Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Batibouw reikt negen Belgian Building Awards uit

Batibouw reikt negen Belgian Building Awards uit

Rookie of the Year.

Vijf architectenprijzen, één aannemersprijs en drie exposantenprijzen werden op donderdagavond 22 februari in Auditorium 2000 van Brussels Expo uitgereikt tijdens de hernieuwde editie van de Belgian Building Awards. De ceremonie werd gepresenteerd door VRT-anker Wim De Vilder.

Zowat zeventig kandidaten dongen mee in de eerste vier categorieën. De deelnemende architecten konden online een dossier indienen, waarbij een longlist online werd geplaatst. Vervolgens werd hierover gediscussieerd bij de Orde van Architecten.

De eerste prijs, die een hart onder de riem wilde steken van jonge en beloftevolle architectenbureaus, werd uitgereikt door Kiki Verbeeck van URA. Het in 2014 door Gijs De Cock, Freek Dendooven en Jon D’haenens opgerichte Gentse collectief voor architectuur, stedenbouw en scenografie Raamwerk werd hierbij uitgeroepen tot Rookie of the Year. “Raamwerk staat voor een logische en bouwbare architectuur. Als ontwerpers proberen ze de geschiedenis en traditie van het architectuurlandschap te integreren in een persoonlijk verhaal. Bouwen is voor hen het scheppen van een kader waarin en waarrond het leven zich kan afspelen zonder dwingend te zijn. Daglicht, materiaalgebruik en verhoudingen zijn troeven die architecten in handen hebben. Door die correct en weloverwogen toe te passen trachten ze kwalitatieve ruimtes te creëren”, luidde het oordeel van de jury. MADAM architectuur uit Brussel kreeg een eervolle vermelding. De andere genomineerden waren Net Architectuur en Toop Architectuur.

Basisschool De Brug in Erpe-Mere van architectenbureau Bart Dehaene uit Gent i.s.m. Sileghem & Partners uit Zwevegem kaapte de Art Integration Award voor een project waar kunst het geheel een niveau hoger tilt weg, die werd uitgereikt door Arnaud Tandt van NAV. “Bij een kunstintegratie wordt een kunstenaar gevraagd om een kunstwerk toe te voegen aan een gebouw. Dat was niet zo bij basisschool De Brug in Erpe, waar oude lespaviljoenen plaats maakten voor nieuwe volumes.

Na een lang proces besluit kunstenaar Ante Timmermans om één van de oude paviljoenen niet te laten afbreken. Leeg en afgesloten heeft het schijnbaar geen functie. Timmermans maakt een statement door niets te creëren. Hij stelt zo kunstintegratie in vraag en cijfert zichzelf weg. Op het gesaneerde schoolterrein ontstaat een vrijplaats die losstaat van de nieuwe logica, een mythische ruimte, een ode aan de verbeelding”, motiveerde de jury haar keuze. Eervolle vermeldingen waren weggelegd voor landbouwschool De Wijnpers van OFFICE Kersten Geers David Van Severen uit Brussel en Gebouw O van de Universiteit Antwerpen van META architectuurbureau uit Antwerpen. De andere genomineerde was Spie Heverlee van DMOA architecten uit Leuven.

De International Award, waarbij uitreiker Marnik Dehaen als voorzitter van de Nationale Raad van de Orde van Architecten een project van een Belgische architect in het buitenland bekroonde, ging naar het Centrum voor Traditionele Muziek Dar Al Jinaa in Muharraq (Bahrein) van OFFICE Kersten Geers David Van Severen.

“Het project integreert zich in het bestaande dichtbebouwde weefsel en volgt de stedenbouwkundige en cultureel-architecturale opzet van de typische bebouwing in de medina. Alles draait hierbij om een evenwicht tussen openheid en intimiteit, tussen licht en beschutting, tussen afscherming en verwondering. In de zoektocht naar een symbiose tussen lokale architectuurelementen en westerse bouwfysische technieken is het stalen gaas dat het gebouw bedekt en dat symbool staat voor een gesluierd voorwerp niet alleen een technisch hoogstandje, maar ook een voorbeeld van internationale samenwerking tussen gepassioneerde vakmensen”, evalueerde de jury. Het Housing Complex TM in het Japanse Niigata van Schenk Hattori Architecture Atelier uit Antwerpen werd met een eervolle vermelding bedacht. De andere genomineerden waren de vzw Architecten zonder Grenzen, BAST en Guerilla Office Architects.

Bart Cobbaert van denc!-studio uit Gent mocht de Social Engagement Award, die een bureau bekroonde dat blijk geeft van een groot sociaal engagement, uitreiken aan DMOA uit Leuven. “Het architectenbureau DMOA zette zich het voorbije jaar via onderzoek, ontwerp en crowdfunding in voor minderbedeelden. Ze ontfermden zich over de vzw maggie program die met “maggie” (een low cost, low energy, low weight en long lasting shelter) vluchtelingengemeenschappen de mogelijkheid biedt om op een duurzame manier klaslokalen, medische centra, slaapzalen en opslagplaatsen te bouwen.

De tentenconstructies kunnen snel worden opgezet en zijn modulair, polyvalent en aanpasbaar aan de seizoenen. O.m. de Verenigde Naties, Artsen Zonder Grenzen, Fedasil en Unicef toonden al interesse”, loofde de jury. “De maggie is een shelter die het beter doet dan een tent en een soort joert is die je lokaal kan opvullen met bv. zand of afbraakmateriaal. We hebben hiermee recent ook een Henry van de Velde Award gewonnen”, signaleerden Benjamin Denef en Matthias Mattelaer. CRU! architecten uit Gent, dat onder de vlag van vzw Bamboostic een gemeenschapscentrum in bamboe bouwde samen met de bevolking van een Braziliaans dorpje, ontving een eervolle vermelding.

Op voorstel van de jury werd een speciale onderscheiding toegekend aan een architect of een organisatie die pionierswerk deed in het opwaarderen van het beroep van architect of van de architecturale kwaliteit in de brede zin van het woord. Deze Pioneer Award werd door Eric Cloes, hoofdredacteur van Ik Ga Bouwen & Renoveren, uitgereikt aan Georgios Maillis, bouwmeester van Charleroi. “De jongste vier jaar beweegt er van alles in Charleroi.

Nieuwe, kwaliteitsvolle projecten zien het daglicht en maken van de stad een aangenamere plek om te wonen en te leven. Geen loze woorden of beloftes meer, maar concrete realisaties: nieuwe gebouwen, nieuwe openbare ruimte, nieuwe stadsgezichten, een nieuwe identiteit, … Voor de eerste keer tekent een bouwmeester in Wallonië de toekomst van een stad uit, met de steun van de burgemeester. Georgios Maillis zal zonder twijfel zijn stempel hebben gedrukt op de toekomstige geschiedenis van Charleroi. Zijn traject is opmerkelijk en bemoedigend en kan hopelijk andere Waalse steden inspireren”, prees de jury.

Gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere en voorzitter Paul Depreter reikten namens de Confederatie Bouw de Digital Construction Award uit aan bouwbedrijf Dethier nv uit Alken.

“De informatiseringsgraad van Dethier nv is sterk doorgedreven en kan een voorbeeld zijn voor andere bouwbedrijven. Het bedrijf is doordrongen van de digitalisering en trekt dit helemaal door in haar communicatie, zowel intern als extern. Ook de toekomst ziet Dethier nv rooskleurig. Het gelooft sterk in big data; daarmee wil het kennis vanuit het verleden gebruiken om zijn producten te verbeteren. Of om het met de woorden van afgevaardigd bestuurder Kevin Dethier te stellen: “Voor Dethier staat intern innoveren gelijk aan extern beter presteren”, motiveerde de jury haar keuze. Andere genomineerden waren Strabag Belgium, Jacques Delens en ibens nv.

Tot slot werden nog drie exposantenprijzen uitgereikt. De Communication Award voor de meest creatieve en efficiënte bedrijfscommunicatie, overhandigd door Julie Weynans van Febelux, ging naar Duco uit Veurne. Facq en Recticel Insulation waren de andere genomineerden in deze categorie. “De award voor de beste communicatie in het voortraject gaat naar een onderneming die haar belangrijkste stakeholders lang vóór Batibouw (tijdens een evenement op de luchthaven van Deurne) wist te mobiliseren voor een evenement waarop de belangrijkste nieuwigheden in avant-première werden voorgesteld.

Dankzij een sterke thematische inkleding en een ietwat mysterieuze omschrijving in de communicatie had het evenement een hoog FOMO (Fear Of Missing Out)-gehalte. Bovendien werd tussen het evenement en deze editie van Batibouw elke gelegenheid aangegrepen om via een crossmediale aanpak de nieuwe producten voort te lanceren en de deelnemers tot ware merkambassadeurs te kneden”, motiveerde de jury haar beslissing.

Het bedrijf wil zich met zijn nieuwe campagne ‘Discover the future of Ventilation’ profileren als trendsetter in ventilatie. Hierbij vormen twee wereldprimeurs, die in Deurne werden gepresenteerd, de eyecatchers. De DucoBox Eco en DucoBox Energy, respectievelijk een vraaggestuurde ventilatiewarmtepomp met warmterecuperatie en een ventilatiesysteem D eveneens met warmterecuperatie met het stilste toevoergeluid, een geïntegreerde vraagsturing en automatische inregeling, luiden volgens Hendrik Dejonghe, marketingmanager bij Duco, de toekomst van ventilatie in in de aanloop naar 2020.

Dubio van Nelissen Steenfabrieken uit Lanaken en productdesigner Roel Vandebeek kaapte de Product Innovation Award weg voor het meest innoverende product in zijn sector, die werd uitgereikt door beurscoach Angélique Monballieu. Deze categorie telde nog vier genomineerden: de Otterway box van Audio Visual Architects, de Argenta invisidoor SDX125 hoekopstelling van Argent Alu, ShutterX van Wilms en Mineral van Santana.

“De jury heeft gekozen voor een productinnovatie die in al haar eenvoud de creativiteit van architecten en bouwheren triggert en het mogelijk maakt om ook zonder technologische hoogstandjes van een buitengevel een visueel boeiend spektakel te maken”, verklaarde ze.

Zeven genomineerden waren er tot slot in de categorie van Best Experience Award voor de beste zintuiglijke ervaring die exposanten bezoekers op hun stand aanboden: Stroomop, Stone & Style by Ebema, Wienerberger, Maisons Compère, Recticel insulation, Pierret Ramen en Deuren en Whirlpool. Christophe Landuyt van Expo-id bekroonde uiteindelijk Wienerberger met de Wienerbergerwall. “De jury is op zoek gegaan naar exposanten die pogingen hebben ondernomen om bezoekers op een speelse manier te laten interageren met hun producten of diensten. Naast informatie en een goeie deal sluiten is immers ook entertainment een belangrijke drijfveer voor bezoekers: ze komen naar Batibouw omdat dat een leuk dagje uit is. De jury heeft gekozen voor een bedrijf dat de fysieke, mentale en financiële ruimte heeft gecreëerd om bezoekers op een speelse en verrassende manier met het product te laten interageren. Een hoge spektakelwaarde voor de omstaanders en een uniek fotografisch souvenir maken van deze plek de hotspot van Batibouw”, luidde de evaluatie van de jury. Ze prees de inspanningen van Wienerberger om afstand te nemen van zijn eigen producten en met behulp van een spiegel het trompe-l’oeil-effect te creëren dat mensen op hun gevel lijken te liggen.

Tijdens het afsluitende galadiner gaf de Belgische ecologische architect Vincent Callebaut nog een spectaculair ogende uiteenzetting in het kader van zijn boek ‘Fertile Cities’ (Vruchtbare Steden).

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Minder bezoekers voor Batibouw

Minder bezoekers voor Batibouw

De voorbije dagen vonden 116.273 bezoekers hun weg naar de Batibouwbeurs in Brussels Expo. Het beoogde aantal bezoekers (150.000) werd niet gehaald. De economische context en de verplaatsing van de beurs naar mei hadden volgens organisator Fisa[…]

30/05/2022 | ActueelVakbeurzen
Slechts zes dagen Batibouw in 2023

Slechts zes dagen Batibouw in 2023

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Eindelijk nog eens een volwaardige Batibouw in mei

Eindelijk nog eens een volwaardige Batibouw in mei

Meer artikels