Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Be-Mine krijgt vergunning voor duikcentrum

Gerelateerde onderwerpen :

Be-Mine krijgt vergunning voor duikcentrum

Het schepencollege van Beringen verleende een stedenbouwkundige vergunning aan be-Mine voor de reconversie van de twee betonnen indikkers met bijhorende waterreservoirs op de mijnsite in Beringen tot een indoorduikcentrum met horeca en polyvalente ruimtes. De Vlaamse regering geeft 3 miljoen ' investeringssteun voor de bouw van het subtropische indoorduikcentrum. Het Todi-project (Total Diving Experience) zal in totaal 9 miljoen ' kosten en wordt het grootste in Europa. Het duikcentrum opent begin 2016 en wordt als deelproject van be-Mine gerealiseerd op de voormalige mijnterreinen. Bezoekers zullen er kunnen duiken of snorkelen in een groot aquarium met water van gemiddeld 25°C en temidden van tropische zoetwatervissen.

Het duikproject Todi is een toeristisch-recreatief project dat een mooie invulling geeft aan een moeilijk herbestembaar monument, nl. de zogenaamde indikkers, en het is een boven-regionaal project in de vrijetijdseconomie dat zorgt voor tewerkstelling van een twintigtal mensen. De indikkers maken deel uit van het beschermde erfgoed op de voormalige mijnsite en bestaan uit twee reusachtige betonnen kuipen. De indikkers dienden vroeger om het proceswater dat in de kolenwasserijen werd gebruikt van onzuiverheden en slib te ontdoen en vervolgens te recupereren.

Het project Todi wil inspelen op de toenemende vraag naar authentieke vrijetijdsbeleving en unieke indoor leisure-activiteiten.

Heel wat duikers zoeken naar duiklocaties in goede omstandigheden. Het project komt hieraan tegemoet door o.a. een goede zichtbaarheid, een grote diversiteit in fauna en flora, geen stroming, een goede locatie en voldoende accommodatie.

Het duikcentrum zal bestaan uit een duikbassin, een instructiebad, een filterbassin, vestiaires, sanitaire ruimtes, een opleidingscentrum, een polyvalente zaal en horeca met geïntegreerde duikshop. Todi wordt één van de paradepaardjes van de recreatieve component op be-Mine. Het gaat om een uniek concept van duikbeleving in een overdekt en verwarmd duikbassin met een doormeter van 43 m en een diepte van 12,5 m. De fauna zal er centraal staan met in totaal meer dan 1.500 kleurrijke, tropische zoetwatervissen. Er zullen op termijn ongeveer 30 soorten vissen te bewonderen zijn.

De investering en exploitatie via een erfpachtovereenkomst gebeurt door de spv Imo Todi, een 'special purpose vehicle' (spu) dat door de investeringsmaatschappij LRM wordt opgericht. Be-Mine neemt de volledige projectontwikkeling voor zijn rekening waarna LRM het vastgoed in portefeuille neemt en in concessie geeft aan de uitbater Todi.

Be-Mine herwaardeert de voormalige mijnsite waarbij zowel residentieel als commercieel vastgoed wordt ontwikkeld, bestaande gebouwen worden herbestemd en infrastructuur wordt aangelegd. Het duikcentrum vormt slechts één onderdeel van de toeristisch-recreatieve herbestemming van de mijnsite van Beringen, die met zijn gebouwenpatrimonium van 100.000 m² de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen is.

Todi wordt naast het reeds geopende Mijn Zwemparadijs een belangrijke toeristische en recreatieve trekpleister. De globale herbestemming van de mijnsite in Beringen steunt op twee belangrijke pijlers, nl. het 'Mijn Wonen' en het 'Mijn Beleven'. Dit laatste project legt de nadruk op vrije tijd en winkelen. Het volledige project be-Mine is goed voor een investering van 150 miljoen ' en 500 jobs en wordt exact 25 jaar na de sluiting van de mijn van Beringen gerealiseerd. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Kandidaat-ontwerpers kunnen zich vóór 6 september aanmelden om een binnengebied in de Sint-Andrieswijk in het stadshart van Antwerpen nieuw leven in te blazen. AG Vespa schrijft hiervoor een openbare aanbesteding uit. Tussen de[…]

11/08/2022 | ProjectenOntwerp
De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

Vergunning voor containerterminal Port of Limburg

Vergunning voor containerterminal Port of Limburg

Bibliotheek maakt plaats voor 22 woningen

Bibliotheek maakt plaats voor 22 woningen

Meer artikels