Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Autobanden wekken energie op

Autobanden wekken energie op

Een groep wetenschappers aan de Universiteit van Wisconsin-Madison hebben een nanogenerator ontwikkeld die energie opwekt met autobanden. Dat wordt mogelijk gemaakt door de wrijving die ontstaat tussen het wegdek en de rollende autoband. De onderzoekers stellen dat dit het eerste onderzoek in zijn soort is en verwachten veel van de nieuwe technologie. De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Nano Energy.

Xudong Wang en een onderzoeksteam van de faculteit Materials Science and Engineering bij UW-Madison hebben ongeveer een jaar aan het apparaat gewerkt. Uitgangspunt was dat de wrijving van autobanden op het wegdek goed is voor een verbruik van zowat 10% van de brandstof van het voertuig. Dat is in principe weggegooide energie. Indien die opnieuw zou kunnen opgevangen of hergebruikt worden, zou de brandstofefficiëntie van voertuigen flink verbeteren.

De nanogenerator gaat uit van het Tribo-elektrisch effect. Dit is een effect waarbij bepaalde materialen die met elkaar in contact komen, in dit geval het wegdek en de autoband, door wrijving een elektrische lading uitwisselen. Op deze manier kan elektriciteit worden opgewekt. De nanogenerator werkt via een elektrode in een bepaald onderdeel van de band. Wanneer dit deel van de band in contact komt met het wegdek, zorgt de wrijving tussen de twee voor een elektrische lading.

Tijdens de eerste proeven gebruikten Wang en zijn collega's een speelgoedauto met ledverlichting om het concept te demonstreren. Ze bevestigden een elektrode aan de wielen van het wagentje dat, toen het begon te rijden, de ledlampen aan en uit liet flitsen. De beweging van de elektronen, veroorzaakt door de wrijving tussen de banden en het wegdek, was in staat om voldoende energie op te wekken om de lampjes te doen branden.

Hiermee bewezen de wetenschappers dat de energie die op deze manier verloren gaat wel degelijk te 'vangen' en herbruikbaar is. De mate van energie die deze nieuwe technologie kan opwekken, is afhankelijk van het voertuig. Hoe groter en zwaarder het voertuig, hoe meer energie wordt opgewekt. Hetzelfde geldt voor snelheid: meer snelheid staat gelijk aan meer energie.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Leuven asfalteert dit jaar een dertigtal straten

Leuven asfalteert dit jaar een dertigtal straten

De stad Leuven investeert ieder jaar 2,5 miljoen € in de vernieuwing van asfaltlagen. Dat is nodig om ernstige schade op korte en middellange termijn te vermijden. In de loop van dit jaar zullen in Leuven een dertigtal straten nieuwe asfalt[…]

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam