Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Australië bouwt nieuwe ambassade in Washington

Gerelateerde onderwerpen :

Australië bouwt nieuwe ambassade in Washington

Het Australische architectenbureau Bates Smart staat samen met het architectenbureau Karn Charuhas Chapman & Twohey (KCCT) uit Washington in voor het ontwerp van de nieuwe Australische ambassade in Washington. De ambassade wordt gevestigd in het diplomatieke centrum van de stad aan Massachusetts Avenue, met uitzicht op het Witte Huis. Bates Smart is één van de oudste architectenbureaus ter wereld. De ontwerpers lieten zich voor de nieuwe ambassade inspireren door de unieke en verleidelijke schoonheid van het Australische landschap.

Het ontwerp symboliseert de geest van Australië door directe verwijzingen naar de typische kenmerken van het land: veel en helder natuurlijk licht, grote open ruimtes, het gebruik van warme materialen en zijn enorme omvang. Het licht komt het gebouw binnen via een gigantisch glazen atrium.Het gelijkvloers presenteert zich als een grote openbare ruimte van waaruit de bezoekers en werknemers naar hun bestemming of werkruimtes worden geleid. Enkele grotere ruimtes zijn geschikt voor ceremoniële en publieke functies. Op de bovenste verdiepingen komen flexibele werkplekken in een eigentijdse en open omgeving.De nieuwe Australische ambassade is duurzaam en milieuvriendelijk ontworpen. Zo krijgt het gebouw een thermisch efficiënte gevel en een groendak met fotovoltaïsche panelen  en zal gebruik worden gemaakt van de nieuwste technologieën inzake gebouwbeheer. Het nieuwe gebouw vervangt de oude ambassade die in 1964 eveneens door Bates Smart werd ontworpen.

Dat gebeurde door Sir Osbourne McCutcheon, één van de haast legendarische partners van het kantoor die halfweg de jaren ’80 van vorige eeuw overleed. Het was toen de eerste speciaal gebouwde Australische ambassade sinds de realisatie van het Australia House dat in 1918 in Londen de deuren opende.“Het is met veel trots dat we nu de gelegenheid hebben om dit gebouw te vervangen door de volgende generatie van een Bates Smart-ontwerp”, aldus Kristen Whittle, directeur van Bates Smart.

Het architectenkantoor heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1853. Het is verantwoordelijk geweest voor een aantal van de grootste opdrachten in Australië en is één van de pioniers van het modernisme in heel Australië. Bates Smart is een multidisciplinair ontwerpbureau dat zich behalve met architectuur ook bezighoudt met interieurontwerp en stedenbouw. In de studio’s in Melbourne en Sydney werken meer dan tweehonderd mensen.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ninove wil site en omgeving administratief centrum herontwikkelen

Ninove wil site en omgeving administratief centrum herontwikkelen

De intercommunale SOLVA schrijft in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester een volledige studieopdracht uit voor het opmaken van een ruimtelijke toekomstvisie voor de herontwikkeling van de site van het administratief centrum op het[…]

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Zwalm zoekt team voor toekomstvisie en masterplan

Zwalm zoekt team voor toekomstvisie en masterplan

Ierse architecten krijgen eredoctoraat KU Leuven

Ierse architecten krijgen eredoctoraat KU Leuven

Meer artikels