Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Baloise Insurance koopt Kievitgebouw in Antwerpen

Baloise Insurance koopt Kievitgebouw in Antwerpen

Verzekeraar Baloise Insurance heeft voor 38 miljoen ' het prestigieuze Kievitgebouw in Antwerpen gekocht. De nieuwe, witte toren is sinds kort een blikvanger vlakbij het station van Antwerpen-Centraal. Het gebouw is tien verdiepingen hoog, heeft 10.400 m² kantoor- en woonruimte en voldoet aan de strengste milieunormen. Het gebouw wordt verhuurd aan Engie, het vroegere GDF Suez: de werknemers zitten er sinds begin juli. De lage rente dwingt verzekeraars op zoek te gaan naar betere investeringen.

Met deze aankoop overschrijdt de waarde van de Belgische vastgoedportefeuille van de Zwitserse Baloise Group de kaap van 400 miljoen '. De portefeuille bestaat uit ongeveer dertig gebouwen, waaronder het Phoenixgebouw bij het Brusselse Noordstation en het City Link-gebouw in Berchem, waar Baloise Insurance zelf kantoor houdt. De komende maanden wil Baloise Insurance de Belgische vastgoedportefeuille uitbreiden naar 500 miljoen ' en op termijn zelfs naar 600 miljoen '.

De Engie-toren is een ultrazuinig gebouw. Dankzij het driedubbele glas is het gebouw bijna volledig luchtdicht. Op het dak liggen zonnepanelen, onder de grond zitten geothermische putten en warmtepompen met buizen tot 100 m diep. Daardoor is het gebouw voor 75% energie-onafhankelijk. Er zijn gigantische regenreservoirs om de toiletten door te spoelen en het afvalwater wordt gezuiverd vóór het in de riolen terechtkomt.

De verzekeraar vindt in vastgoed een oplossing voor de aanhoudend lage rente.

Het gebouw is uitgerust met slimme liften: ze berekenen hoe ze de gebruikers zo snel mogelijk op de juiste verdieping kunnen brengen en tegelijk zo weinig mogelijk afstand afleggen. Bovendien recupereren ze tijdens het afremmen de energie. De airconditioning stemt zijn intensiteit af op het aantal aanwezige personen. 'Het gebouw is ook uitgerust met in verhouding erg weinig parkeerplaatsen, om de kantoormedewerkers ertoe aan te zetten om te kiezen voor het openbaar vervoer. Het gebouw ligt niet voor niets vlakbij het station', zegt Luc De Godt, directeur Asset Management van Baloise Insurance.

De verzekeraar vindt in vastgoed een oplossing voor de aanhoudend lage rente. 'Investeren in duurzaam vastgoed is een veilige belegging. Vastgoed levert ons een rendement van ongeveer 5% op, terwijl obligaties op 10 jaar momenteel rond de 1,25% zitten. Door verstandig te investeren in vastgoed garanderen we onze klanten een mooi rendement. Voor enkele producten is er een wettelijk minimumrendement dat fors hoger ligt dan de huidige rentes', legt De Godt uit.

Baloise Insurance ontstond uit de fusie van Mercator, Nateus en Avéro. De maatschappij biedt een ruim assortiment verzekeringsoplossingen voor particulieren en bedrijven. Baloise Insurance is thuis in levens- en niet-levensverzekeringen en werkt met een netwerk van onafhankelijke verzekeringsmakelaars. De hoofdaandeelhouder van Baloise Insurance is de Zwitserse Baloise Group, die actief is in Zwitserland, Duitsland, België, Luxemburg en Liechtenstein.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwsector vraagt soepeler coronamaatregelen

Bouwsector vraagt soepeler coronamaatregelen

De verplichte coronamaatregelen die momenteel van toepassing zijn in de bouwsector zijn gedateerd, stelt Bouwunie. De sectorvereniging vraagt om de strenge regels nog vóór het bouwverlof te evalueren en aan te passen zodat er vanaf[…]

15/06/2021 | Corona
Vier consortia dingen mee naar bouw gevangenis Vresse-sur-Semois

Vier consortia dingen mee naar bouw gevangenis Vresse-sur-Semois

Bouwbedrijven kunnen arbeiders flexibeler inschakelen

Bouwbedrijven kunnen arbeiders flexibeler inschakelen

Schetsontwerp fase 2 Park Brialmont in Antwerpen goedgekeurd

Schetsontwerp fase 2 Park Brialmont in Antwerpen goedgekeurd