorde bedrijvenparken met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk.
Op de projectsite bevinden zich een grote opslagplaats (± 15.000 m²), bijhorende kantoren (± 2.000 m²) en een toonzaal (± 1.400 m²). Het kavel langs de Middelweg, die de Haachtsesteenweg met het station van Haren verbindt, bevindt zich op wandelafstand van twee spoorwegstations en ligt vlak bij de luchthaven en belangrijke verkeersassen.

Sociale huisvesting

Futurn vatte het plan op om een gemengd project met woningen te ontwikkelen op de site. Daarvoor ging het in zee met Inclusio, dat kwetsbare bevolkingsgroepen kwaliteitsvol wil huisvesten op lange termijn. De 123 nieuwe woningen die Inclusio bouwt, diversifiëren het woningaanbod van de sociale verhuurkantoren Baita en Hector.
 
De oude opslagplaatsen van Prémaman ruimen plaats voor het NorthCity-project, maar gaan niet volledig tegen de vlakte. Het woongedeelte komt waar nu de kantoren zijn. Die worden daarvoor gedeeltelijk afgebroken.
Voor het kmo-park van Futurn wordt een groot deel van de andere gebouwen gerenoveerd. Het kmo-park van citydev.brussels wordt een mix van gerenoveerde en nieuwbouwruimtes.
 
Het project bestaat dus uit drie delen:
• Een woongedeelte met 123 woningen die Inclusio via sociale verhuurkantoren (svk’s) op de markt brengt;
• Een kmo-park van 7.575 m² met kleine eenheden die Futurn verkoopt;
• Een kmo-park van 7.575 m² met ateliers en ruimtes voor productieactiviteiten die citydev.brussels onder haar voorwaarden verhuurt.
 
Het aanzienlijke hoogteverschil op de site biedt als voordeel dat ateliers boven elkaar kunnen worden gebouwd. Dat zorgt niet alleen voor meer inbreiding, maar ook voor meer lichtinval in de ruimtes. In het Brusselse Gewest zijn nog altijd erg veel bedrijven op zoek naar ateliers. Daar speelt NorthCity op in. Kmo’s krijgen er een gevarieerd aanbod waarbij ze kunnen kiezen uit kopen of huren. De ruimtes zijn bovendien moduleerbaar.
 

Beelden: © Urban Nation Architects & Associates (UNAA).
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

De werken aan het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT beginnen in november. De stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe complex had de omroep al gekregen, maar het was nog even wachten op de milieuvergunning. Zopas werd ook[…]

30/09/2022 | Projectennieuwbouw
Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Meer artikels