Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Barco One Campus is huzarenstukje

Barco One Campus is huzarenstukje

De nieuwe campus van het wereldwijd gerenommeerde technologiebedrijf Barco in Kortrijk is op zijn minst imposant te noemen. Niet alleen de omvang van het project, maar ook de bouwkundige en technische complexiteit ervan vereisen een vakkundige uitvoering. De Group Cordeel (Cordeel Zetel Temse nv) staat in voor de algemene aanneming in bouwteam.

De ruitvormige stalen gevelstructuur vormt één van de grootste blikvangers aan de buitengevel van het gebouw. Het is een huzarenstukje om aan de binnenzijde van dit gebouw de glazen gordijngevel (met glaspartijen tot 500 kg) te bevestigen, want de plaatsingstoleranties zijn hier miniem. Belgometal ' een internationaal gerenommeerd bedrijf gespecialiseerd in speciale aluminium gevelconstructies - heeft hier dan ook al zijn ervaring en kennis moeten aanwenden om de speciale uitvoeringsdetails en verbindingen op punt te stellen in samenwerking met Reynaers Aluminium.

Het ronde hoofdgebouw van Barco, een creatie van architectenbureau Jaspers Eyers, centreert zich rond het atrium waar tal van architectonische staalelementen de aandacht trekken, waaronder het glazen dak. Het plaatsen van de staalstructuur is één zaak, maar er moet in de ontwerpfase ook rekening gehouden worden met de te plaatsen technieken (o.m. verlichting en sprinklersing) en het onderhoud ervan later. Daartoe werd ook een monorail met gondel aan de staalstructuur bevestigd, zodat onderhoud en reiniging van het glas en de technische installaties op een praktische, onderhoudsvriendelijke manier mogelijk wordt.

De totale hoeveelheid staal die gebruikt werd voor dit atrium is indrukwekkend, maar het architectonisch hoofddoel was om een zo slank mogelijke structuur te bekomen. De kolommen die deels het dak en de gevel dragen, zijn dan ook zo slank mogelijk opgevat door het zo veel mogelijk afdragen van de krachten op de betonstructuur en door het gebruik van slanke trekkers voor het dragen van de betonnen hellingsbanen in de gevel.

Om deze complexiteit te beheersen, is een intensieve wisselwerking tussen de studiedienst (VK Engineering) en uitvoering van de metaalafdeling van Cordeel met zijn onderaannemers, architect en bouwheer cruciaal. De ervaring en het feit dat de aannemer die met de coördinatie is belast ook over een eigen productie-unit beschikt, is een onmiskenbaar voordeel in communicatie, kwaliteit, snelheid en oplossingsgerichtheid.

The Circle

Het hoofdgebouw, The Circle genaamd, K op de nieuwe site van de Barco One Campus heeft een architecturale ronde vorm met een diameter van 75 m en een hoogte van 25 m. Het totaalgewicht van de stalen draagstructuren bedraagt ongeveer 900 ton. Het gebouw heeft een enorm, door een staalstructuur gedragen, glazen dak met een totaal oppervlak van 1.500 m². Het stalen dakgebinte weegt 110.000 kg.

De structuur is opgebouwd uit zware warmgewalste en normaal gegloeide kokerprofielen met kokers 500 op 200 met variabele wanddikten als hoofddragers. Het staal is Rf behandeld en afgelakt in RAL 9006. Het grootste spant is 19 m lang, 5,5 m breed en 1,2 meter hoog en heeft een totaalgewicht van net geen 10 ton.

Het cirkelvormige gebouw heeft twee glazen wanden, een kleine en een grote met respectievelijk 275 m² en 1.200 m² glas. De glazen wanden zijn zo geconcipieerd dat het glas aan de binnenzijde van de staalstructuur komt. De draagstructuur werd gemetalliseerd en geschilderd.

De grote wand bestaat uit 19 gevelelementen ontworpen als kruisvakwerken uit warmgewalste en normaal gegloeide kokerprofielen. De gevel wordt gedragen door 18 buiskolommen van 25 m. Het totaalgewicht van de grote wandstructuur bedraagt 225 ton, inclusief trekstaven. Het grootste spant is 17 m lang, 4,5 m breed en 1,6 meter hoog en weegt 5 ton.

Alle samengestelde spanten en vakwerken van dak en wand werden met speciale nachttransporten onder begeleiding van de werkplaats in Temse naar de bouwplaats in Kortrijk gebracht.

De kleine wandstructuur bestaat uit vier vakwerkspanten met analoog ontwerp als deze van de grote wand en wordt gedragen door drie kolommen van 25 m, in totaal goed voor 40 ton staal.

Het gebouw heeft een enorm glazen dak met een totaal oppervlak van 1.500 m².

Het conceptueel ontwerp is zo uitgewerkt dat dak en wand samen de stabiliteit verzorgen. Alle verbindingen zijn ontworpen op een verzonken principe, zodat geen montagebouten zichtbaar blijven.

Omdat er voor dak- en wandstructuur een gesuperponeerde productie- en montagetolerantie werd voorgeschreven van ongeveer 2 mm werden alle stukken van dak- en wandstructuur in productiemallen samengesteld en afgelast. Dit is een zeer arbeidsintensief werk, maar met een hoge precisie. Dit is zo ook gebleken tijdens de montage op de werf, waar zich niet het minste probleem heeft gesteld.

In het gebouw trekken de architectonische meetingdesks de aandacht in het interieur. 34 geschrankte ovale vergaderplatformen, gedragen door een stalen structuur op zeven onder helling geplaatste buiskolommen. Elk niveau steunt via twee passerelles af tegen betonnen kernen, alles samen goed voor meer dan 200 ton staal.

Naar analogie van de meetingdeck-structuren werden tevens twee kleinere demo-ruimtestructuren geplaatst. Voor zowel de demo-structuren als de totale meetingdeck-structuur werd via een proefmontage de correcte geometrie getoetst in productiefase.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

14/01/2022 | Architecten
Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

DEME koopt Noors offshore installatieschip

DEME koopt Noors offshore installatieschip