Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Avant levert eerste elektrische kniklader in de Benelux

Gerelateerde onderwerpen :

Avant levert eerste elektrische kniklader in de Benelux

Tom Raepers (l.) van Avant Machinery overhandigt de sleutel van de e5 aan Roy Menkehorst (r.).

Ook Avant mengt zich in de strijd van de emissievrije machines. Zopas beleefde de e5-elektrische kniklader van dit Finse merk zijn Benelux-primeur.

Op 8 februari werd de allereerste volledig elektrisch aangedreven Avant-kniklader in de Benelux afgeleverd. Plaats van handeling was kwekerij Menkehorst in Hengelo. Dit Twentse familiebedrijf is al meer dan 40 jaar lang gespecialiseerd in het kweken van bomen, sierheesters, vormplanten, haagplanten, taxus en buxus. De producten van Menkehorst Kwekerijen worden in ruim twintig Europese landen verkocht via de groothandel, de detailhandel, onlineverkoop en een unieke, eigen bestelbeurs in het voor- en najaar. In het kader van de voorjaarsbeurs 2017, met een omvangrijk aanbod van onder meer 5.000 monsterpartijen, 300 soorten containerbomen en een unieke collectie solitairplanten van de eigen kwekerij, vond onder grote belangstelling van het aanwezige publiek de officiële overhandiging plaats van de sleutels van de gloednieuwe Avant e5.

Deze op de 500-serie gebaseerde machine is de eerste elektrische kniklader in het gamma van de Finse fabrikant. De machine is daartoe voorzien van een loodzuur-accu én een eigen laadsysteem. Avant toonde de e5 voor het eerst aan het publiek op de materieelvakbeurs Bauma. De constructeur levert de nieuwe telg in twee versies; eentje die is uitgerust met een klassieke loodzuur-accu als ook de e6 met ion-lithiumbatterij. “Consumenten en fabrikanten denken tegenwoordig veel milieubewuster en de wetgeving inzake de emissienormen voor machines wordt steeds strenger. Met deze accu-aangedreven kniklader komt Avant tegemoet aan de stijgende vraag naar elektrische machines, vanwege een zeer geringe geluidsoverlast en zonder de uitstoot van schadelijke stoffen”, zegt Tom Raepers, zaakvoerder van Benelux-importeur Avant Machinery.

Perfect bruikbaar

Inzake afmetingen en eigenschappen komt de elektrische e5 het dichtst in de buurt van de dieselaangedreven 528, waarmee hij – op de motor na – de meeste componenten deelt. Het toepassingsgebied voor deze uitzonderlijk schone en zuinige kniklader is zeer divers, weet Raepers. “De e5 is perfect bruikbaar voor goederenbehandeling in gesloten ruimtes en werkomgevingen waar strikte emissie-eisen of geluidsrestricties gelden. De geïntegreerde lader maakt het mogelijk om de batterijen altijd en overal te kunnen opladen zodra een 230V/10A-stopcontact aanwezig is, terwijl het accu-wisselsysteem garant staat voor de continuïteit van het werk. Op die manier kan de gebruiker de hele dag door een beroep blijven doen op zijn machine. De oplaadtijd van de accu tot 100% bedraagt zowat drie uur”, weet Tom Raepers.

De nieuwe Avant e6 is volgens de producent de eerste kniklader ter wereld met ion-lithium-technologie. Het geavanceerde batterijsysteem komt voort uit een intensief onderzoek in nauwe samenwerking met Valmet Automotive. De fabrikant voorziet de e6 van een 288 Ah-accupakket. Voorts is die machine, die pas vanaf eind dit jaar verkrijgbaar is, uitgerust met twee elektromotoren: eentje van 6 kW voor de aandrijving van de wielen en een 2 kW-motor voor de bediening en hulphydrauliek. Net als alle overige modellen van Avant zijn ook de e5 en e6 geschikt voor een ongekend breed toepassingsgebied. Daartoe is naast een scala van ruwweg 160 verschillende uitrustingsstukken ook een uitgebreid pakket van opties en toebehoren beschikbaar.

Zwitsers zakmes

Een Avant kan onder andere ingezet worden als grasmaaier, boormachine, veegmachine, heftruck, minigraafmachine, minihijskraan, minishovel of minitractor. In feite is het een Zwitsers zakmes op wielen. Het Finse merk biedt bovendien een complete range knikladers, met een maximaal hefvermogen van 350 (200-serie) tot 1.350 kg (700-serie). Behalve dat ze compact en multifunctioneel zijn, weten de modellen zich in positieve zin te onderscheiden in de markt op basis van betrouwbaarheid en een ongeëvenaarde stabiliteit. Ook inzake service wordt menig concurrent op achterstand gezet. Zo beschikt Avant Machinery over een uitgebreid netwerk van 38 distributeurs: 18 in België en 20 in Nederland. Er is dus altijd wel een dealer in de buurt. Om zowel dealers als klanten optimaal te trainen in het gebruik en het onderhoud van de kniklader is op de thuisbasis in Sint-Truiden sinds twee jaar tevens een opleidingsruimte ingericht, de Avant-Academy.

Met de introductie van een elektrische kniklader toont Avant zich andermaal een fabrikant die vooruit denkt. Deze machine past volledig in het huidige tijdsbeeld en voldoet aan alle wensen en vereisten vanuit de markt. Roy Menkehorst, directeur van Menkehorst Kwekerijen, is heel tevreden met de aankoop van de eerste e5 in de Benelux. “Omdat onze kwekerij integraal deel uitmaakt van het landschap wordt binnen het bedrijf zeer veel waarde gehecht aan een duurzame, milieubewuste productie van onze gewassen. We willen de natuur met onze bedrijfsvoering zo weinig mogelijk belasten en ervoor zorgen dat ook toekomstige generaties kunnen genieten van onze prachtige bomen en struiken. Om dit te bewerkstelligen, zijn in het verleden al tal van initiatieven genomen, zoals hergebruik van water, een strikte afvalscheiding, het inzaaien van autochtone bloemenmengsels of geïntegreerde gewasbescherming”, stelt Roy Menkehorst.

Binnen die visie is de aankoop van een volledig elektrisch aangedreven kniklader een logische en weloverwogen investering. “We zijn er dan ook trots op als eerste bedrijf in de Benelux te kunnen gaan werken met de nieuwe Avant e5. Zo verminderen wij de uitstoot en de geluidsoverlast van machines, waardoor het milieu minder wordt belast en onze medewerkers in een gezonde omgeving kunnen werken”, besluit Menkehorst. Uiteraard vormt Menkehorst Kwekerijen in Hengelo ook voor Avant Machinery een perfecte kweekplaats om ervaring op te doen met de geavanceerde techniek die schuilgaat achter het groene imago van deze elektrische kniklader. – KB

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

AML verdeelt Mecalac in Wallonië en Brussel

AML verdeelt Mecalac in Wallonië en Brussel

Materieelproducent Mecalac heeft een akkoord gesloten met distributeur AML voor Wallonië en Brussel. AML was tot voor kort vooral een lokale dealer van premium-merken in materieel. Het is voor het eerst dat Ateliers Marcel Lambert (AML)[…]

10/12/2021 | MaterieelVerhuur
Bouwmaterieel met waarde van 10 miljoen € wordt geveild

Bouwmaterieel met waarde van 10 miljoen € wordt geveild

France Elévateur werkt samen met Van Hove Garages

France Elévateur werkt samen met Van Hove Garages

TVH Equipment bouwt rond gebouw met bijna 40 poorten

TVH Equipment bouwt rond gebouw met bijna 40 poorten

Meer artikels