Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

BAM realiseert twee projecten in Anderlecht

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
BAM realiseert twee projecten in Anderlecht

citydev.brussels, de publieke instantie belast met de stedenbouwkundige ontwikkeling van het Brusselse Gewest, heeft de opdracht gegeven voor de realisatie van twee nieuwe projecten in Anderlecht.

Beide projecten zijn gezamenlijk ontwikkeld door de vastgoedontwikkelingsbedrijven van BAM Belgium (Kairos en Immo BAM).

Marchandises

Project Marchandises betreft 103 gesubsidieerde, passieve citydev-woningen (waarvan ongeveer 30% nul-energie-woningen), een crèche voor ruim vijftig kinderen en ongeveer 2.600 m² commerciële ruimtes. Bovendien komt er een multifunctioneel ‘BAM’-gebouw (Bâtiment à Affectations Multiples) met 1.400 m² voor kleine of middelgrote ondernemingen, 1.600 m² ruimtes geschikt voor verschillende doeleinden en ongeveer 1.000 m² woningen voor de vrije markt.

De contractsom bedraagt ongeveer 35 miljoen €. Momenteel wordt het ontwerp nader uitgewerkt en loopt het vergunningentraject. De bouwwerkzaamheden zullen ruim twee jaar duren en worden uitgevoerd door BAM Contractors en Galère.Het project Marchandises is ontworpen door drie architectenbureaus: A2M, Urban Platform en ORG Permanent Modernity. Het technisch ontwerp (structuur en gebouwentechnieken) wordt verzorgd door de ingenieursbureaus Establis, Sweco en 3E.

Het project verrijst op een braakliggend terrein, omsloten door de Goederenstraat, Tweestationsstraat en Grondelsstraat en een spoorlijn aan de westzijde. Marchandises maakt deel uit van het omvangrijke CityGate-stadsvernieuwingsproject van citydev.brussels. CityGate I omvat behalve het project Marchandises ook het project Kuborn (in uitvoering door derden) en project Goujons (waarvan de gunningsprocedure nog loopt). Met de toekomstige projecten CityGate II en III komt in deze wijk in totaal ongeveer 90.000 m² nieuwe leefruimte tot stand.

Novacity

Het project Novacity omvat 63 gesubsidieerde, passieve citydev-woningen (waarvan 30% nul-energie-woningen), alsook 7.600 m² voor uiteenlopende economische activiteiten (gelijkvloerse modules voor kleine of middelgrote ondernemingen, met een variabel oppervlak van 150 tot 500 m²). Er worden een nieuwe openbare weg en twee pleinen aangelegd, die tevens de verdere ontwikkeling van de omliggende buurt mogelijk maken.

De contractsom bedraagt ongeveer 25 miljoen €. Momenteel wordt het ontwerp nader uitgewerkt en loopt het vergunningentraject. De bouwwerkzaamheden zullen ruim twee jaar duren en worden uitgevoerd door BAM Contractors.

Het ontwerp van Novacity werd gemaakt door de architectenbureaus Bogdan & Van Broeck, DDS+ en landschapsarchitect Eole. Het technisch ontwerp is in handen van Establis, Boydens en 3E. Het ingenieuze ontwerp clustert de woningen in drie buurten, gelegen boven de ateliers of werkplaatsen. Tussen deze clusters is ruimte voor gemeenschappelijke en particuliere daktuinen en terrassen.

Smart living

Kairos en Immo BAM zullen de smart-living-concepten en partnerships die zij hebben ontwikkeld voor het in 2014 verworven project Tivoli GreenCity - een voorbeeldproject van duurzame stadsontwikkeling in Brussel - ook voor beide nieuwe projecten toepassen en verder uitbouwen.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

119 nieuwe studentenkamers in Brusselse Kanaalzone

119 nieuwe studentenkamers in Brusselse Kanaalzone

In de Brusselse Kanaalzone is projectontwikkelaar Unibricks begonnen met de bouw van Unest Erasmus, een complex met 119 studentenkamers. De werken moeten klaar zijn in de loop van het academiejaar 2022-2023. De ontwikkelaar wil tegen 2025 zijn[…]

06/12/2021 | Projectennieuwbouw
Middelkerke bekijkt uitbreiding politiecommissariaat

Middelkerke bekijkt uitbreiding politiecommissariaat

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Meer artikels