Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Awards belonen digitale voorlopers in de bouw

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Awards belonen digitale voorlopers in de bouw

Zowat honderd gasten, onder wie belangrijk volk als voorzitter van de Confederatie Bouw Paul Depreter, woonden op woensdagavond 24 oktober in het Brusselse Tour & Taxis de eerste Digital Construction Night bij. Na een boeiende uiteenzetting over de digitale transformatie door Nicolas Debray, managing director bij het Belgische bedrijf in digital advertising en digital business intelligence Semetis, beleefden ze vanop de eerste rijen hoe vier laureaten van de Digital Construction Solution Awards en één Digital Construction Genius of the Year in de bloemetjes werden gezet. Estelle Arijs en Bart De Hauwere van organisatoren Bouwkroniek en La Chronique praatten op vlekkeloze wijze de avond aaneen.

Vooreerst werden uit een rijk aanbod van dertig kort voorgestelde kandidaten vier laureaten bekroond. In eerste instantie werd een ‘Best Digital Construction Solution Start-up’ aan een nog prille onderneming toegekend; de jeugd draagt immers de toekomst en start-ups stappen doorgaans met een flinke schep digitale durf en frisse ondernemingszin in het bedrijfsleven. Hierbij viel de keuze op het interactieve B2B-portaal entrepros.be, dat ondernemers in netwerken wil structureren en nieuwe business- en bouwplaatsmogelijkheden wil genereren.

Brons, zilver en goud

Vervolgens werd naadloos overgegaan naar de uitreiking van de bronzen, zilveren en gouden medaille. De bronzen medaille ging naar waterleverancier en rioolbeheerder water-link, die samen met elektriciteits- en gasnetbeheerders Eandis en Infrax (samen Fluvius) en kabelnetbeheerder Integan alle ondergrondse nutsleidingen in Antwerpen wil bundelen in één digitale toestandskaart. Dankzij dit geïntegreerde nutsbeheer beschikt het Antwerpse stadsbestuur over een belangrijk nieuw strategisch instrument om toekomstige werken tijdig in te plannen en efficiënter aan te pakken.

Op die manier kunnen kosten worden bespaard, brengen de werken minder hinder met zich en verlaagt de impact op de stedelijke mobiliteit. Tegen eind dit jaar moet deze geïntegreerde toestandskaart, een lovenswaardig voorbeeld van digitale samenwerking, klaar zijn.

De zilveren medaille was weggelegd voor Mobic, sinds meer dan twintig jaar een bekende naam in de houtindustrie. Deze kmo uit Harzé in de provincie Luik omarmt enthousiast de digitale revolutie in al haar dimensies en besteedt veel aandacht aan originaliteit en innovatieve vaardigheden. Zo ontwikkelde ze haar eigen productietool om haar producten een belangrijke meerwaarde te schenken.

De onderneming kocht robots die voordien in de autonijverheid werden gebruikt om ze te herconfigureren zodat ze voldoen aan de specifieke kenmerken van houtbewerking voor de prefabricage van elementen van houtskeletbouw en de automatisering van snijwerk.

De winnaar van de gouden medaille was de groep Troostwijk, een internationaal huis van vertrouwen dat kan bogen op honderd jaar ervaring als veilinghuis en taxateur. Deze onderneming, aanwezig in 17 landen en sinds veertig jaar ook volop actief in België, trok met succes voluit de kaart van de online veiling van bouwmaterieel. Ze lanceerde zelfs een tijd- en kostenbesparende app die het leven van opdrachtgevers in de bouw- en grondverzetsector sterk vereenvoudigt.

Haar resolute keuze voor het web heeft tot grote investeringen geleid op het vlak van informatica, de website, servers en andere online diensten, vermits duizenden aanbiedingen tegelijk beheerd moeten worden. De voordelen zijn echter legio: snelheid, transparantie, veiligheid, klantvriendelijkheid, gebruiksgemak, …

Als afsluiter werd ook een Digital Construction Genius of the Year bekroond, waarvoor vooraf online kon gestemd worden. Laurent Riche, gedelegeerd bestuurder van het familiebedrijf Stabilame uit Mariembourg dat in 3D het ganse project ‘Work and Progress’ (WAP) hertekende op basis van 2D-plannen van architecten, kreeg duidelijk de meeste stemmen achter zijn naam.

De uitreiking van de Digital Construction Solution Awards vond plaats in het kader van de beurs Digital Construction in Tour & Taxis. Hierover brengen we u nog een uitgebreid verslag in een volgende uitgave.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwsector maakt zich zorgen ondanks volle orderboeken

Bouwsector maakt zich zorgen ondanks volle orderboeken

Na zes zeer goede maanden is het ondernemersvertrouwen bij de Vlaamse bouwkmo’s weer fors gedaald. Dat blijkt uit de recente bouwbarometer die ieder kwartaal wordt gepubliceerd door Bouwunie, de sectororganisatie die de kmo’s en[…]

Polyclose wordt verplaatst naar de zomer

Polyclose wordt verplaatst naar de zomer

Niko Demeester: overheidsinvesteringen nodig voor economische relance

Niko Demeester: overheidsinvesteringen nodig voor economische relance

De Confederatie Bouw neemt afscheid van Robert de Mûelenaere

De Confederatie Bouw neemt afscheid van Robert de Mûelenaere

Meer artikels