Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Basis Antwerps provinciehuis gelegd

Gerelateerde onderwerpen :

Basis Antwerps provinciehuis gelegd

Democo uit Antwerpen en Denys uit Wondelgem zijn gestart met de bouw van het nieuwe provinciegebouw in Antwerpen. Het consortium staat in voor de ruwbouw met inbegrip van de grond- en funderingswerken, de technieken en buiten- en binnenafwerking. De funderingswerken zijn volop aan de gang en de eerste boringen voor de aanleg van een beo-veld vinden plaats. Deze maand wordt de funderingsplaat aangebracht.

'Het is de basis van een passiefgebouw waarbij in alle opzichten over duurzaamheid is nagedacht. De 58 m hoge, compacte constructie zal omringd worden door een publiek toegankelijk park en er is ook een ondergrondse parking voor 312 auto's en 389 fietsen. Vanaf eind 2017 zullen alle provinciale diensten hier gehuisvest worden', vertelt Ludwig Caluwé, de Antwerpse gedeputeerde bevoegd voor Patrimonium en Financiën.

257 palen

Op de site aan de Koningin Elisabethlei worden de komende weken 257 funderingspalen geboord die ongeveer 8 m diep in de grond zitten. De betonnen palen worden in de grond gevormd door het gieten van beton doorheen een stalen huls met boorkop. De boorkop en het stalen omhulsel worden uit de grond getrokken terwijl het beton voort wordt gestort. Wanneer de funderingsplaat bovenop de palen is aangebracht, kan de ondergrondse parking worden opgebouwd. Het uiteindelijke gebouw zal een gelijkvloers en 14 verdiepingen tellen.

Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw. Beo-veld

Ook de eerste boringen voor de aanleg van het beo-veld zijn gestart. Beo staat voor boorgat-energieopslag, een duurzame geothermische techniek. Een gesloten hydraulisch systeem onttrekt in de winter de warmte uit de bodem via een warmtepomp, om de verlaagde bodemtemperatuur in de zomer te recupereren voor koeling. De 350 boorgaten hebben een diepte van ongeveer 100 m. De techniek wordt gecombineerd met betonkernactivering.

'De investeringskost van dit duurzame systeem is na 12 jaar volledig teruggewonnen. In dit project is in alle opzichten over duurzaamheid nagedacht. Een klassieke stookinstallatie op gas of stookolie zal je niet meer vinden in het nieuwe provinciehuis. De gevels worden hoogwaardig geïsoleerd, voor de sanitaire voorzieningen zal hemelwater gebruikt worden en op de ondergrondse parking komt een intensief groendak. Het gebouw zal bijna-energieneutraal zijn. Het wordt het visitekaartje voor een moderne en efficiënte administratie', aldus nog Ludwig Caluwé.

XDGA

Het nieuwe provinciehuis is een ontwerp van Xaveer De Geyter Architects. Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw. Die vorm is ook functioneel: door het gebouw te laten wegdraaien, komt er geen schaduw op de naastgelegen gebouwen.

Zo komt er minder zon maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen. Ook de driehoekige ramen geven het gebouw een aparte toets.

Het complex bestaat uit een congresgebouw in de 'voorbouw' en een kantoordeel als torengebouw. De voorbouw bestaat uit twee verdiepingen: een half verzonken verdieping met auditorium, tentoonstellingsruimte, lobby en raadzaal en op de eerst verdieping een congresruimte.

Het balkvormig volume heeft een volledig lichtreflecterende glasgevel. Zo wordt het een glazen paviljoen in het park, waarin spiegeling en transparantie elkaar afwisselen. In de nieuwbouw zullen ongeveer 860 mensen werken. ' LVDB

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

In het kader van het plan Vlaamse Veerkracht geeft de Vlaamse regering een investeringssubsidie voor een aantal projectvoorstellen voor culturele topinfrastructuur en cultuurinfrastructuur van bovenlokaal belang. Het gaat om de volgende[…]

20/01/2022 | investeringCorona
Gent zoekt ontwerper voor logistieke hub op Westerbegraafplaats

Gent zoekt ontwerper voor logistieke hub op Westerbegraafplaats

POM Oost-Vlaanderen bouwt parkgebouw op bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde

POM Oost-Vlaanderen bouwt parkgebouw op bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde

DDS en Verko zoeken ontwerper voor nieuw kantoor

DDS en Verko zoeken ontwerper voor nieuw kantoor

Meer artikels