Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Batibouw: nog steeds de grootste

Batibouw: nog steeds de grootste

© Batibouw

Batibouw opent opnieuw de deuren van donderdag 22 februari tot en met zondag 4 maart. Alle paleizen van Brussels Expo worden dan elf dagen gevuld met zowat 1.000 exposanten. Deze hoogmis van de bouwsector geldt reeds sinds mensenheugenis als graadmeter voor de bouwactiviteit in ons land.

Dit jaar lijken alle belangrijke parameters in de goede richting te wijzen: de werkloosheid ligt laag, de economie trekt aan en de rente zal stijgen, maar zit voorlopig nog op een haalbaar niveau. De kanttekeningen zijn het tekort aan bouwpercelen  en het tekort aan geschikt personeel voor de aannemers, waardoor de wachttijden kunnen oplopen. Maar in het algemeen kijken aannemers en leveranciers van bouwmaterialen met veel vertrouwen uit naar een nieuwe editie van Batibouw.

Eén van de trends op Batibouw wordt de steeds verdergaande connectiviteit in gebouwen. In het professionele en private leven is connectiviteit niet meer weg te denken en woningen blijven niet achter: ze zijn digitaal, verbonden, connected. Met een simpele swipe op de smartphone en een domoticasysteem kan je de verwarming starten terwijl de rolluiken in de woonkamer naar beneden gaan. Of nog: vanuit de auto bedien je alvast de buitenverlichting op de oprit. Woningen worden smart homes die het leven vergemakkelijken: gevaar detecteren, gordijnen openen en sluiten, muziek die ons door elke kamer van het huis volgt...

Batibouw schenkt dit jaar extra aandacht aan zorgeloos wonen. Wie vandaag bouwt en/of renoveert, wil naar verluidt vooral zo comfortabel en zorgeloos mogelijk wonen met extra aandacht voor een zuinige, gezonde en veilige woning.

Walk of Floors

Batibouwbezoekers kunnen in Paleis 6 verschillende soorten vloerbedekking ontdekken op de Walk of Floors. Die worden tentoongesteld op sokkels tot één meter hoogte. Zo krijgt de bezoeker de kans om zijn smaak te ontdekken door de vloeren aan te raken of door er met de blote voeten over te lopen.

Walk of Flame

Om haarden en kachels extra in de verf te zetten, creëert Batibouw dit jaar voor het eerst de Walk of Flames. Deze L-vormige passage maakt de keuze voor de bezoeker alleen maar makkelijker: alle grote namen tonen er hun nieuwste haarden en kachels. Bovendien kan iedereen in de verwarmde gang terecht voor neutraal advies over het gebruik van een kachel of haard.

Immovillage

Potentiële investeerders in vastgoed zijn een belangrijke doelgroep voor de organisatoren van Batibouw. De Immovillage, die de hele Astridhal inneemt, is een trefpunt voor alle spelers in de vastgoedsector. Zowel professionals als particulieren maken er kennis met alle facetten van de immobiliënmarkt. Geïnteresseerden in onroerend goed kunnen zich er laten bijstaan door deskundigen uit de sector.

Build-IT

Voor de elfde keer op rij vindt Build-IT plaats tijdens de professionele dagen van de beurs. Op donderdag 22 en vrijdag 23 februari komen kenners van de informatie- en communicatietechnologie (hardware en software) samen in de Astridhal tijdens dit unieke ict-evenement.

Garden Room

Een project dat snel is uitgegroeid tot een vaste waarde op Batibouw is de Garden Room. Deze buitenkamer bevindt zich net buiten Paleis 1, in een tent van 500 m². Bezoekers kunnen zich er laten inspireren over de inrichting en afwerking van hun eigen tuin. De Garden Room laat zien hoe de inrichting van de buitenruimte effect kan hebben op de sfeer die het uitdraagt. Tuinarchitecten en -aannemers staan aan de ingang van Paleis 1 klaar om de bezoekers advies te geven over hun stukje groen. Enkele deelnemers van de Garden Room trekken de lijn door naar Paleis 1 en voegen hun standen samen voor het nieuwe tuinproject ‘Outspiration’.

Light Avenue

Een wandelpad dat toont hoe goede verlichting bijdraagt tot een warm en gezellig interieur: dat is de succesformule van de Light Avenue, die dit jaar voor de tweede keer te ontdekken valt. De bezoeker kuiert door de verlichte verbinding tussen Paleis 8 en 9 in de Patio en maakt zo kennis met enkele gekende verlichtingsproducenten.

Evenementen

Op dinsdag 27 februari geeft Batibouw tijdens de Jobday exposanten de kans om geschikte kandidaten te vinden voor vacatures. Bezoekers kunnen bovendien gedurende de hele beurs alle aanbiedingen bekijken aan de Jobwall in Paleis 5.

De hele beurs lang kan de bezoeker in onder andere de vernieuwde Conference Room in Paleis 5 terecht voor allerlei infosessies. De Orde van Architecten organiseert bv. infosessies voor het publiek over de rol en de meerwaarde van de architect in een bouwproject.

Het BouwForum van de Confederatie Bouw is een jaarlijks event rond één specifiek thema dat de sector aanbelangt. Traditioneel vindt het forum plaats op de openingsdag van Batibouw. Het is ondertussen al de veertiende keer dat de Confederatie Bouw het BouwForum organiseert.

Awards

Op donderdag 22 februari worden de volledig vernieuwde Belgian Building Awards uitgereikt op Batibouw. Dit evenement lauwert de realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven. Op de eerste avond van Batibouw worden verschillende awards uitgereikt om de meest geëngageerde spelers uit verschillende domeinen te roemen. Aan architecten worden vijf prijzen uitgereikt en ook de exposanten en de aannemers vallen in de prijzen. De architectuurawards worden uitgereikt in vijf verschillende categorieën: Rookie of the year (voor jonge architectenbureaus), Art Integration (voor geslaagde kunstintegratie), Social Engagement (voor bureaus die blijk geven van sociaal engagement), International (voor een internationaal project van een Belgisch architectenbureau) en Pioneer Award (voor een architect of organisatie die pionierswerk heeft verricht).

De exposanten worden in de volgende categorieën bekroond: Communication (voor de exposant met de beste mediacampagne), Best Experience (voor de exposant die zorgt voor een ware beleving op de stand), Product Innovation (voor de exposant die een nieuw product op de markt brengt met een toonaangevend en vooruitstrevend concept).

Aan de aannemers wordt de Digital Construction-award uitgereikt, voor bedrijven die digitale technieken gebruiken voor hun bouwprojecten. De gastspreker tijdens de gala-avond is de vooruitstrevende architect Vincent Callebaut, bedenker en ontwerper van steden van de toekomst die zichzelf voorzien van energie en voedsel. Deze Belgische architect zoekt oplossingen voor overbevolking en milieurvervuiling - van verticale bossen over drijvende steden naar zeewiercentrales. Aansluitend aan de Awards vindt een galadiner plaats.

De professionele dagen op 22 en 23 februari  zijn uiteraard enkel bedoeld voor professionals. Een ticket voor de professionele dagen kost 40 € (ipv 10,5 € voor de publieksdagen).

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Minder bezoekers voor Batibouw

Minder bezoekers voor Batibouw

De voorbije dagen vonden 116.273 bezoekers hun weg naar de Batibouwbeurs in Brussels Expo. Het beoogde aantal bezoekers (150.000) werd niet gehaald. De economische context en de verplaatsing van de beurs naar mei hadden volgens organisator Fisa[…]

30/05/2022 | ActueelVakbeurzen
Slechts zes dagen Batibouw in 2023

Slechts zes dagen Batibouw in 2023

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Eindelijk nog eens een volwaardige Batibouw in mei

Eindelijk nog eens een volwaardige Batibouw in mei

Meer artikels