Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Batterij laadt zichzelf op met licht

Batterij laadt zichzelf op met licht

Onderzoekers van het Indian Institute of Science Education and Research (IISER) in Pune (India) hebben een batterij uitgevonden die zichzelf systematisch opnieuw kan opladen met lichtenergie, zonder een externe elektriciteitsbron. De batterij bevat een anode van titaniumnitride. Daarmee vangt de batterij licht op en zet dit om in energie.

Het prototype van de batterij kon in een omgeving met normaal kunstlicht een kleine ventilator doen draaien en een ander ledlampje doen branden, telkens zo'n dertig seconden lang. Daarna heeft de batterij een halve minuut nodig vooraleer ze weer opgeladen is, telkens zonder extern oplaadpunt.

Een dergelijke batterij is veiliger dan de huidige generatie batterijen. Daarnaast is het materiaal waaruit de anode bestaat duurzamer, sterker en economisch interessanter. Hedendaagse batterijen bestaan uit metalen ionen en gebruiken meestal lithium of natrium. Ze zetten chemische energie om in elektrische energie.

Het grootste nadeel is de lange oplaadtijd, al wordt daaraan door verschillende onderzoekers gewerkt. Wanneer de batterij leeg is, moet deze op een elektriciteitsbron worden aangesloten, zodat ze weer kan opladen. Met de nieuw ontwikkelde batterij zou deze stap overgeslagen kunnen worden.

De batterij die de Indische onderzoekers hebben ontwikkeld, is nog niet sterk genoeg om bv. een laptop of smartphone van voldoende stroom te voorzien, maar het team noemt de ontdekking veelbelovend en meent dat de stap gezet is naar een duurzamere en veiligere batterijtechnologie.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Hasselt biedt 3.000 gezinnen complete renovatiehulp op maat

Hasselt biedt 3.000 gezinnen complete renovatiehulp op maat

De stad Hasselt gaat meer dan 3.000 gezinnen persoonlijk begeleiden in het verduurzamen van hun woning. De campagne startmetrenoveren.be omvat een complete aanpak op maat, van analyse tot werken, op een schaalgrootte die nog niet eerder werd[…]

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Consortium gekozen voor bouw nieuw VRT-hoofdkwartier

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

Aquafin bouwt duurzame campus in Aarstelaar

West-Vlaanderen plant aanleg vijf fietspaden

West-Vlaanderen plant aanleg vijf fietspaden