Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Automatisatie van logistiek resulteert in nieuwe standaard voor gebouwen

Gerelateerde onderwerpen :

Automatisatie van logistiek resulteert in nieuwe standaard voor gebouwen

Foto’s: JLL

In de belangrijkste logistieke knooppunten in Duitsland en Scandinavië wordt al langer ingezet op automatisatie. Ook in België groeit de trend om logistiek te automatiseren, al dan niet met de  inzet van robots voor eenvoudige en repetitieve handelingen, en zijn de eerste totaal geautomatiseerde opslagplaatsen reeds gebouwd. Globaal wordt aangenomen dat momenteel 5% van de Europese logistiek erg geautomatiseerd is en dat 15% een zekere mate van automatisatie geniet. De resterende 80% zijn traditionele logistieke hallen. JLL, marktleider in de verhuur en verkoop van industriële en logistieke ruimtes in België, belicht deze markttrend in de logistiek in een nieuw rapport: ‘Labour & Automation and the rise of robots in logistics’.

JLL verwacht in de komende vijf jaar een stijgende automatisatiegraad  in de logistieke hallen en op langere termijn ook buiten de logistieke hal, in het transportcomponent, met zelfrijdende trucks en drones. In een toekomst met meer automatisatie en robots verwacht JLL dat de strategische ligging van de gebouwen cruciaal zal blijven, maar dat de groeiende automatisatie vooral impact zal hebben op het type gebouw dat gevraagd wordt. De inplanting van een logistieke site hangt namelijk vooral af van de aanwezigheid van de afzetmarkt, de transportinfrastructuur en de nabijheid van een logistieke distributiehub, waarop de inzet van automatisatie geen rechtstreekse impact heeft.

Enkele trends voor toekomstige logistieke gebouwen zijn volgens JLL onder meer :

  • Een kleinere grondoppervlakte doordat automatisatie en robots een grotere densiteit en een hogere stapeling van goederen mogelijk maken;
  • Hogere hallen zullen de standaard worden, onder andere door het gebruik van mezzanines;
  • Mezzanines zullen frequenter aanwezig zijn in opslagruimtes en zullen aan hogere technische vereisten moeten voldoen:
  • De draagkracht van de vloeren zal groter moeten zijn vermits de ladingdensiteit en -hoogte zal groeien;
  • Kleinere gebouwen zullen minder grote stukken grond nodig hebben;
  • Naarmate de automatisatiegraad van de opslagruimte stijgt, zullen er minder kantoorruimtes, minder sociale ruimtes en minder parking nodig zijn.

Voor oudere gebouwen zullen modulaire automatisatiesystemen op maat gemaakt kunnen worden. De aanwezigheid van voldoende elektrische stroomsterkte zal daarentegen wel cruciaal zijn, zowel voor het goed functioneren van de automatisatiesystemen als voor het gebruik van elektrische vervoermiddelen.


 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Upgrade Estate gelauwerd als SDG Pioneer

Upgrade Estate gelauwerd als SDG Pioneer

Nele Van Damme en Koenraad Belsack van Upgrade Estate werden tijdens de recente VOKA-dag gelauwerd als SDG Pioneer en ontvingen ook een certificaat. Unitar (United Nations Institute for Training and Research) beloont ondernemingen voor alle[…]

Minister wil private sector meer betrekken bij sociale huisvesting

Minister wil private sector meer betrekken bij sociale huisvesting

Managementwissel aan top van Century 21 Benelux

Managementwissel aan top van Century 21 Benelux

Van Mol wordt co-CEO van Steenoven

Van Mol wordt co-CEO van Steenoven

Meer artikels