Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Baksteenproducent Vandersanden plaatst eigen windturbine in Lanklaar

Baksteenproducent Vandersanden pakt uit met een eerste eigen windturbine op zijn site in Lanklaar. Deze windturbine zal jaarlijks 10.000 MWh groene energie leveren, het equivalent voor het energieverbruik van 2.000 gezinnen. Met deze nieuwe duurzame mijlpaal wil Vandersanden zijn productieproces en de sector verder vergroenen. 

De voorbije jaren investeerde Vandersanden al in zonnepanelen en het gebruik van warmtekrachtkoppeling om warmte en elektriciteit op te wekken. “Wij denken niet in jaren, maar in generaties. Daarom vinden wij het ontzettend belangrijk om zo duurzaam mogelijk te produceren, voor mens en milieu, voor nu en later. Alternatieve groene energiebronnen zijn de toekomst”, zegt Raf Jansen, COO bij Vandersanden. 
 
In november 2021 startte Vandersanden op zijn terrein met de voorbereidende werken voor de plaatsing van de windturbine. Alle bouwelementen, zoals de mastdelen en rotorbladen, zijn in de loop van april geleverd en begin mei werd de opbouw volledig afgerond. Momenteel zijn de elektrische werken bezig en wordt de aansluiting van de windturbine op het elektriciteitsnet voorbereid. 
De windturbine heeft een tiphoogte van 200 m en zal jaarlijks 10.000 MWh energie leveren. Meer dan de helft van die opgewekte energie zal ingezet worden voor de activiteiten van Vandersanden op zijn site in Lanklaar. Het resterende gedeelte wordt als groene elektriciteit op het net aangeboden. 
 
“Wij willen niet alleen ons eigen productieproces en onze eigen sector vergroenen, we geven ook graag iets terug aan de gemeenschap. Dat kadert binnen wat wij Collectief Welzijn noemen. Door onze overproductie aan groene energie op het net aan te bieden, kunnen de omwonenden meegenieten van schone energie”, legt Raf Jansen uit.
 
De projectbegeleiding wordt verzorgd door Encon uit Bilzen, gespecialiseerd in het ondersteunen van de transitie naar duurzaamheid. “Bedrijven moeten ernaar streven hun energie zo lokaal mogelijk op te wekken. Vandersanden is op dat vlak een voorbeeld voor andere bedrijven, omdat ze sterk inzetten op hun eigen energietransitie en zo zelf gaan produceren met duurzame energie. Door dat op grote schaal te doen zetten we een stap in de goede richting om het hoofd te bieden aan de huidige klimaatproblemen”, aldus Robin Bruninx, oprichter van Encon. 
 
Vandersanden koos voor zijn windturbine een type met minimale geluidsbelasting. Daarnaast wordt de installatie uitgerust met een meetsysteem om de impact van de slagschaduw op elke afzonderlijke gevel te meten en te beperken tot een maximum van acht uur per jaar en dertig minuten per dag. Slagschaduw ontstaat wanneer de zon tegen de wieken van de windturbine schijnt. Doordat de wieken van de windturbine bewegen, doet de schaduw dat ook, wat hinderlijk zou kunnen zijn voor omwonenden.
 
“Wij zijn trots en blij dat we in goede samenwerking met de gemeente en dankzij de ondersteuning van het provinciebestuur deze belangrijke volgende stap kunnen zetten in de realisatie van onze duurzaamheidsambities. Samen hebben we de tijd genomen om dit project zo goed mogelijk voor te bereiden en ervoor te zorgen dat de omwonenden zo min mogelijk hinder ervaren, zowel tijdens de bouw als bij het gebruik. We voeren na zes maanden controlemetingen uit van geluid en trillingen om te bepalen of er aanvullende maatregelen nodig zijn”, aldus Raf Jansen. 
 
Om zijn duurzaamheidsambitie waar te maken, blijft Vandersanden continu innoveren. De windturbine in Lanklaar speelt daarin een centrale rol. Die zal namelijk ook de energie leveren die nodig is voor de pilootfabriek Carbstone, die op de site in Lanklaar wordt voorbereid. Carbstone is een innovatieve gevelsteen die tijdens het productieproces CO2 opneemt in plaats van uitstoot. 
 
 
 
 
 
 
 

 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Een milieupaspoort voor elk product

Een milieupaspoort voor elk product

De badkamer- en keukenspecialist Grohe lanceert tegen eind oktober milieuverklaringen (EPD’s) voor ongeveer zeshonderd producten uit zijn gamma. Elk product krijgt als het ware een milieupaspoort dat moet zorgen voor transparante en[…]

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Vandersanden publiceert rapport Collectief Welzijn

Hout - Bois van Steenberge: duurzaam bouwen is de toekomst

Publireportage

Hout - Bois van Steenberge: duurzaam bouwen is de toekomst

Meer artikels