Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

"Automatisering en opleidingen zijn de belangrijkste aandachtspunten"

Gerelateerde onderwerpen :

,

(c) Schüco

© elias walpot photographie PGmbH

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of leidinggevende uit de brede Belgische bouwsector. Deze week mag Geert Michels, Country Manager Schüco Belgium, antwoorden op onze vijf vragen.
Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden?
De bouw is zonder twijfel één van de meest traditionele sectoren. Toch hebben grotere bedrijven al zwaar ingezet op automatisatie en digitalisering, vooral in hun productieprocessen. Investeren in CNC-gestuurde machines voor het bewerken en verzagen van aluminiumprofielen is al lang niet meer enkel weggelegd voor massaproductie, maar bijna een must voor alle bedrijven in onze sector. Vandaar dat CNC-machines momenteel voor elk type klant beschikbaar zijn. De volgende stap wordt de integratie van artificiële intelligentie. De toekomstige generatie CNC-gestuurde machines wordt voorzien van een robot.
Schüco heeft heel wat innovatieve digitale oplossingen die in ramen, deuren en gevels kunnen worden geïntegreerd. Het verder doorzetten van deze digitalisering op productniveau kan alleen maar gebeuren door “kruisbestuiving” met producten en partners/leveranciers die relevant zijn voor de eindconsument. En die haar of hem dus ook helpen om anders te leven en te werken in de toekomst. Een voorbeeld van hoe Schüco hiertoe zal bijdragen, kan men trouwens zien in onze participatie in Living Tomorrow 2030.
 
Welk beroep moeten jongens en meisjes kiezen op school voor een goedbetaalde en interessante loopbaan in de bouw?
Er is een continu tekort aan geschoolde werknemers in onze sector, zeker op de werkvloer bij onze klanten/aluminiumverwerkers. Naast lokale initiatieven is de overheid eindelijk tot het besef gekomen de opleiding aluminium-schrijnwerk een juiste plaats te geven in het brede scala van bouwgerelateerde opleidingen. Naast de automatisering is dit een zeer belangrijk aandachtspunt in onze sector.
 
Wat heeft de coronacrisis u geleerd over uw bedrijf?
Het belang van efficiëntie en van een nog betere life-work balans.
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf of sector?
De huidige en nooit eerder gezien onzekerheid inzake grondstoffen, enerzijds inzake prijs en anderzijds inzake beschikbaarheid. Het is een potentiële rem op het investeringsklimaat in alle sectoren, zowel residentieel als niet-residentieel.
 
Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen straks een uiterste houdbaarheidsdatum?
Onder de noemer ‘circulair bouwen’ is het mogelijk dat gebouwen een uiterste houdbaarheidsdatum krijgen. Of dit praktisch en financieel beheerd en gerealiseerd kan worden is een andere vraag.  Duurzaam bouwen houdt dan in dat we op lange termijn mikken. Duurzaam en circulair gaan hand in hand. Het is nog niet duidelijk of de eindconsument of investeerder het prijskaartje dat hieraan vasthangt op korte termijn zal betalen en ook niet op welke termijn dit breed economisch gedragen kan worden. Maar toch is het een must en verantwoordelijkheid voor elke stakeholder (particulier – investeerder – bouwheer – aannemer – aluminium constructeur – leverancier bouwproducten) die actief is in het bouwsegment. 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Foamglas ontwikkelt oplossing voor volledig circulair dak

Foamglas ontwikkelt oplossing voor volledig circulair dak

Foamglas ontwikkelde een nieuwe, lijmvrije oplossing voor zijn cellulaire glasisolatie, voor het circulaire kantoorproject ’t Centrum van Kamp C in Westerlo. Dankzij de lijmvrije plaatsing is de dakisolatie Foamglas T3+ volledig[…]

26/11/2021 | DakIsolatie
"Grote uitdagingen op het vlak van technologie"

"Grote uitdagingen op het vlak van technologie"

Kansen op het dak van logistiek vastgoed

Kansen op het dak van logistiek vastgoed

Op Polyclose kan je nieuwigheden opnieuw met eigen ogen ontdekken

Op Polyclose kan je nieuwigheden opnieuw met eigen ogen ontdekken

Meer artikels