Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Baksteenproducent start pilootproject voor retourservice houten pallets

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Baksteenproducent start pilootproject voor retourservice houten pallets

© Vandersanden

Baksteenproducent Vandersanden uit Bilzen start een pilootproject voor een retourservice van houten pallets in België en Nederland. Die service is een samenwerking tussen Vandersanden, zijn klanten (aannemers en handelaars) en het Nederlandse logistieke bedrijf 2Return.

Na gebruik haalt 2Return namens de baksteenfabrikant wegwerppallets op bij de klanten, controleert ze op herbruikbaarheid, voert eventuele herstellingen uit en zorgt er vervolgens voor dat de pallets weer bij Vandersanden terechtkomen. Op die manier kunnen houten pallets gemakkelijk hergebruikt worden en vermindert het wegwerpgebruik van materiaal. De service wordt gratis aangeboden.
 
Vandersanden rolt dit testproject in een eerste fase uit bij een beperkt aantal geselecteerde klanten in België en Nederland. In een tweede fase evalueert de baksteenfabrikant het project en scherpt het bedrijf waar nodig de processen aan, om vervolgens de ophaalservice grootschalig uit te rollen in ons land en bij de noorderburen. 
 
Het retoursysteem van Vandersanden en 2Return ontzorgt aannemers en handelaars met een vlotte ophaling. Zij kunnen de houten pallets rechtstreeks en gratis laten ophalen door 2Return, binnen de tien werkdagen. Zo hoeven ze de pallets niet weg te werpen en besparen ze op de kosten die daarbij komen kijken. Het verzamelen, ordenen en centraal stockeren vergt immers vaak heel wat inspanningen van handelaars en aannemers.
 
De circulaire verwerking van houten pallets drukt niet alleen de kosten, maar de retourservice biedt tevens een antwoord op de houtschaarste en de stijgende houtprijzen. Door ze te hergebruiken, blijven de pallets namelijk beschikbaar tegen een betaalbare prijs.
 
“Met deze retourservice zetten een volgende stap in ons duurzaamheidsverhaal. Door pallets te hergebruiken, gaan we verspilling tegen. Op basis van de data en inzichten die we verzamelen tijdens dit pilootproject willen we tegen de brede uitrol de puntjes op de i hebben staan”, zegt Raf Jansen, COO bij Vandersanden.
 
Eerder verduurzaamde de baksteenproducent zijn verpakkingen al door ze minder te bedrukken en enkel nog hoezen te gebruiken die voor minstens 30% uit recyclaat bestaan. Het pilootproject van de retourpallets is een volgende stap in de ambitie om volledig CO2-neutraal te zijn tegen 2050.
 
De Vandersanden Group produceert gevelstenen, kleiklinkers, eco-baksteenstrips en isolerende gevelsystemen. De onderneming bestaat bijna een eeuw en telt ruim achthonderd medewerkers in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, verspreid over tien productielocaties die conform de ISO 14001-milieubeheerstandaard werken. Gezamenlijk produceert Vandersanden Group jaarlijks meer dan 575 miljoen stenen voor de Europese markt en daarbuiten.
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

EEG Group is nu ook actief in brandbeveiliging

EEG Group is nu ook actief in brandbeveiliging

Sinds kort is EEG Group actief in brandbeveiliging. Eind september legde het Kortrijkse bedrijf Ingenial de boeken neer. Het team, gespecialiseerd in risicobepaling, ontwerp, installatie, testen en onderhouden van vaste opgestelde hydraulische[…]

23/11/2022 | Ondernemingen
Tectum Group verwerft afdeling Dak & Gevel van SIX

Tectum Group verwerft afdeling Dak & Gevel van SIX

Onderzoek naar koppeling huurindexering handelspanden aan epc-label

Onderzoek naar koppeling huurindexering handelspanden aan epc-label

Brugge, Leuven en Roeselare winnen internationale award

Brugge, Leuven en Roeselare winnen internationale award

Meer artikels