Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Attec staat volledig op eigen benen

Attec staat volledig op eigen benen

Aanbouwdelenproducent Attec uit Markegem staat sinds kort volledig op eigen benen. Alle formele banden met Bobcat-dealer Vangaever zijn doorgeknipt. Alleen de familienaam van nieuwe ceo Dries Vangaever herinnert nog aan de historische band tussen de twee bedrijven.

Attec werd in 1988 opgericht door José Verstraete, Marc Vangaever (vader van Dries) en zijn broer Luc Vangaever. De firma ontstond uit de noodzaak om de aanbouwdelen van Vangaever nv makkelijker in het buitenland te kunnen verkopen. In de beginjaren was het o.m. de veegborstel met opvangbak voor schrankladers die vlot zijn weg vond naar het buitenland. In 1993 volgde de oprichting van het Spaanse verkoopkantoor Attec Espanja van Javier Corral.

Daarna volgden enkele wissels in de dagelijkse leiding. In 1998 verkochten de Vangaever-broers hun Attec-aandelen aan José Verstraete die zo de enige eigenaar van Attec werd. In 2002 overleed José Verstraete en nam zijn dochter Veerle het roer over. In oktober van vorig jaar verkocht zij het bedrijf aan Dries Vangaever. In mei van dit jaar nam Dries ook de afdeling van Vangaever nv over die de aanbouwdelen produceert (de machines, het personeel en het pand in Markegem). Aansluitend verkocht Dries zijn aandelen in Vangaever nv (Bobcat-activiteiten) aan Luc en Bruno Vangaever. De Bobcat-activiteiten van Vangaever nv verhuisden intussen naar Waregem.

Nieuwe start

2015 betekent in vele opzichten een nieuwe start voor Attec en dat geldt zeker voor het gamma, met de ontwikkeling van een nieuwe lijn vorken en grijpers, een eenvoudige en betaalbare boomstronkenfrees, een platte klepelmaaier en een rotocultivator, waarvan enkele zullen worden voorgesteld op Matexpo. De nieuwe zaakvoerder blijft ook alert zoeken naar nieuwe toepassingen en investeerde reeds in een nieuwe plasmasnijder.

Vangaever verdeelt Bobcat-machines sinds 1977 en startte nauwelijks een jaar later reeds met de productie van zijn eerst grondbakken en mestvorken. De levertermijnen om die aanbouwdelen van de Verenigde Staten naar België te halen, waren voor heel wat klanten te lang. In datzelfde jaar werden reeds de eerst bakken op maat geproduceerd voor klanten met specifieke eisen.

Jaren ervaring

In 1979 volgde de eerste voederbak voor een schranklader, wat nog steeds één van de populairste aanbouwdelen in de landbouw is. De eerste aanbouwdelen voor andere merken werden vanaf 1981 geproduceerd. Als één van de weinige aanbouwdelenproducenten beschikt Attec door die lange geschiedenis over meer dan 2.000 verschillende plannen voor aanpassingen van aanpiksystemen van zowat alle machines van alle merken, zowel van heel oude tot de nieuwste machines.

Reeds in 1983 werd de eerst hydraulische breekhamer op een schranklader gemonteerd. 'Ik herinner me nog goed dat wij een externe oliekoeler monteerden op de hamer zelf omdat de machines toen te weinig capaciteit hadden. Een rechtstreeks gevolg was dat vanaf toen vele machinefabrikanten beseften dat ze machines met grotere hydraulische capaciteiten en betere koeling moesten bouwen om er een volwaardige 'toolcarrier' van te maken', weet Dries Vangaever. Hij start in 1989 14-jarige als jobstudent aan de montagelijn van aanbouwdelen en sindsdien heeft die microbe hem te pakken. In 1993 gaat hij aan de slag in de service-afdeling van Vangaever.

De aanbouwdelen van Vangaever zijn op dat moment heel gegeerd. Het patent voor de klinkerklem wordt verkocht aan een Waalse firma en duikt later op in Duitsland. De patenten van de veegborstel met opvangbak worden verkocht aan Bobcat, die de veegborstel laat uitgroeien tot wereldwijd één van de meest verkochte aanbouwdelen voor schrank­laders. Later worden steeds meer nieuwe aanbouwdelen voor vorkheftrucks en verreikers ontwikkeld en wordt het wereldwijde dealernetwerk uitgebouwd.

De sterkte van Attec steunt op drie pijlers: een uitgebreide kennis, degelijke producten en een goede dienstverlening. 'Dat laatste is vooral in het buitenland van belang. In België zijn we te veel gewoon dat de naverkoopdienst goed georganiseerd is, maar in het buitenland is het net daarmee dat je scoort. Ook een efficiënt commercieel team is een pluspunt. Wie telefonisch of via e-mail een wisselstuk vraagt, heeft binnen het uur een offerte', stelt Dries Vangaever.

Dries Vangaever ziet een aantal evoluties in de materieelsector. 'De compacte machines krijgen steeds meer hydraulische capaciteit. Ze zijn relatief klein en daardoor makkelijk te transporteren, maar ze moeten steeds meer taken aankunnen. Hetzelfde verhaal zie je bij de knikladers en minigravers en zeker bij de verreikers. Vroeger was die laatste een machine die bijna uitsluitend in de landbouwsector verkocht werd, maar tegenwoordig zijn dat nagenoeg complete toolcarriers. Dat is in principe een goede evolutie, maar de klanten moeten beseffen dat er ook grenzen zijn aan de hydraulische capaciteit van een machine. Het illustreert dat het de aanbouwdelen zijn die de machine verkopen en niet omgekeerd', weet de zaakvoerder van Attec.

Alles op maat

Attec mag en moet nog groeien voor de nieuwe zaakvoerder, maar niet ten alle prijze. 'Het is niet mijn ambitie om bv. de grootste aanbouwdelenproducent te worden. We houden als merkonafhankelijk bedrijf vast aan productie op maat en op bestelling. We hebben nagenoeg geen voorraad van standaardproducten, maar we kunnen zowat alles leveren binnen heel korte leveringstijden. In België spreken we dan doorgaans over drie werkdagen. In het buitenland lukt dat vaak in twee weken, wat vaak de helft sneller is dan concurrenten. Aan standaardproducten in grote series beginnen we niet. Daarvoor liggen de loonkosten hier te hoog. De productie uitbesteden betekent dat je geen volledige controle meer hebt over de kwaliteit, terwijl dat net één van onze sterkste punten is', besluit Dries Vangaever.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober kan je kennismaken met een heleboel bijzondere projecten in Vlaanderen en Brussel. Ruim honderd gebouwen en veertig architectenkantoren zetten de deuren open voor een uitzonderlijke blik[…]

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem