Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Bedrijf print goedkoop huis in één dag

Bedrijf print goedkoop huis in één dag

Het Amerikaanse bedrijf Icon is erin geslaagd om in zijn thuisstad Austin (Texas) in 24 uur tijd een huis in cement te printen voor een prijs van ongeveer 8.000 €.

Met de 3D-printoplossing die Icon heeft ontwikkeld zal de onderneming in samenwerking met de non-profitorganisatie New Story in El Salvador (Centraal-Amerika) een groter testproject realiseren, waarbij honderd goedkope huizen met elk een oppervlakte van ongeveer 74 m² worden geprint. Daarbij kan de kostprijs per woning volgens de initiatiefnemers dalen tot ongeveer 3.250 €.

In El Salvador worden de meeste huizen nog met zandvloeren en dunne muren gebouwd; meestal beschikken ze niet over stromend water of elektriciteit. De geprinte huizen van Icon zijn geen luxevilla’s, maar hebben wel een eigen living, een slaapkamer, een badkamer en sanitair, wat voor de armere bevolking al een grote verbetering is. De 3D-printer Vulcan, die Icon ontwikkelde, kan bovendien overal worden ingezet, wat de mogelijke toepassingsgebieden enorm uitbreidt.

“Er zijn uiteraard nog verschillende andere bedrijven die huizen en bouwstructuren kunnen printen, maar die prints worden gemaakt in een bedrijfshal en moeten daarna nog allemaal naar de bouwplaas worden getransporteerd. Wij printen ze ter plaatse omdat onze printinstallatie uit aluminium bestaat en gemakkelijk kan worden opgevouwen en getransporteerd. We kunnen als het ware een aantal huizen op één rij na elkaar printen”, aldus Jason Ballard, Alex Le Roux en Evan Loomis, de oprichters van Icon.

Icon heeft de ambitie om in deze sector één van de beste huizenbouwers te worden. Ballard wil ook geen lelijke of kleine hutjes produceren en kiest voor compacte maar degelijke woningen die ook betaalbaar zijn voor de armere bevolking of waarvan hulporganisaties er in relatief korte tijd een aantal kunnen bestellen. De zaakvoerders van Icon stellen dat er wereldwijd vele miljoenen mensen zijn zonder een degelijke woning, stromend water of elektriciteit en die daardoor moeten leven in erbarmelijke omstandigheden. “Een geprint huisje zou voor hen al een wereld van verschil betekeneen. Het is aan de regeringen van armere landen om die situatie te verbeteren en wij reiken daarvoor een oplossing aan”, zegt Ballard, die reeds door verscheidene instanties gecontacteerd werd.

Icon benadrukt dat zijn pas ontwikkelde Vulcan-printer een prototype is. “De honderd woningen die we willen printen in El Salvador fungeren als een testproject. Zo zullen we in de huizen ook meters plaatsen die de luchtkwaliteit in de gaten houden. Het gaat immers niet alleen om hoe de huizen eruit zien, maar ook hoe ze ruiken. We weten bijvoorbeeld nog niet wat het effect van de tropische zon op onze printemulsie is; het is best mogelijk dat we de samenstelling van dit product nog moeten bijsturen”, aldus Ballard.

Tien keer goedkoper

De kostprijs van een geprint huis zoals Icon ze wil neerzetten zal in vrij korte termijn worden teruggebracht tot zowat 4.000 dollar, omgerekend ongeveer 3.250 €, wat minstens tien keer goedkoper is dan de compacte bouwstructuren die andere bedrijven momenteel aanbieden. Bij echte massaproductie zou die kostprijs zelfs nog meer naar beneden kunnen omdat de nodige materialen in bulk kunnen worden besteld. Ook het dak van de woning, dat nu nog wordt gemaakt met balken en metaal, moet in de toekomst gewoon geprint en gemonteerd kunnen worden.

Zodra de printer gevoed wordt met het juiste softwareprogramma kan de machine dit rustig afwerken, waardoor ook de arbeidskosten en de constructie van het geprinte huis erg laag blijven. Bovendien gebeurt de constructie van een huis volgens Icon op een ecologisch verantwoorde wijze omdat tijdens het hele productieproces nauwelijks afval wordt geproduceerd.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

De gemeente Jette, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse overheid werken samen aan nieuwe gebouwen voor de kleuters en de leerlingen van de Nederlandstalige academie voor Muziek-Woord-Dans op de campus Van Asbroeck. In een tweede[…]

27/05/2022 | ProjectenScholen
140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Meer artikels