Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

AZ Sint-Lucas bouwt een innovatiepaviljoen

AZ Sint-Lucas bouwt een innovatiepaviljoen

Het Gentse AZ Sint-Lucas realiseerde een paviljoen op het plein aan de hoofdingang waar de komende maanden patiënten, artsen, medewerkers en andere geïnteresseerden kunnen kennismaken met innovatieve ontwikkelingen in de zorg en de modelkamer van de toekomst.

De gezondheidssector maakt zich op voor een golf van veranderingen. Niet alleen de zorg maar ook de technologie ontwikkelt zich razendsnel. Welke impact zal eHealth hebben' Hoe zal de kamer van de toekomst er uit zien' Het Gentse ziekenhuis wil hierin een voortrekkersrol spelen met de lancering van de SLIM-kamer (foto: Philip Van Outrive/AZ Sint-Lucas).

Nieuw blok

'De beste manier om de toekomst te voorspellen, is haar zelf te creëren', zei Abraham Lincoln ooit en dat is precies wat het ziekenhuis wil doen met de SLIM-kamer. SLIM staat voor Sint-Lucas Innovatieve Modelkamer. Het initiatief werd genomen door Danny Van Hove, diensthoofd infrastructuur. 'Naar aanleiding van de nieuwe patiëntenkamers in blok E waren we aan het nadenken over de kamer van de toekomst. We zijn immers bezig met de voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe blok waar we nog een stapje verder willen gaan. Zo kwamen we op het idee om een modelkamer te installeren als proeftuin om nieuwe zaken te kunnen uitproberen. Tegelijk willen we ook aandacht hebben voor de inbreng van patiënten, artsen en medewerkers en onze omgeving (partners, scholen, overheden,'). We gaan op zoek naar creatieve en innovatieve oplossingen die we kunnen meenemen naar volgende bouwprojecten. En belangrijk: innovatie moet steeds leiden tot kwaliteitsvol(lere) zorg', stelt Van Hove.

Houten zitmeubel

Voor de uitvoering van het paviljoen werd een beroep gedaan op een bouwteam en participerende firma's: Architectenbureau De Vloed, Ingenium, Desso, Electro Entreprise, Deureka, Deweer, Heyer, Kusch+Co, Luxor, Oxfloor, Tarkett, Televic, Afwerkingsbedrijf Norbert Van De Walle, Veldeman, Vinçotte, Wissner-Bosserhoff, Zora en Nextel. Het paviljoen bestaat uit een modelkamer, een inforuimte, een impressieruimte en een houten zitmeubel. Er werd een volwaardige patiëntenkamer gebouwd met inbegrip van een badkamer met douche. Het paviljoen zal regelmatig te bezichtigen zijn en er zullen heel wat thema- en studiedagen, demonstraties, rondleidingen en dergelijke georganiseerd worden.

'mHealth zal de gezondheidszorg efficiënter maken'

mHealth

We staan volgens Danny Van Hove nog maar aan het begin van een nieuw technologisch tijdperk. In de SLIM-kamer zal er niet alleen aandacht zijn voor innovatieve materialen en technieken, maar ook voor het toenemende belang van mHealth (mobiele gezondheidszorg). Allerlei apps en draagbare technologieën om ons lichaam te monitoren spelen daarop in. 'De grote hoop is ook dat mHealth de gezondheidszorg efficiënter zal maken, en de kosten beheersbaarder. Als innovatief ziekenhuis willen we niet achterblijven, maar samen met onze partners mee nadenken over mogelijke ontwikkelingen en toepassingen', besluit Van Hove.

Ontwikkelingen

Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van de SLIM-kamer kan je steeds terecht op www.slim.gent. Innovatieve ideeën zijn welkom op slim-kamer@azstlucas.be.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

14/01/2022 | Architecten
Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

DEME koopt Noors offshore installatieschip

DEME koopt Noors offshore installatieschip