Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Beddeleem krijgt certificaat als CO2-neutral company

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Beddeleem krijgt certificaat als CO2-neutral company

Jochen Daneels (l.) en Koen De Block (r.) van Beddeleem.

Beddeleem heeft naar eigen zeggen als eerste Belgische bouwbedrijf het certificaat CO2-Neutral company van CO2logic ontvangen, met validatie door Vinçotte. Dit certificaat garandeert dat Beddeleem zijn klimaatimpact berekent, verlaagt en compenseert.
Het afwerkingsbouwbedrijf uit Nazareth/Deinze neemt al jaren zijn verantwoordelijkheid op het vlak van duurzaam ondernemen en milieu-inspanningen. “In tegenstelling tot de praktijken van “greenwashing” kan het pas verkregen label enkel verkregen worden dankzij echte klimaatinspanningen”, klinkt het bij het bedrijf. Beddeleem gaat verder dan ‘klimaatneutraal’ en gaat voluit voor ‘klimaatpositief’ door meer terug te geven dan ze uitstoten.
 
“Menselijke activiteiten liggen aan de basis van de extreem snelle klimaatverandering. Wij nemen al jaren onze verantwoordelijkheid inzake duurzaam ondernemen. Zo hebben wij sinds 2011 het ISO14001-milieuzorgsysteem ingevoerd en blijven wij voortdurend inspanningen leveren om de milieu-impact van onze activiteiten, producten en diensten tot een minimum te beperken. Voorbeelden zijn het efficiënt gebruik van grondstoffen, hulpstoffen en energie in de productieprocessen, het optimaal gebruik van PEFC- en FSC- gecertificeerd hout, het gebruik van gerecycleerd aluminium, het vermijden van het gebruik van vluchtige organische stoffen…”, stelt Koen De Block, co-CEO van Beddeleem.

Circulair bouwen

“We wekken zelf duurzaam onze energie op door zonnepanelen om in onze elektriciteitsbehoefte te voorzien. De verwarmingsinstallatie is geoptimaliseerd. We zuiveren zelf het proceswater met onze waterzuiveringsinstallatie. De verschillende afvalstromen worden maximaal gesorteerd met het oog op recyclage en hergebruik van materialen. Daarvoor beschikken we al bijna 20 jaar over ons eigen containerpark op onze site. We zetten volop in op circulair bouwen. De vergroening van ons wagenpark is aangepakt. We ontwikkelden een gamma van Cradle to Cradle-gecertificeerde producten. Dankzij onze Cradle-to-Cradle-, FSC- en PEFC-certificaten dragen we bij tot de duurzaamheidsprestatie van gebouwen en helpen wij de bouwheer bij het behalen van credits voor certificaten als BREEAM en LEED…”, gaat Koen De Block verder.

Guatemala

“Sinds kort steunen wij ook een boomaanplantingsproject. Beddeleem zorgt door de aanplanting van nieuwe bomen voor het bosbehoud en de ondersteuning van de inheemse gemeenschappen in het nationaal park Sierra del Lacandon in Guatemala. Onze positieve klimaatimpact gedurende één jaar in cijfers : 347.495 bomen behouden, 1.221 ton CO2 gecompenseerd en 386 ha beschermd”, weet Jochen Daneels, commercieel cirecteur (en vanaf 1 januari 2022 tevens co-CEO) van Beddeleem.

Geen greenwashing

“Al deze inspanningen hebben geleid tot de toekenning van het CO2-Neutral-certificaat door CO2logic en Vinçotte. Dit label garandeert dat wij actief onze lokale en wereldwijde klimaatimpact berekenen, verlagen en compenseren. Er wordt niet alleen rekening gehouden met de CO2-uitstoot in de productie, maar van de hele bedrijfsvoering. We willen zoveel mogelijk onze CO2-uitstoot verminderen, en de resterende CO2-uitstoot compenseren met klimaatbeschermingsprojecten. In tegenstelling tot de praktijken van ‘greenwashing’ kan dit label dus enkel verkregen worden dankzij echte klimaatinspanningen. Wij willen onze CO2-voetafdruk vandaag neutraliseren in plaats van deze door te schuiven naar de toekomstige generaties”, benadrukt Jochen Daneels.
PAS 2060
 
Het CO2-Neutral-label is een certificatie voor het verminderen van de broeikasgassen die verband houden met de bedrijfsactiviteiten. Het label wordt uitgegeven door de internationale klimaatadviesorganisatie CO2logic, de expert op het vlak van carbon footprinting en het behalen van CO2-neutraliteit, en gevalideerd door het geaccrediteerde en onafhankelijke certificeringsorganisme Vinçotte. Het CO2-Neutral-label voldoet aan de internationaal erkende PAS 2060, waarin de vereisten voor het bereiken en aantonen van koolstofneutraliteit zijn vastgelegd.

Bamboe

“Beddeleem gaat verder dan dit klimaatneutrale verhaal en gaat voor ‘klimaatpositief’ door meer terug te geven dan we uitstoten. Via Go Forest zijn wij gestart met het compenseren van het gebruik van bamboe bij de productie van onze JB Wood Bamboo-wanden. Zo hebben wij voor de HQ van PWC in Diegem voor elke m² geproduceerde wand één bamboe geplant in het Amazoneregenwoud (Madre De Dios) in Peru”, besluit Jochen Daneels.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ondernemersvertrouwen houtverwerkende industrie in vrije val

Ondernemersvertrouwen houtverwerkende industrie in vrije val

Hoewel het ondernemersvertrouwen tegen midden 2021 steeg tot het hoogste niveau in de voorbije vijf jaren, verzwakte het in de tweede helft van 2021 echter iedere maand. Door de oorlog in Oekraïne begin 2022 is het ondernemersvertrouwen in[…]

23/05/2022 | Socio-EconomieActueel
Textiel-, hout- en meubelindustrie vreest nieuwe crisis

Textiel-, hout- en meubelindustrie vreest nieuwe crisis

Een primeur in Wallonië: 10.000 hectare gemeentelijk bos FSC-gecertificeerd

Een primeur in Wallonië: 10.000 hectare gemeentelijk bos FSC-gecertificeerd

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Meer artikels