Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Batifaçade zet architecten in het zonnetje

Batifaçade zet architecten in het zonnetje

Op woensdag 4 maart werden op Batibouw de prijzen uitgereikt tijdens de tweede editie van de gevelrenovatiewedstrijd Batifaçade. Een vakjury van architecten vond de gevelrenovatie van Sculp[IT] de terechte winnaar. Het project in Heverlee van DMOA Architecten droeg de voorkeur weg van de jury van de pers. Het publiek koos met meer dan duizend stemmen voor Soffice Architectuur als winnaar van de publieksprijs.

De drie winnaars werden gekozen uit een shortlist van tien projecten. Een jury van experts uit de sector stelde die lijst samen uit alle inzendingen. Het publiek kon zijn stem uitbrengen via de website van Batifaçade. Meer dan 4.000 stemmen werden uitgebracht, waarvan het project van Soffice Architectuur er meer dan 1.000 wegkaapte. Daarnaast kozen twee jury's, een van experts en een van architectuurjournalisten, respectievelijk voor de projecten van Sculp[IT] en DMOA Architecten.

Publieksprijs

Het publiek apprecieerde duidelijk de inzending van Soffice Architectuur. De gevel van een eengezinswoning in Gent onderging een facelift. De architecte koos bij de materiaalkeuze voor een contrast van wit en zwart. Een silicone harspleister die rechtstreeks aangebracht werd op de bestaande gevelsteen zorgt voor de witte toets. Voor de afwerking van het verticale volume bovendaks viel de keuze op zwarte Trespa-platen.

Prijs van de vakjury

De vakjury was gecharmeerd door de gevelrenovatie van het Antwerpse Sculp[IT]. Het bureau verving de oneigenlijke aanbouwen van een rijwoning in Antwerpen door een geheel van ruimte en licht. Daglicht en contact met de tuin waren daarbij van belang. Een strakke, hedendaagse glazen achtergevel met gigantische op maat gemaakte opendraaiende ramen van 3 m breed en 6 m hoog maakt de rijwoning 'future proof'.

Persprijs

De jury van architectuurjournalisten ten slotte loofde de inspanning van DMOA Architecten. Het bureau vormde een eengezinswoning met grote garage in Heverlee om tot een pand met een handelszaak op het gelijkvloers en een groot en een klein appartement op de verdiepingen. Om de charmante stijl van de straat niet te doorbreken, ging het architectenbureau uiteindelijk voor de combinatie van het gepreserveerde originele geveltje met daarachter de nieuwbouw. ' LVDB

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

Proeftuin voor sociaal en betaalbaar wonen

76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten

IoT-oplossing voor efficiëntiewinst van opleggersvloten