Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

BAM Contractors introduceert Asfalt Proces Expert

BAM Contractors introduceert Asfalt Proces Expert

BAM Contractors nv heeft de innovatieve wegenbouwoplossing APEX (Asfalt Proces Expert) van het Nederlandse ThunderBuild bv ingevoerd. Dat is een primeur in de Belgische wegenbouw. APEX koppelt de data van voertuigen, spreidmachines, asfaltcentrales en planpakketten aan elkaar. Alle relevante gegevens worden digitaal met elkaar gedeeld. Hierdoor hebben alle partijen met behulp van een app en een webtoepassing in realtime inzicht in de status en voortgang van het werk.

In het wegenbouwproces is bij verschillende partijen informatie beschikbaar die tot op heden niet met elkaar werd gedeeld. Door informatie te bundelen en in realtime beschikbaar te stellen voor de belanghebbenden ontstaat een volledig transparant proces. Van transporteurs wordt verwacht dat de gps-informatie wordt gedeeld. Dit kan via beschikbare koppelingen met bestaande boordcomputers of met een track & trace-app voor smartphones.

Doordat permanent informatie beschikbaar is over de posities van chauffeurs, de geschatte aankomsttijden en de hoeveelheden verwerkt, onderweg en nog te produceren asfalt kan men gedurende het proces beter bijsturen. Zo kan bv. de verwerkingssnelheid van de finisher worden aangepast aan de snelheid van de asfalttoevoer, of omgekeerd. Het schatten van slotvrachten kan eveneens nauwkeuriger gebeuren zodat de toevoer van asfalt optimaal is. Dit voorkomt dat te veel of te weinig asfalt wordt geproduceerd, met onnodige kosten als gevolg.

APEX registreert in welke omstandigheden het asfalt wordt verwerkt. De gps-coördinaten van iedere verwerkte vracht asfalt worden in het systeem geregistreerd, samen met de daarbij behorende parameters. Hieraan kan de temperatuur van asfaltverwerking- en productie worden gekoppeld. Transporttijden worden eveneens automatisch geregistreerd. Dit resulteert in een compleet digitaal dossier dat op elk gewenst moment beschikbaar is.

Op een pc of laptop is via een webbrowser het hele proces te volgen. De gebruiker ziet de bestelde hoeveelheden, tonnen en mengsels. De voortgang van het werk wordt eveneens in beeld gebracht. Het systeem levert ook rapporten, zoals een tonnen- en mengseloverzicht en een overzicht van de transport- en wachttijden. Bestaande planpakketten kunnen worden gekoppeld aan APEX, waardoor de bestelde hoeveelheden zichtbaar zijn tijdens het werk en het personeel meteen inzicht heeft in de huidige status van de werkzaamheden.

Voor de asfaltcentrale levert APEX een overzicht van alle inkomende en uitgaande voertuigen per project. Van de uitgaande voertuigen zie je meteen welk mengsel vervoerd wordt. Alle voertuigen zijn in realtime op de kaart te volgen en er wordt berekend in welke tijd een voertuig op locatie zal zijn. Iedere geloste en verwerkte vracht wordt weergegeven. Ook de weegbon is beschikbaar, evenals de temperatuur.

De organisatie, de administratie en de archivering van een papieren dossier behoort met APEX definitief tot het verleden. Doordat projectinformatie direct beschikbaar is, kan ook eerder worden gefactureerd. De afrekening met transporteurs kan plaatsvinden op basis van werkelijk automatisch geregistreerde transportdata. Dit zorgt voor een forse tijd- en geldbesparing.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Dit najaar starten de infrastructuurwerken om het binnengebied Leurshoek in de Oost-Vlaamse gemeente Beveren te ontwikkelen. Het gemeentebestuur werkt hiervoor samen met Danneels Development nv. Vlaanderen Bouwt vzw (Vlabo), projectregisseur van[…]

19/05/2022 | WedstrijdWoningbouw
Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst