Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

AZ Sint-Maarten in Mechelen maakt plaats voor woonwijk

Gerelateerde onderwerpen :

,
AZ Sint-Maarten in Mechelen maakt plaats voor woonwijk

Het voormalige ziekenhuis Sint-Maarten in Mechelen wordt gesloopt en herontwikkeld tot een nieuwe woonwijk met 64 appartementen, 18 woningen en zeven penthouses.

Op de site komen ook een hotel, kantoren, handelszaken, een nieuw plein en een buurtpark van 2.000 m². In het najaar start DMI Vastgoed met de afbraak van de huidige gebouwen en de verkoop. In het voorjaar van 2020 starten dan de eerste bouwwerken. De ontwikkelaar bekijkt bovendien de mogelijkheden om de leegstaande ruimtes vóór de sloop nog een tijdelijke creatieve invulling te geven. Dat blijkt uit de plannen van DMI Vastgoed die zopas werden voorgesteld.

“De Mechelse ziekenhuissite ondergaat binnenkort een volledige transformatie en wordt herontwikkeld tot een duurzame, autoluwe en groene wijk. Bij de in totaal 89 wooneenheden zitten onder meer een-, twee- en drieslaapkamerappartementen. Samen met de stad Mechelen zijn we op zoek gegaan naar de juiste invulling van de site. Kwaliteit en leefbaarheid moest centraal staan en daarom hebben we gekozen voor een ideale mix tussen wonen, werken en winkelen”, aldus Thomas Bijnens, communicatiemanager bij DMI Vastgoed.Naast de nieuwe woningen komen op de site ook een hotel, kantoren en handelsruimtes, in totaal goed voor 4.900 m² aan commerciële invulling. Onder het hele bouwproject worden ook 200 ondergrondse parkeerplaatsen voor bewoners en bezoekers voorzien. Eén van de meest opvallende zaken aan de nieuwe woonwijk is ongetwijfeld de grote publieke ruimte van 3.800 m², waarvan 2.000 m² buurtpark.

“Het nieuwe groene park en de publieke ruimte die we ontwikkelen, geven ademruimte aan de buurt. De Mechelaar krijgt een stukje van de stad terug. Bovendien passen het open karakter en de aanwezigheid van veel groene ruimte volledig in onze visie van stadsontwikkeling anno 2019”, zegt Bijnens.

De Hasseltse projectontwikkelaar schenkt bovendien voor ruim 500.000 € aan materiaal aan een twintigtal goede doelen. In oktober verhuisden meer dan 300 patiënten van het vroegere AZ Sint-Maarten naar de nieuwe campus aan de R6. Omdat het nieuwe hospitaal nieuwe spullen aankocht, valt er op de oude site heel wat waardevol ziekenhuismateriaal te recycleren.Al dat materiaal schenkt DMI Vastgoed met de hulp van Rotary Club Houthalen Midden-Limburg aan een twintigtal goede doelen, waaronder een nieuw ziekenhuis in Roemenië, tientallen Belgische scholen, jeugdverenigingen en verenigingen voor andersvaliden. Ook Ziekenhuizen Zonder Grenzen, het goede doel dat wereldwijd de meest berooide verzorgingscentra renoveert en beter uitrust met medisch, chirurgisch en ander ziekenhuismateriaal, krijgt een deel van de inventaris van het AZ Sint-Maarten.

Tot de inboedel behoren onder meer ziekenhuisbedden, verstelbare kasten, koelkasten, werktabletten, rolstoelen, duwkarren, ventilators, koffiezetapparaten, toestellen waar patiënten mee opgetild kunnen worden en allerhande medisch materiaal zoals bloeddrukmeters, verbanden, EHBO-koffers, hartslagmeters en los meubilair. Een vijftiental operatiezalen worden volledig gestript om ze nadien elders minutieus opnieuw op te bouwen. In totaal gaat het om een waarde van meer dan een half miljoen euro.

“Al het materiaal is nog in goede staat en zal vooral gebruikt worden om versleten of afgeleefd materiaal elders te vervangen. Zowel het ziekenhuis in Roemenië als de verenigingen kunnen dit goed gebruiken. We zijn erg tevreden dat we op deze manier als projectontwikkelaar ook onze maatschappelijke rol kunnen spelen”, besluit Thomas Bijnens.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

119 nieuwe studentenkamers in Brusselse Kanaalzone

119 nieuwe studentenkamers in Brusselse Kanaalzone

In de Brusselse Kanaalzone is projectontwikkelaar Unibricks begonnen met de bouw van Unest Erasmus, een complex met 119 studentenkamers. De werken moeten klaar zijn in de loop van het academiejaar 2022-2023. De ontwikkelaar wil tegen 2025 zijn[…]

06/12/2021 | Projectennieuwbouw
Middelkerke bekijkt uitbreiding politiecommissariaat

Middelkerke bekijkt uitbreiding politiecommissariaat

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Meer artikels